Ιερώνυμος: Εγώ θα μιλήσω τελευταίος

«Εγώ θα μιλήσω τελευταίος», δήλωσε από την Λιβαδειά ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ερωτηθείς από το Star Κεντρικής Ελλάδοςγια τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ιστορική συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας για τον εξορθολογισμό των σχέσεών τους.

Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας χοροστάτησε στον πανηγυρικό Αρχιερατικό εσπερινό παραμονή της γιορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιμένει να στηρίζει τη συμφωνία, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ξεκαθαρίζει ότι θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου και συνεννόησης με την Εκκλησία, αν όμως αρνηθεί ο Κλήρος της συμφωνία, θα προχωρήσει μονομερώς στη ρύθμιση της μισθοδοσίας.

Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επεσήμανε ότι «η Κυβέρνηση ούτε βιάζεται ούτε πιέζεται. Επιχειρεί να επιλύσει ένα ζήτημα το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και 80 περίπου χρόνια και διαθέτει τη σχετική πολιτική βούληση, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου».

«Η Εκκλησία οφείλει να κατανοήσει ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητά της να αποφασίζει για θέματα τα οποία υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας, όπως, για παράδειγμα, ποιες ανάγκες υπάρχουν για δημοσίους υπαλλήλους. Η πρόταση συμφωνίας προβλέπει τη νομοθετική κατοχύρωση της μισθοδοσίας των κληρικών, η οποία νομικά και θεσμικά δεν αναγνωρίζεται σήμερα ως ανταπόδοση της Πολιτείας προς την Εκκλησία. Αν αυτό το βήμα, επ’ ωφελεία της Εκκλησίας, η ίδια δεν το επιθυμεί τότε μάλλον αφήνει την πρωτοβουλία των αποφάσεων αποκλειστικά στην Πολιτεία», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.