Μετωπική σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη εφ΄ όλης της ύλης

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησης για την συνταγματική αναθεώρηση ανέλυσε στην πρωτολογία του στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, αναλύοντας τις αλλαγές που προτείνει η Κουμουνδούρου και ζητώντας ευρεία συναίνεση για την μετατροπή των συνταγματικών διατάξεων.

Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων να μην θέσουν ζήτημα κομματικής πειθαρχίας κατά τις σχετικές ψηφοφορίες, σημειώνοντας ότι είναι επικτακτική ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές, μεταξύ άλλων στον τρόπο εκλογής του ΠτΔ, την θητεία των βουλευτών και τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών.

Παίρνοντας τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού ανέλυσε τις θέσεις της ΝΔ και άσκησε οξεία κριτική στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι υιοθετεί το δόγμα Πολάκη για να αποφύγει την πραγματικότητα που ο ίδιος δημιούργησε, ενώ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για «ΣΥΡΙΖοποίηση του Συντάγματος».

Δηκτική αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη
Στα όσα είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ, απάντησε αμέσως ο Αλέξης Τσίπρας. Για το δημοψήφισμα διερωτήθηκε «εμείς ΣΥΡΙΖοποιούμε το Σύνταγμα, όταν εμπεριέχουμε πρόταση που εσείς κύριε Μητσοτάκη έχετε συνυπογράψει;», ενώ τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, «μάλλον απομακρύνεστε από την ΝΔ και πηγαίνετε προς τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό».

Αναφερόμενος στα θέματα Παιδείας και το άρθρο 16, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι «δεν θα επιτρέψουμε παιδεία άλλη για τα παιδιά του λαού και άλλη για τους κληρονόμους».

Για τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας, με αιχμή τη συμφωνία του με τον Αρχιεπίσκοπο, ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του τόνισε πως η αρχική ανακοίνωση της ΝΔ δεν έχει καμία σχέση με τα όσα ακολούθησαν στη στάση της ΝΔ.

«Σας τράβηξε το αυτί η πτέρυγα του ΛΑΟΣ κύριε Μητσοτάκη και αλλάξατε γνώμη στο θέμα με την Εκκλησία;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «δεν θέλετε γιατρούς, δασκάλους, νοσηλευτές, πυροσβέστες; Θέλετε επαναφορά στο 1 προς 5, και τους ιερείς στο Δημόσιο Μισθολόγιο. Θέλετε και μικρό Δημόσιο και να εμπεριέχει 10.000 ιερείς».

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, «δεν έκανα μόνος μου τη συμφωνία. Δεν σέβεστε τον Αρχιεπίσκοπο; Πρόχειρη συμφωνία έκανε; Δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο προκειμένου να κάνετε αντιπολίτευση σε αυτήν την κυβέρνηση».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αλλοπρόσαλλες ορισμένες από τις προτάσεις της ΝΔ και επιτέθηκε στον πρόεδρο της λέγοντας, μεταξύ άλλων, «προτείνετε έναν συνταγματικό “ζουρλομανδύα”, για τα ελλείμματα. Μας κάνατε κριτική για τον “κόφτη” και τώρα εσείς το ζητάτε να μπει στο Σύνταγμα».

Ειδικά για το ζήτημα του άρθρου 16 που αφορά στα ιδιωτικά ΑΕΙ, ο πρωθυπουργός είπε πως «δεν είναι προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας η αλλαγή που ζητάτε για ιδιωτικά πανεπιστήμια», υπογραμμίζοντας μάλιστα πως δεν άκουσε στις προτάσεις του κ. Μητσοτάκη να προβλέπεται η ενίσχυση της δημόσιας παιδείας. «Η πρότασή σας για ιδιωτικά πανεπιστήμια θα επιφέρει υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας. Άλλη παιδεία για τους κληρονόμους και άλλη για τα παιδιά του λαού εμείς δεν θα επιτρέψουμε», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Με τις θέσεις του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Δημητρίου Τσάτσου, σύμφωνα με τις οποίες η αναθεωρητική Βουλή έχει δυνατότητα να προσδώσει νέο περιεχόμενο στις διατάξεις που έχουν κριθεί αναθεωρητέες, απαντά η ΝΔ στην κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνουν πηγές της ΝΔ, σε σύγγραμμά του ο αείμνηστος συνταγματολόγος Δημήτριος Τσάτσος αναφέρει «η δεύτερη Βουλή, η αναθεωρητική, μπορεί, αφενός να μην αναθεωρήσει κάποια από τις διατάξεις που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο της πρότασης της προηγούμενης Βουλής και αφετέρου να προσδώσει στην αναθεώρηση, περιεχόμενο νέο και διαφορετικό από εκείνο που αποφάσισε η προτείνουσα Βουλή».

Πηγή: ant1news.gr