Την πρώτη αγροτική ενεργειακή κοινότητα στην Ελλάδα εγκαινίασε στην Κοιλάδα ο Βασίλης Κόκκαλης

Το πρώτο βήμα μίας νέας εποχής κατά την οποία οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα λειτουργούν υπέρ της δραστικής μείωσης του κόστους παραγωγής των αγροτών, έγινε την Παρασκευή στην Κοιλάδα Λάρισας, εκεί όπου ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαληςεγκαινίασε την πρώτη αγροτική ενεργειακή κοινότητα στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μία πρωτοποριακή για τα Ελληνικά δεδομένα πρωτοβουλία μέσω της οποίας ο ΓΟΕΒ Θεσσαλίας και εννέα ΤΟΕΒ σε Λάρισα και Καρδίτσα συστρατεύτηκαν ώστε μέσα από φωτοβολταϊκά πάρκα, να αποκομίσουν οικονομικό όφελος το οποίο εν συνεχεία να αποδώσουν στους αγρότες – συνδρομητές τους, οι οποίοι μεσοπρόθεσμα θα απαλλαγούν πλήρως από τα αρδευτικά τέλη!

Σε ότι αφορά το πρώτο πάρκο, αυτό της Κοιλάδας, θα είναι ισχύος 1 MW και θα είναι έτοιμο την ερχόμενη Άνοιξη. Η συγκεκριμένη επένδυση ανέρχεται στις 700.000, ενώ το συνολικό πλάνο αγγίζει τις 7 με 8 εκ. ευρώ όπως χαρακτηριστικά εξήγησε ο υφυπουργός κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Το κυβερνητικό στέλεχος εγκαινίασε την έναρξη των εργασιών στο πάρκο, ενώ στην ομιλία του τόνισε τα εξής: Βρισκόμαστε σε μία σημαίνουσα μεταβατική περίοδο ως χώρα, αφήνοντας πίσω μας οκτώ δύσκολα μνημονιακά χρόνια που μάτωσαν την Ελληνική κοινωνία. Είτε κάποιοι το θέλουν, είτε όχι, από τον περασμένο Αύγουστο μπήκε ένα τέλος στα αλλεπάλληλα μνημόνια τα οποία απομύζησαν την οικονομία, έφεραν μεγάλη μερίδα των πολιτών στα όρια της φτώχειας, τελμάτωσαν την ανάπτυξη και το χειρότερο για μένα, μόλυναν μεαπόγνωση το σπόρο της ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον.

Αυτή την ελπίδα λοιπόν, είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, θα το λέω συνέχεια αυτό, είμαστε εδώ για να την επιστρέψουμε στους πολίτες που τόσο την έχουν ανάγκη. Και αυτό το κάνουμε καθημερινά με έργα και με πράξεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες, στις προσδοκίες και στα οράματά τους.

Η έναρξη των εργασιών σήμερα εδώ για τη δημιουργία του πρώτου – από μία σειρά που θα ακολουθήσουν – φωτοβολταϊκού πάρκου, στο πλαίσιο της λειτουργίας της πρώτης αγροτικής ενεργειακής κοινότητας στην Ελλάδα, επιβεβαιώνει πως η ελπίδα δε χάθηκε ποτέ και πως φωλιάζει πάντα ανάμεσα σε έννοιες όπως η ομοθυμία, η καλή προαίρεση, η συνέργεια, η ομαδικότητα, η επιμονή, η μεθοδικότητα και προπαντός η αποφασιστικότητα να κάνουμε το άλμα προς τα εμπρός που χρειάζεται ο τόπος για να αφήσει για πάντα πίσω του τον εφιάλτη της κρίσης.

Αυτή την ιδέα κυρίες και κύριοι, των αγροτικών ενεργειακών κοινοτήτων, την αγκαλιάσαμε από την πρώτη στιγμή ως υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και κόντρα στις Κασσάνδρες της απραξίας, την υλοποιήσαμε σε χρόνο ρεκόρ όχι μόνον για τα Ελληνικά, αλλά και για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, σε μόλις μερικούς μήνες.

Στην αρχή ακούστηκε παράξενα στα αυτιά των περισσοτέρων: Πώς είναι δυνατόν να μηδενιστεί το κόστος άρδευσης μέσα από μία «ενεργειακή κοινότητα»; Εύλογο το ερώτημα για μία κοινωνία που κάποιοι ελέω της ανικανότητάς τους, γαλούχησαν με στασιμότητα, με ωχαδερφισμό και με την ιδέα πως «αυτοί είμαστε και δε μπορούμε να αλλάξουμε, δε μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι».

Όταν όμως βρίσκεσαι στη μέση μίας διαρκούς παγκόσμιας θύελλας που λέγεται «ελεύθερη αγορά» και «παγκοσμιοποίηση» και μάλιστα όντας λαβωμένος από οκτώ χρόνια κρίσης, επιβάλλεται και πρέπει να αλλάξεις, να τολμήσεις και να προσπαθείς διαρκώς για το καλύτερο.

Σ’ αυτό ακριβώς το πλαίσιο, είδαμε ως μία πρώτης τάξης ευκαιρία το πλάνο για τη δημιουργία αγροτικών ενεργειακών κοινοτήτων, προκειμένου να απαντήσουμε σε ένα σημαντικό βαθμό, στη μεγαλύτερη πρόκληση για τον έλληνα αγρότη σήμερ,α που δεν είναι άλλη από τη μείωση του αγροτικού κόστους.

