Γενέθλια για τον αρχαιότερο ποδοσφαιρικό σύλλογο του κόσμου

Ιστορική για το ποδόσφαιρο η σημερινή ημερομηνία. Πριν 161 χρόνια, στις 24 Οκτωβρίου 1857, στο Σέφιλντ, ο δικηγόρος Ναθανιήλ Κρέσκουικ μαζί με τον Γουίλιαμ Προστ, ίδρυσαν τον ποδοσφαιρικό σύλλογο, την Sheffield FC (Σέφιλντ). Η FA και η FIFA τον έχουν αναγνωρίσει ως τον παλαιότερο ποδοσφαιρικό σύλλογο στον κόσμο.

Αρχικά, τα παιχνίδια παίζονται από τα μέλη του συλλόγου που χωρίζονται σε «επαγγελματίες εναντίον διαφόρων» ή «ελεύθερους εναντίον παντρεμένων». Ιδιαιτερότητα της Sheffield FC, είναι ότι από την ίδρυσή της διατήρησε το καθεστώς μη επαγγελματικής ομάδας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όταν δημιουργήθηκε το πρώτο αγγλικό πρωτάθλημα (1885) η ομάδα δεν ήταν αρκετά ισχυρή για να ανταγωνιστεί με τις άλλες που παρουσιάστηκαν μέσα στα χρόνια, αποφασίζοντας να επιλέξει το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα. Ανάμεσα τις διακρίσεις της, υπάρχει η κατάκτηση του FA Amateur Cup, το 1904, ενώ ήταν φιναλίστ στο FA Vase, το 1977.

Η ομάδα παίζει σήμερα στην όγδοη κατηγορία αγγλικού ποδοσφαίρου, στην Α΄ κατηγορία (νότιος όμιλος) της Northern Premier League. Στην διάρκεια των χρόνων, έχει χρησιμοποιήσει διάφορα στάδια στο Σέφιλντ, συμπεριλαμβανομένου του Bramall Lane, που χρησιμοποιείται σήμερα από τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ.

Ο σύλλογος έχει τα παρατσούκλια The Club (Ο Σύλλογος) και The Ancients (Οι Αρχαίοι), ενώ η εμφάνισή της αποτελείται από κόκκινη-καφέ φανέλα και μαύρο σορτσάκι. Να σημειωθεί ότι η Σέφιλντ FC, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις επαγγελματικές Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Σέφιλντ Γουένσντεϊ, εκτός από την πόλη καταγωγής τους.