Απονεμήθηκε το Ελληνικό Βραβείο Περιβάλλοντος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η 7η τελετή απονομής των «Ευρωπαϊκών Βραβείων Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον – European Business Awards for the Environment» και των «Ελληνικών Βραβείων για το Περιβάλλον», που διοργανώνει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ , παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας και επιχειρηματιών στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε πως «το στοίχημα για το αύριο είναι το στοίχημα μιας κοινωνίας με μηδενικά απόβλητα, με κυκλική οικονομία και με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας σε όλα τα πεδία. Όλα αυτά απαιτούν ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο από το φυσικό περιβάλλον.» Το περιβάλλον είναι πλέον το διαμάντι της Ελλάδας και της οικονομίας» είπε χαρακτηριστικά.

Ένα από τα Ελληνικά βραβεία Περιβάλλοντος απέσπασε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ανασύσταση της λίμνης Κάρλα, το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο των Βαλκανίων και της Ευρώπης. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός «με την ανασύσταση της Λίμνης Κάρλα ποτίζονται 150.000 στρέμματα αγροτικής γης, έχουν έρθει στην επιφάνεια τέσσερις παλαιολιθικοί οικισμοί, ενώ επέστρεψαν στην περιοχή 181 είδη πουλιών και δεκατρία είδη ψαριών. Με το έργο της ανασύστασης της λίμνης θα υπάρχει η δυνατότητα να αρδευτούν φθηνά τα χωράφια, να υδρευτεί το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου ενώ πρόκειται και για ένα αντιπλημμυρικό έργο της περιοχής».

Παραλαμβάνοντας το βραβείο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, στην ομιλία του επεσήμανε ότι το έργο αναδεικνύει το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Περιφέρεια μπορούν να κάνουν μεγάλα έργα προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ και έσωσαν την τιμή της χώρας, διότι η Ε.Ε. ζητούσε πίσω 180 εκατ. το 2014 όταν το έργο είχε σταματήσει. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του έργου, υπουργούς, υπηρεσιακούς παράγοντες και την Εθνική Τράπεζα.
«Αποδείξαμε ότι αγαπάμε την ευθύνη, η οποία με συνέργεια και συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία φέρνει θεαματικά αποτελέσματα».

Εξηγώντας την επιλογή της βράβευσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Κων/νος Αραβώσης που είναι μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης των Ευρωπαϊκών Βραβείων Περιβάλλοντος: «η λίμνη Κάρλα είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο, το οποίο βελτίωσε την ποιότητα ζωής στην ευρύτερη περιοχή και έλυσε πολύ σημαντικά προβλήματα που σχετίζονταν με την άρδευση και την ύδρευση του κάμπου».

Τα βραβεία απευθύνονται σε εταιρείες, οργανισμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς με έδρα την Ελλάδα που συνδυάζουν με επιτυχία την καινοτομία με την οικονομική βιωσιμότητα, την αειφόρο ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και την κυκλική οικονομία. Είναι τα σημαντικότερα και εγκυρότερα της Ευρώπης. Οι εταιρίες που διακρίνονται θα διαγωνιστούν με τους πρώτους των πρώτων, στις 15 Νοεμβρίου στη Βιέννη, ανέφερε ο κ. Αντώνης Παπαδάκης Αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΠΠΕ.

Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν επίσης, ιδιωτικές επιχειρήσεις διαφόρων κατηγοριών και οι Δήμοι Βριλησσίων, Θάσου, Ιλίου, ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης και ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας

Το παρών έδωσε ο νέος Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος, η Υφυπ. Εσωτερικών κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, οι βουλευτές κ.κ. Ν. Παπαδόπουλος, Χρ. Κέλλας, Χρ. Μπουκόρος, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχ. Νταβέλης κ.α

Πηγή: ert.gr