Το 5ο Νηπιαγωγείο Φαρσάλων στην Πολωνία με το Erasmus+

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ που συντονίζει το 5ο Νηπιαγωγείο Φαρσάλων με θέμα «Lifeboats full of hopes-Σωστικές λέμβοι γεμάτες ελπίδες»,  Ελλάδα, Πορτογαλία, Εσθονία, Ολλανδία και Κύπρο  πραγματοποιήσανε την τέταρτη κινητικότητα του προγράμματος στην Πολωνία, στο σχολείο Kardynała Stefanα Wszwnskiego  Prymasa Tysiąclecia Primary Schoolστη Muchówka της Πολωνίας, από 15 εως 19 Οκτωβρίου 2018.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε όλες τις δράσεις και δραστηριότητες που ετοίμασε το σχολείο υποδοχής, σύμφωνα πάντα με τον αρχικό προγραμματισμό της αίτησης.

Η θεματική ενότητα της συνάντησης αυτής ήταν το «Σκληρό Καρύδι» της Ελένης Σβορώνου, μια ιστορία που έχει εκδοθεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, όπου πρωταγωνιστεί ένα μικρό κορίτσι –πρόσφυγας από το Αφγανιστάν.

Τα παιδιά ταυτίστηκαν όχι μόνο με την κεντρική ηρωίδα αλλά και με όλους τους άλλους ήρωες που συντελούν και διαμορφώνουν την ευτυχία ή τη δυστυχία της. Μέσα από αυτήν την πολυφωνική προσέγγιση ενισχύθηκαν οι θετικές δυνάμεις του κάθε παιδιού, ώστε να λειτουργεί θετικά απέναντι σε κάθε πρόσφυγα, σε κάθε ξένο, σε κάθε «Άλλον» αλλά και προς τους ομοίους του.

Επίσης πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις στις φυσικές ομορφιές , στον ιστορικό και ορυκτό πλούτο της χώρας, με μια πολυεθνική συντροφιά παιδιών και εκπαιδευτικών. Δεσμοί φιλίας, εμπειρίες, γνώσεις και έντονα συναισθήματα ήταν τα αποτελέσματα της συνάντησης. Οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί ήταν η κ. Χρυσούλα Θανοπούλου και κ. Ευτυχία Νάσιου, ενώ η συντονίστρια Ε.Ε. η κ. Άρτεμις Παπαδημητρίου. Το ραντεβού ανανεώθηκε για τον Φεβρουάριο του 2019 στην Κύπρο.