Γιόρτασε ο ναός στο Ρίζι Φαρσάλων

Παρουσία πλήθους πιστών και με κάθε επισημότητα και θεία κατάνυξη γιορτάστηκαν τα “Εισόδια της Θεοτόκου” στον πανέμορφο ναΐσκο, στον οικισμό Ρίζι Φαρσάλων.

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε μέγας εσπερινός και αρτοκλασία ενώ ανήμερα της εορτής τελέστηκε θεία λειτουργία, αρτοκλασία και έγινε θείο κήρυγμα.

Ως γνωστόν την ημέρα αυτή γιορτάζουμε την είσοδο της Μαρίας στο ναό, αφού ο Ιωακείμ και η Άννα όταν απέκτησαν μετά από πολλές προσευχές τη Μαρία, δεν ξέχασαν το τάμα που είχαν κάνει στον Θεό και αποφάσισαν να την αφιερώσουν σ’ αυτόν, οδηγώντας την εκεί και παραδίδοντάς την στον Αρχιερέα Ζαχαρία. Εκεί πήρε τη θεία ευλογία και αργότερα έγινε η μητέρα του Χριστού.

Ο ναΐσκος στο Ρίζι Φαρσάλων, εκτός των άλλων είναι γνωστός γιατί η Αγία Τράπεζα του ναού έχει κτιστεί με τη μεγάλη μαρμάρινη πλάκα με την επιγραφή των 176 ακτημόνων, στους οποίους δόθηκε γη. Η πλάκα αυτή ανήκει στο 400 π.Χ. περίπου και σύμφωνα με την επιγραφή, η Φάρσαλος χορήγησε πλήρη δικαιώματα ως πολιτών σε 176 άνδρες (για την επιδειχθείσα σε πολέμους κ.λπ. προθυμία τους) καθώς και σχετική έκταση γης (60 πλέθρων δηλαδή 1.800 μέτρων περίπου). Ο οικισμός Ρίζι Φαρσάλων, βρίσκεται 8 χιλιόμετρα νότια της πόλης σε υψόμετρο 350 μέτρων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σ. Χατζηπλή, Δ. Γκίζας και Δ. Συροπούλου, ο τοπ. σύμβουλος Φαρσάλων Κ. Βαρακλιώτης, ο σύλλογος γυναικών Βρυσιών και πλήθος κόσμου.

Πηγή Βίντεο: Κ. Αντωνόπουλος