«Τα Φάρσαλα στη δίνη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» – Με αφηγήσεις Φαρσαλινών από τον πόλεμο

O Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης Δήμου Φαρσάλων (ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ) στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 πραγματοποίησε  εκδήλωση το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018 στο Πολιτιστικό Κέντρο  με θέμα: «Τα Φάρσαλα στη δίνη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου»

Σε πρώτη δημόσια προβολή  παρουσιάστηκε  πρωτότυπο αρχειακό υλικό που περιελάμβανε  φωτογραφίες και βίντεο με αφηγήσεις Φαρσαλινών που πολέμησαν στο μέτωπο και έζησαν τα γεγονότα της Ιταλικής και Γερμανικής κατοχής  στα Φάρσαλα κατά την περίοδο 1940-1944.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του  ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ Κώστας Δερλός  που – μεταξύ των άλλων – αναφέρθηκε στην αξία του υλικού για την καταγραφή της Τοπικής Ιστορίας και παρουσίασε το χρονολόγιο των γεγονότων εκείνης της ιστορικής περιόδου που αφορούν την Επαρχία Φαρσάλων.

Προβλήθηκαν αποσπάσματα από εννέα συνεντεύξεις Φαρσαλινών που έζησαν τα γεγονότα και ήταν οι: Ριζιώτης Κωνσταντίνος, Ριζιώτη Θεοδώρα, Αντωνόπουλος Θεοδόσης ,Συρόπουλος Γεώργιος, Βαρλάμη Σοφία, Γκίκας Βασίλης, Δημητρακόπουλος Γιάννης, Καλτσάς Θεόδωρος, Κονταλέξης Κώστας. Οι κκ  Γκίκας Βασίλης και Δημητρακόπουλος Γιάννης  ήταν παρόντες στην εκδήλωση.

Οι ενότητες του βίντεο διάρκειας 110 λεπτών ήταν:

1) Οι Φαρσαλινοί πάνε στο μέτωπο
2) Φαρσαλινοί στο μέτωπο
3) Επιστροφή από το μέτωπο στα Φάρσαλα
4) Κατοχή στα Φάρσαλα
5) Απελευθέρωση
Το υλικό που προβλήθηκε αντλήθηκε από το προσωπικό  Αρχείο του Θέμη Παδιώτη, τις συνεντεύξεις και το μοντάζ έκανε ο Θέμης Παδιώτης ενώ την επιμέλεια της οργάνωσης και της επιλογής του υλικού είχε ο Κώστας Δερλός.

Την  εκδήλωση έκλεισε η Χορωδία του ΚΑΠΗ του ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ με δύο τραγούδια  της Σοφίας Βέμπο, θέλοντας να τιμήσει όσους αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την πατρίδα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, ο Αντιδήμαρχος Αποστόλης Κυριαζής, ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Κώστας Τύμπας, η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΑ Κυριακή Παναγιωτοπούλου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Σοφία Χατζηπλή, Νίκος Γκατζόγιας, Μαρία Ίφου, Βαγγέλης Κατσαούνης, Δημήτρης Γκίζας, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φαρσάλων Βάια Παύλου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων του δήμου και πλήθος κόσμου.

*Δυστηχώς λόγω ενός προβλήματος με τις φωτογραφίας της εκδηλωσης, δεν κατέστη δυνατό να τις παραθέσουμε στο συγκεκριμένο δημοσίευμα.