Ο καιρός του Σαββατοκύριακου

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια τμήματα της χώρας, αναμένονται το Σάββατο, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, κατά τόπους πιο πυκνές στα ορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της δυτικής και κεντρικής Στερεάς (1000-1200 μέτρα στα βόρεια και 1200-1500 μέτρα στα νότια).  Οι ανατολικών διευθύνσεων άνεμοι θα είναι έντασης 7-8 μποφόρ, στο Ιόνιο από το απόγευμα τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις, 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα ανατολικά και βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη).

Για την Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και πιθανόν στα παραθαλάσσια με σποραδικές καταιγίδες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα πέσουν στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις, 4 με 6 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 08 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Για την Ζάκυνθο προβλέπονται νεφώσεις, με βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως 6 με 8 μποφόρ, από το απόγευμα 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Για την Μακεδονία και την Θράκη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς στα θαλάσσια-παραθαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες. Στα ορεινά, κυρίως της δυτικής Μακεδονίας, θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί-βορειοανατολικοί, 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 12 βαθμούς Κελσίου (στην δυτική Μακεδονία, τοπικά θα ειναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη).

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, την δυτική Στερεά και την δυτική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στα νησιά του Ιονίου και την Πελοπόννησο. Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά, κατά τόπους πιο πυκνές στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Θα πνέουν άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις, 6 με 7 μποφόρ, στο Ιόνιο τοπικά 8 και από το απόγευμα έως 9 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην Ήπειρο τοπικά θα δείξει 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερα).

Για την Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο προβλέπονται νεφώσεις, με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές κυρίως στην Πελοπόννησο, καθώς και χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά, κατά τόπους πιο πυκνές στα ορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς.  Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις, 5 με 7 μποφόρ, στα ανατολικά και νότια τοπικά 8 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί μεταξύ 8 και 14 βαθμών Κελσίου (σημ: στα βόρεια, τοπικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα).

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων προβλέπεται για αργά το απόγευμα στην Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως 5 με 7 και πιθανόν πρόσκαιρα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις, με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα Δωδεκάνησα και από το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί-βορειοανατολικοί στα βόρεια, εντάσεως 6 με 8 μποφόρ, ενώ στα νότια θα φυσούν νότιοι-νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.  Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη).

Ο καιρός την Κυριακή

Την Κυριακή αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του ανατολικού και βαθμιαία του βόρειου Αιγαίου, τις δυτικές, κεντρικές και νότιες ηπειρωτικές περιοχές (κυρίως τα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα). Μετά το μεσημέρι τα έντονα φαινόμενα θα επεκταθούν στην Κρήτη και προς το βράδυ στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και την Θράκη.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας, κατά τόπους πιο πυκνές στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, τις πρωινές ώρες της δυτικής και κεντρικής Στερεάς κι από το βράδυ στα ορεινά της υπόλοιπης Μακεδονίας και της Θράκης. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται την νύχτα στα βορειοδυτικά.

Οι άνεμοι στα βόρεια θα πνέουν ανατολικοί-βορειοανατολικοί, 6 με 8 μποφόρ και πιθανώς στα πελάγη τοπικά 9 μποφόρ. Στα νότια θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, με την ίδια ένταση. το βράδυ, από τα βορειοδυτικά θα στραφούν σε βορείους-βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στα κεντρικά και βόρεια, σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.