Ο Ερντογάν εγκαινιάζει το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Tο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης εγκαινιάζει σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η επιλογή της ημέρας δεν είναι τυχαία, καθώς σήμερα είναι 95η επέτειος της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Στην τελετή όπου ο Ερντογάν θα κόψει την κορδέλα θα παρευρεθούν ξένοι ηγέτες όπως ο εμίρης του Κατάρ Σέιχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι και ο πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ αλ-Μπεσίρ, που καταζητείται για γενοκτονία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Το όνομα του νέου αεροδρομίου, που πρόκειται να αντικαταστήσει το διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ, αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα. Εικάζεται πως ο Ερντογάν θα δώσει στο αροδρόμιο το όνομα ενός σουλτάνου, καθώς ο ίδιος είναι γνωστός νοσταλγός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Με δυνατότητα υποδοχής 90 εκατομμυρίων επιβατών ετησίως, το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης θα συγκαταλέγεται στα 5 αεροδρόμια με την μεγαλύτερη κίνηση στον κόσμο και εν δυνάμει μπορεί να κατακτήσει την πρώτη θέση στο πόντιουμ.

Στην επόμενη δεκαετία, η δυνατότητα του νέου αεροδρομίου μπορεί να φθάσει τα 200 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, σύμφωνα με την διαχειρίστρια εταιρεία IGA. Και τότε, σύμφωνα με την παγκόσμια οργάνωση αεροδρομίων, το Airport Counsil International (ACI), θα φθάσει στην πρώτη θέση παγκοσμίως σε κίνηση επιβατών.

Το 2017, την πρώτη αυτή θέση είχε το αμερικανικό αεροδρόμιο της Ατλάντα, με 103,9 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Ακολουθούν τα αεροδρόμια του Πεκίνο (95,7 εκατομμύρια), του Ντουμπάι (88,2 εκατομμύρια) , του Τόκιο (85,4 εκατομμύρια) και του Λος Αντζελες (84,5 εκατομμύρια), σύμφωνα με το ACI.

Τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια του Λονδίνου Χίθροου (78 εκατομμύρια επιβάτες), του Παρισιού Σαρλ ντε Γκολ (69,4), του Αμστερνταμ (68,5 εκατομμύρια) της Φρανκφούρτης (64,5 εκατομμύρια) και της Κωνσταντινούπολης (64,1 εκατομμύρια) βρέθηκαν το 2017 στην έβδομη, την έκτη, την ενδέκατη, την δέκατη τέταρτη και την δέκατη πέμπτη θέση αντιστοίχως παγκοσμίως στην κατάταξη του ACI με τα πλέον πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου.

Το 2017, η αύξηση της κυκλοφορίας των αεροπλάνων στα τουρκικά αεροδρόμια ήταν 10,9% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Στο πρώτο δε εξάμηνο του 2018 αυξήθηκε κατά 15,7% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Το διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ, το οποίο θα αντικατασταθεί με το νέο αεροδρόμιο, υποδέχθηκε το 2017 περί τα 64 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης Sabiha Gocken 30 εκατομμύρια.

To νέο αεροδρόμιο είναι η πρώτη πίστα τύπου «greenfield» της Ευρώπης, που κατασκευάσθηκε δηλαδή σε παρθένο έδαφος, εδώ και 20 χρόνια, σύμφωνα με το ACI.

Πηγή: ant1news.gr