Να επενδύσουμε δηλαδή στην παραγωγή πράσινης ενέργειας και μέσα από αυτή να μηδενίσουμε σταδιακά, σε εύρος πενταετίας για την παρούσα κοινότητα, όπως προβλέπεται από το υπάρχον πλάνο, το αρδευτικό κόστος για τους αγρότες – μέλη των συμμετεχόντων ΤΟΕΒ.

Αξίζει εδώ να επισημανθεί η σημασία του «εικονικού συμψηφισμού» καθώς θα δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να συμψηφίζουν την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια με το σύνολο της κατανάλωσής τους, ανεξάρτητα από το χώρο που αυτή παράγεται και καταναλώνεται. Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα θα μπορεί να εξυπηρετεί καταναλώσεις (π.χ. πομόνες) σε πολλά διαφορετικά σημεία-χωράφια του ίδιου παραγωγού. Επιπλέον ο συμψηφισμός δεν θα γίνεται πλέον σε ετήσια βάση αλλά ανά τριετία.

Το πρόγραμμα αφορά εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων για εγκαταστάσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων και οι συμβάσεις συμψηφισμού θα έχουν διάρκεια 25 έτη.

Η πρώτη επένδυση εδώ στην Κοιλάδα, στον κάμπο της Λάρισας, ανέρχεται στις 700.000 ευρώ και αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, όταν και το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος ενός μεγαβάτ, θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Έτσι, από τον πρώτο κιόλας χρόνο, κλιμακωτά, οι αγρότες των ΤΟΕΒ που συμμετέχουν στην πρότυπη αυτή ενεργειακή κοινότητα θα δουν τα αρδευτικά τους τέλη να μειώνονται και εν τέλει να μηδενίζονται σε εύρος πενταετίας.

Αυτό που βλέπετε εδώ βέβαια είναι μόνον η αρχή, αφού συνολικά επιθυμούμε το ένα μεγαβάτ να γίνουν έντεκα και μέσα από μία συνολική επένδυση 7 με 8 εκατομμυρίων ευρώ, να μειώσουμε δραστικά το κόστος παραγωγής για χιλιάδες αγρότες.

Θέλω να πιστεύω πως, καλώς εχόντων των πραγμάτων, την ερχόμενη άνοιξη θα ξεκινήσει και το δεύτερο πάρκο κατά πάσα πιθανότατα στην περιοχή του Τυρνάβου, μεταξύ Δένδρων και Πλατανουλίων, ισχύος τριών μεγαβάτ.

Χωρίς πολλά – πολλά, χωρίς γραφειοκρατία, χωρίς μελέτες επί μελετών και επιτροπές επί επιτροπών. Μόνον με συνεργασία, μεθοδικότητα και πάνω απ’ όλα με ανθρώπους που είναι θιασώτες της κοινής λογικής. Έτσι φθάσαμε σήμερα εδώ, να εγκαινιάζουμε ένα από τα σπουδαιότερα έργα παρακαταθήκη για τους εργαζόμενους στον πρωτογενή τομέα της Λάρισας και της Θεσσαλίας.

Στα χρόνια που πέρασαν πιάσαμε στα χέρια μας όλες τις καυτές πατάτες που κληρονομήσαμε. Βγήκαμε μπροστά σε κάθε πρόβλημα. Από τα κόκκινα αγροτικά δάνεια για τα οποία δώσαμε ολοκληρωτική και ρεαλιστική λύση, μέχρι την οικονομική ανάσα για εκείνους που χτυπημένοι από την κρίση, αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Με μεγαλύτερες αλλά και μικρότερες παρεμβάσεις, φροντίσαμε να είμαστε πάντα δίπλα στον αγρότη, δίνοντας δίπλα – δίπλα, στην πρώτη γραμμή, τη μάχη για το καλύτερο αύριο. Το σημαντικότερο για μένα όμως, θα μου επιτρέψετε να το πω, είναι πως κάναμε μεγάλα βήματα επενδύοντας στον έλληνα αγρότη του μέλλοντος. Σ’ εκείνον που θα έχει την απαιτούμενη γνώση αλλά και τα εχέγγυα, ώστε να σταθεί ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο όλα όσα μας έδωσε απλόχερα ο Θεός στη χώρα μας, την Ελλάδα.

Σ’ αυτή ακριβώς την κατεύθυνση αναστήσαμε την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή, ενώ για πρώτη φορά στα χρονικά λειτουργήσαμε φέτος Γαλακτοκομική Σχολή στην κατεξοχήν κτηνοτροφική περιοχή της Ελασσόνας.

Σε μία εποχή που η χώρα κλυδωνίζεται από φυγόκεντρες δυνάμεις διχασμού και που κάποιοι σπέρνουν διχόνοια για να θερίσουν μικροπολιτικό όφελος, ανήκω σ’ εκείνη τη μειοψηφία που συνεχίζει να εργάζεται αθόρυβα και ακατάπαυστα με έναν και μοναδικό στόχο: Την ημέρα που θα κλείσω για τελευταία φορά την πόρτα του γραφείου μου στο υπουργείο, να είμαι εντάξει με τη συνείδησή μου και να νιώθω υπερήφανος για το – μεγάλο ή μικρό, θα το κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος – έργο που αφήνω παρακαταθήκη στην πατρίδα μου και στους επόμενους κυβερνώντες”.