Χαρακόπουλος: Η αντικειμενική αξιολόγηση προϋπόθεση για αναβάθμιση του σωφρονιστικού συστήματος

«Η βαρύτητα του ρόλου των υπαλλήλων των φυλακών ως κομμάτι του σωφρονιστικού συστήματος είναι προφανής. Είναι ανώφελο, λοιπόν, να μιλάμε για τη βελτίωση της οριακής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το σωφρονιστικό σύστημα, αν δεν προηγηθεί ιεράρχηση και επίλυση των θεμάτων που τους απασχολούν. Τα προβλήματα αυτά δεν λύνονται με ιδεολογικές εμμονές και προκαταλήψεις. Η αντικειμενικότητα είναι εχέγγυο για τη αναβάθμιση του σωφρονιστικού συστήματος. Είναι, λοιπόν, εύλογο το αίτημα τους για ενίσχυση της αντικειμενικότητας, ειδικά σε ότι αφορά τα θέματα της αξιολόγησης. Πιστεύω ότι η διαδικασία της αξιολόγησης θα πρέπει να είναι έτσι δομημένη που να μην επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης». Τα παραπάνω δήλωσε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ΔΑΚΕ Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Εσωτερικής φύλαξης του καταστήματος κράτησης Λάρισας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τα στελέχη της ΔΑΚΕ των υπαλλήλων, επισήμαναν τις ειδικές συνθήκες της εργασίας τους και τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στα καθήκοντά τους. Ειδικότερα, ανέφεραν, ότι, δεν τους αποδίδονται τα ρεπό που τους οφείλονται και ότι τα προβλήματα που προκαλεί η υποστελέχωση του καταστήματος Λάρισας θα παραμείνουν, αφού, στην πρόσφατη προκήρυξη, ο αριθμός θέσεων που προβλέπονταν για φύλακες, ήταν πολύ μικρότερος των αναγκών. Επιπροσθέτως, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για τη βαθμολόγηση στην αξιολόγηση, υπογράμμισαν τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν και τόνισαν, την αναγκαιότητα της αναθεώρησης των κριτηρίων της αξιολόγησης προς το ορθότερο ώστε να διασφαλίζεται εκ προοιμίου η αντικειμενικότητα και η αξιοκρατία.

Παρόντες στη συνάντηση από τη ΔΑΚΕ, ήταν, ο αντιπρόεδρος Κώστας Παπαθανασίου και τα μέλη Γεώργιος Κερμελιώτης, Ηλίας Γκέκας, Γιάννης Κόκρας και Αχιλλέας Παπαδημητρίου.