Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Χαλκιδική: Χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο η Σάρτη – Έκλεισαν δρόμοι

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η δασική πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στη Σιθωνία Χαλκιδικής με το χωριό Σάρτη να παραμένει χωρίς ρεύμα και την επικοινωνία δια τηλεφώνου να είναι πλέον αδύνατη.

Η φωτιά εκδηλώθηκε κοντά στο Πλατανίτσι μετά τις 5 τα ξημερώματα της Πέμπτης και κατακαίει πευκόφυτη περιοχή.

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής είναι μεγάλη. Στο μέτωπο που εκτείνεται περίπου στα 3 χιλιόμετρα επιχειρούν 80 πυροσβέστες με 40 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρο τμήμα και 4 αεροσκάφη.

Παράλληλα εργάζονται 5 εκσκαπτικά μηχανήματα και υδροφόρες του Δήμου Σιθωνίας και της Περιφέρειας για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι που κατά διαστήματα φτάνουν ακόμα και τα 9 μποφόρ,γεγονός που δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς οι εστίες είναι διάσπαρτες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον οικισμό της Σάρτης υπάρχει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ δεν λειτουργεί η κινητή τηλεφωνία.

Ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Πάρης Ντέμπλας δήλωσε πως η κατάσταση είναι δύσκολη διότι «πνέουν ισχυροί άνεμοι». Ταυτόχρονα «η φωτιά είναι πάνω από τη Σάρτη» και οι Αρχές είναι σε ετοιμότητα: «το Κοινοτικό Κατάστημα είναι ανοιχτό, χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο και αυτό, είναι το μεγάλο μειονέκτημά μας. Δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας».

Ο κ. Ντέμπλας εκτίμησε ότι χωρίς ρεύμα σύντομα ενδέχεται να διακοπεί και το νερό και σημείωσε: «εκκενώσεις μέχρι τώρα δεν έχουμε κάνει αν και με την αστυνομία είπαμε να ενημερώσουμε όσους βρίσκονται πάνω από το επαρχιακό κύκλωμα της Σάρτης, ώστε να απομακρυνθούν» .

Ο ουρανός στην περιοχή της Σιθωνίας έχει γεμίσει καπνούς που είναι ορατοί από μεγάλη απόσταση.

Διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Βουρβουρού – Συκιάς

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Επαρχιακή Οδό Βουρβουρού- Συκιάς έχει αποκλειστεί από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Χαλκιδικής, προκειμένου να διευκολύνεται το έργο της κατάσβεσης.

Η Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, με ανακοίνωσή που εξέδωσε, ενημερώνει τους οδηγούς αλλά και τους πολίτες που κινούνται στη Σιθωνία να μην προσεγγίζουν και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της Σάρτης, ώστε να διευκολύνεται το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων και ζητά να ακολουθούν τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Λαχτάρισαν στο Παιδικό Χωριό SOS

Η φωτιά στην περιοχή του Φιλύρου κοντά στο Παιδικό Χωριό SOS εξαπλώθηκε γρήγορα αλλά με την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής κατασβέστηκε και δεν υπάρχουν πλέον ενεργά μέτωπα.

Στο σημείο επιχείρησαν 45 πυροσβέστες με 21 οχήματα καθώς οι ισχυροί βοριάδες, απείλησαν και σπίτια εκτός από το Παιδικό Χωριό SOS. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν εγκαταλείψει προληπτικά τα σπίτια τους.

Σύσκεψη του συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας

Το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στην κοινότητα της Σάρτης για να εκτιμηθεί η κατάσταση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας, αρχιπύραρχος Εμμανουήλ Τσολάκης, ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκιδικής, Δημήτρης Καρασαββίδης, εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Σιθωνίας.

Ισχυροί άνεμοι και πτώσεις δέντρων

Οι πολύ ισχυροί άνεμοι που πνέουν στη Βόρεια Ελλάδα προκάλεσαν πτώσεις δέντρων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, ξήλωσαν τέντες και πινακίδες, μετακίνησαν κάδους απορριμμάτων ενώ αρκετοί σηματοδότες τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

Στη Θεσσαλονίκη δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Φωτογραφίες: halkidikinews.gr & seleo.gr