Η Κομισιόν απέρριψε τον Προϋπολογισμό της Ιταλίας

Την υιοθέτηση της πειθαρχικής διαδικασίας κατά της Ιταλίας, λόγω υπερβολικού χρέους, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία απέρριψε και πάλι τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ANSA.

«Η ανάλυσή μας υποδηλώνει πως το κριτήριο του χρέους πρέπει να θεωρηθεί πως δεν τηρείται. Συμπεραίνουμε ως εκ τούτου πως η έναρξη της διαδικασίας για το υπερβολικό χρέος είναι δικαιολογημένη», αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν για το ιταλικό χρέος, σύμφωνα με το ANSA.

Η Κομισιόν είχε ήδη εκφράσει την ανησυχία της για τα σχέδια της Ρώμης για τις δαπάνες και τον δανεισμό της, όπως αυτά αναπτύσσονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019, θεωρώντας πως θα προκαλέσουν νέα κρίση χρέους στην ευρωζώνη, η οποία θα επηρεάσει και άλλες χώρες.

Πριν από τις ανακοινώσεις της Κομισιόν, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε πως η Ρώμη είναι «πάντα ανοικτή στον διάλογο, όχι όμως για το έλλειμμα 2,4% ή την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση».  Ο ίδιος μάλιστα με νόημα δήλωσε ότι θα συνεχίσει με ευγένεια όπως χαρακτηριστικά λέει τις συζητήσεις με τον Κομισιόν, χωρίς όμως να αλλάζει η θέση της Ιταλίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι η Ιταλία επιμένει στον προϋπολογισμό της και το θέμα θα συζητηθεί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το Σάββατο.

Για μη συμβατότητα του ιταλικού προϋπολογισμού  κάνει λόγο η Κομισιόν ενώ σύμφωνα με το Ansa είναι πλέον δικαιολογημένο το άνοιγμα της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητες τις προβλέψεις που περιέχονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού της για το 2019, παρά την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναθεωρηθούν. Τον περασμένο μήνα, η Κομισιόν -για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ – απέρριψε το προσχέδιο του ιταλικού κρατικού προϋπολογισμού, στο οποίο διατυπώνονται προβλέψεις για αύξηση του ελλείμματος, αντί της μείωσής του, βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ), ενώ χαρακτήρισε την πρόβλεψη της κυβέρνησης στη Ρώμη για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2019 υπερβολικά αισιόδοξο.

Στον απόηχο της απόφασης «μαζεύουν» τα κέρδη για ιταλικές μετοχές και ομόλογα. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,5%, ενώ νωρίτερα είχε ενισχυθεί περισσότερο από 1,1%. Ο δείκτης των τραπεζών είναι στο +1,2% έναντι κερδών 2% πριν από την απόφαση.

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου είναι στο 3,55%, ενώ νωρίτερα, όπως σημειώνει η Ναυτεμπορική, είχε υποχωρήσει έως και στο 3,5%. Παραμένει πάντως επτά μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Πηγή: ant1news.gr