Χαρίτσης: Τον Δεκέμβριο στους δήμους 8.500 μόνιμοι υπάλληλοι

«Είναι δύσκολο να σχολιάσω τέτοιου είδους τοποθετήσεις. Αυτό που υποδηλώνουν είναι πανικός για τις τελευταίες εξελίξεις που φαίνεται ότι αναδιατάσσουν το πολιτικό σκηνικό. Η κρίση η οποία έφερε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας είχε να κάνει και με ένα πολιτικό προσωπικό που λειτουργούσε με ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κράτος. Αυτό έφερε διαφθορά και διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Να μην επιστρέψουμε σ αυτές τις πρακτικές και σ αυτό το πολιτικό προσωπικό».

Για τις εκλογές δήλωσε:

«Θα είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε πολλαπλές εκλογές τον Μάιο. Η προετοιμασία που έχει γίνει στο υπουργείο μας το διασφαλίζει. Τεχνικά θα είμαστε έτοιμοι. Πολιτικά θα είναι τα ζητήματα που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Στην επιτροπή για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Ξεκίνησε μια διαδικασία η οποία δεν γίνεται με μια λογική παραπομπής του θέματος στις καλένδες. Σε πέντε μήνες θα ολοκληρωθεί το πόρισμα, θα παρουσιαστεί σε όλα τα κόμματα, σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα. Είμαι πολύ πιο αισιόδοξος απ όσο ήμουν πριν ότι μπορεί να ψηφίσουν οι Ελληνες του εξωτερικού στις επόμενες εκλογές. Αλλά δεν μπορώ να δεσμευτώ. Ο στόχος είναι να ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση από την παρούσα Βουλή».

Συνεχίζοντας, είπε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές:

«Βασικό δεδομένο είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν στη βάση του Κλεισθένη, που εισάγει την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση. Αυτό δεν είναι μια απλή αλλαγή του εκλογικού συστήματος αλλά δημιουργεί ένα εντελώς νέο περιβάλλον στην αυτοδιοίκηση, ανοίγει τις δυνατότητες για νέες συνθέσεις και συναινέσεις. Πρέπει να δούμε πώς διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για προγραμματικές συγκλίσεις που θα συσπειρώσουν τον προοδευτικό κόσμο. Πρέπει να ξεφύγουμε από τις λογικές του παρελθόντος και από την κουλτούρα που υπήρχε στην αυτοδιοίκηση».

Για την κεντροαριστερά σημείωσε:

«Και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο κάναμε πράξη αυτό που για την Αριστερά ήταν πάντα πάγια θέση, τη θέσπιση της απλής αναλογικής που ευνοεί τις συνεργασίες. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα διεθνές περιβάλλον πιο ανησυχητικό από ποτέ. Το μείγμα σκληρού νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς αντίληψης στο προσφυγικό και στα κοινωνικά δικαιώματα είναι άκρως επικίνδυνο παντού στον κόσμο. Είναι αταλάντευτη η προσπάθειά μας για προοδευτικά μέτωπα στην Ευρώπη. Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι προσβλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ να παίξει σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι ιστορική αναγκαιότητα και θα επιμείνουμε. Οι ευρωεκλογές που έχουμε μπροστά μας είναι οι πιο κρίσιμες εδώ και δεκαετίες».

Για τους ΑΝΕΛ:

«Είναι έγκυρη η εκτίμηση ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ κλείνει τον κύκλο της. Βασίστηκε σε ένα προγραμματικό πλαίσιο το οποίο υλοποιήθηκε και έγινε σεβαστό και από τα δύο μέρη. Η διαχωριστική γραμμή μνημόνιο/αντιμνημόνιο έχει υποχωρήσει, η προσπάθεια δημιουργίας μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας είναι ιστορική αναγκαιότητα».

Για τις επόμενες προσλήψεις:

«Ενα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση είναι η υποστελέχωση. Το σύστημα είναι στα όριά του από την καθαριότητα μέχρι την υλοποίηση έργων υποδομής. Για εμάς αυτό είναι προτεραιότητα. Έρχονται οι ίδιοι οι φορείς της ΤΑ, παρουσιάζουν τις ανάγκες τους και εμείς προσπαθούμε να τις καλύψουμε. Τον Δεκέμβριο θα τοποθετηθούν στους δήμους 8.500 μόνιμοι υπάλληλοι. Έχουν συνυπολογιστεί στους κανόνες προσλήψεων/αποχωρήσεων. Εκεί υπάρχει μεγάλη διαχωριστική γραμμή σε σχέση με τη ΝΔ που επιμένει στον κανόνα 1 προς 5 αντί 1 προς 1 που πετύχαμε εμείς. Εμείς λέμε ότι οι δήμοι πρέπει να διευκολυνθούν και να έχουν το προσωπικό που χρειάζονται. Η ΝΔ ενδεχομένως θέλει να περάσουν σε ιδιώτες βασικές υπηρεσίες, όπως η καθαριότητα».

Για το πρόγραμμα Βοήθεια Στο Σπίτι:

«Είναι η πιο εμβληματική περίπτωση για το τι συνέβη στο χώρο των συμβασιούχων τα προηγούμενα χρόνια. Ενα πολύ σημαντικό πρόγραμμα το οποίο έχει μεγάλα οφέλη για την κοινωνία και λειτουργούσε με συμβάσεις. Προχωράμε σε 3.000 νέες προσλήψεις. Τις επόμενες μέρες, μέσα στον Νοέμβριο, θα καταθέσουμε στη Βουλή τη σχετική ρύθμιση. Επιτέλους δίνεται μια μόνιμη λύση. Οι εργαζόμενοι έχουν δώσει τη ζωή τους σ αυτό το πρόγραμμα. Θα πριμοδοτηθούν με μόρια για να μπορέσουν να παραμείνουν στη δουλειά τους με μόνιμες θέσεις. Προχωράμε σε αντίστοιχες προσλήψεις στην ειδική αγωγή και στα νοσοκομεία, υπάρχει ένα πλέγμα παρεμβάσεων ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε το πέρασμα στη μεταμνημονιακή περίοδο να έχει απτό περιεχόμενο».

Πηγή: news247.gr