Ένταξη του Δήμου Φαρσάλων στο Ευρωπαϊκό έργο “BEACON”

Ο Δήμος Φαρσάλων επιλέχθηκε με επιτυχία για το Ευρωπαϊκό έργο μετριασμού της κλιματικής αλλαγής: “BEACON_Bridging European and Local Climate Action” («Γεφύρωση της Ευρωπαϊκής και Τοπικής Δράσης για το Κλίμα») μαζί με 33 άλλους Δήμους από την Πολωνία, την Τσεχία, τη Ρουμανία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και τη Γερμανία. Μαζί, με την υποστήριξη του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), θα προσδιορίσουμε μέτρα στην κατεύθυνση της οικονομίας χαμηλών εκπομπών, της εξοικονόμησης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για να αυξήσουμε τη συνεισφορά μας σε ένα σταθερό κλίμα και σε ελκυστικές πόλεις.

Θα έχει πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες, εργαστήρια και συνέδρια για την προώθηση της τοπικής δράσης για το κλίμα προς όφελος των πολιτών. Στα διακρατικά Περιφερειακά Εργαστήρια και στα Ευρωπαϊκά Συνέδρια, ο Δήμος Φαρσάλων θα παρουσιάσει τα δικά του επιτεύγματα και θα αναπτύξει νέες στρατηγικές και προσεγγίσεις για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής μαζί με Ευρωπαίους ομότιμους.

Ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος μετά την ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα σχολίασε: “Η συμμετοχή μας στο έργο του προγράμματος BEACON οριστικοποιήθηκε χάρη στα προηγούμενα επιτεύγματά μας στον τομέα της βιώσιμης ενέργειας, όπως στη συμμετοχή μας στο Σύμφωνο των Δημάρχων από το 2013 και στο Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια που εκπονήσαμε το 2015. Επίσης για τις συμμετοχές μας από το 2011 σε ενεργειακές δράσεις και προγράμματα με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, τη δικτύωση, την επιμόρφωση της Τεχνικής Υπηρεσίας και την αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως: στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Ευφυής Ενέργεια Ευρώπη» με τίτλο SEAP-PLUS (Adding to SEAP- more participants more content across Europe), στο Ευρωπαϊκό έργο Mayors in Αction (www.mayorsinaction.eu), στο έργο “Step2sport- βήμα προς βήμα ανακαίνιση για τη δημιουργία αθλητικών κτηρίων σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης” στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Ευφυής Ενέργεια». στο Ευρωπαϊκό έργο CLIM’ FOOT του LIFE, για τον υπολογισμό του ανθρακικού αποτύπωματος του Δήμου Φαρσάλων, στο Ευρωπαϊκό έργο PEGASUS του Interreg Med , με τοποθέτηση 62 μετρητών ενέργειας σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια στην Τ.Κ. Μ. Ευυδρίου”.

Σημειώνεται ότι το BEACON είναι ένα έργο που προωθεί τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και διευκολύνει την ανταλλαγή μεταξύ εθνικών κυβερνήσεων και των Δήμων και σχολείων σε όλη την Ευρώπη. Χρηματοδοτείται από τη Γερμανική Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για το Κλίμα. Στόχος του έργου είναι να ενισχυθεί η διμερής και πολυμερής συνεργασία και να προωθηθεί η τοπική δράση ώστε να επιτευχθεί από κοινού η φιλοδοξία της διεθνούς Συμφωνίας για το Κλίμα που υπογράφηκε στο Παρίσι το 2015. Η πρώτη δράση για το Δήμο Φαρσάλων, ξεκινά στο Δημαρχείο Φαρσάλων στις 9 Νοεμβρίου 2018. Υπεύθυνοι δράσης για το Δήμο Φαρσάλων: Ηλέκτρα Θελούρα & Τάσος Λιαπής Η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών στην Ελλάδα συντονίζεται από το ΚΑΠΕ (www.cres.gr).