Χαρακόπουλος: Οι εγκύκλιοι άνευ αξίας αν δεν υπάρχουν κτηνίατροι!

«Η στενή συνεργασία των υπηρεσιών και όλων των φορέων για το απευκταίο ενδεχόμενο εισόδου της πανώλης των χοίρων στη χώρα μας είναι θεμιτή. Όμως, από τις αποφάσεις των συσκέψεων και το σχεδιασμό μέχρι την πραγματικότητα, υπάρχει απόσταση. Και αυτή πρέπει να καλυφθεί με το κατάλληλο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Αν δεν υπάρχουν κτηνίατροι για να εφαρμόσουν τις αποφάσεις και τα απαιτούμενα μέτρα, να κάνουν αυστηρούς ελέγχους στα σημεία εισόδου στη χώρα, οι συσκέψεις και οι εγκύκλιοι δεν παράγουν από μόνες τους απτό αποτέλεσμα. Επιτέλους, ας το αντιληφθούν στο ΥπΑΑΤ και ας θέσουν σε προτεραιότητα τις προσλήψεις νέων κτηνιάτρων». Τα παραπάνω αναφέρει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ολυμπίας Τελιγιορίδου, σε ερώτησή του σχετικά με τις απαιτούμενες ενέργειες για την αποτροπή εισόδου της πανώλης των χοίρων στη χώρα μας.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην ερώτησή του μετέφερε την ανησυχία των χοιροτρόφων και τόνιζε την αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων λόγω της μεταδοτικότητας της νόσου και των καταστροφικών συνεπειών που θα επιφέρει η είσοδός της στη χώρα. Ζητούσε δε να ενημερωθεί για το σύνολο των ενεργειών πουαναλήφθηκαν από τα αρμόδια υπουργεία, την ύπαρξη σχεδίου έκτακτης ανάγκης, το βαθμό συνεργασίας με τους επαγγελματίες του χώρου του κρέατος, τους κυνηγετικούς συλλόγους και τους εκτροφείς χοίρων ελευθέρας βοσκήςκαθώς για και το αν θα υιοθετήσει τις προτάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας για απολυμάνσεις στα σημεία εισόδου της χώρας και τις προσλήψεις κτηνιάτρων.

Στην απάντηση της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι το ΥπΑΑΤ προέβη σε άμεσες ενέργειες ενημερωτικού και θεσμικού χαρακτήρα, από τη στιγμή που η νόσος εμφανίστηκε σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Με σειρά ενημερωτικών εγκυκλίωνείχε προβεί στην ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων καιτων υπηρεσιών, ενώ με την επέκταση του προβλήματος πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις των υπηρεσιακών παραγόντων με τους εκπροσώπους χοιροτρόφων και κυνηγών, με αποτέλεσμα τις εγκυκλίους 3252/119347/05-09-2018 και 3240/118836/04-09-2018 για την ενημέρωση κυνηγών και χοιροτρόφων αντίστοιχα.