Αγοραστός: «Το InvestEU σημαίνει περισσότερες επενδύσεις και θέσεις εργασίας, αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών και ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης»

«Το InvestEU σημαίνει περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών, ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης και τελικά πιο στέρεα χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους, του σημαντικότερου επιτεύγματος στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αυτό επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ως Εισηγητής (Rapporteur) για το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η Επιτροπή Οικονομικών ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του κ. Κ. Αγοραστού, η οποία δέχθηκε εξαιρετικά ευμενή σχόλια για την πληρότητά της. Η εισήγηση του κ. Κ. Αγοραστού θα εισαχθεί πλέον για την τελική έγκριση στην ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών τον Δεκέμβριο.

Πάνω από 1 τρις ευρώ για νέες επενδύσεις στην ΕΕ

«Μ’ αυτό το πρόγραμμα, το οποίο εκτιμώ ότι θα μοχλεύσει πόρους συνολικού ύψους 1 τρις ευρώ για την περίοδο 2021-27, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τη δυνατότητα να κάνει ένα άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός στην εισήγησή του και έκρινε επιβεβλημένο να ξεκινήσει από τώρα η προετοιμασία ώστε να υλοποιηθεί κατά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.

«Το 2021 είναι πιο κοντά απ’ όσο νομίζουμε. Πρέπει να αρχίσουμε από τώρα να εργαζόμαστε με στρατηγική, σχέδιο και πνεύμα συνεργασίας ώστε να είμαστε έτοιμοι από την πρώτη κιόλας ημέρα υλοποίησης του προγράμματος. Άλλωστε, έχουμε πλέον την εμπειρία του «Πακέτου Γιούνκερ» από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν επενδύσεις της τάξης των 500 δις ευρώ έως το τέλος του 2020», σημείωσε και πρόσθεσε: «να μην ξεχνάμε ότι κάθε ημέρα που δεν αξιοποιείται στοιχίζει σε θέσεις εργασίας και ευρωπαϊκό πλούτο».

Στο πλαίσιο αυτό εισηγήθηκε να εξεταστεί η πρόταση για εφαρμογή διαδικασιών ταχείας υλοποίησης για μικρά έργα μέχρι ενός συγκεκριμένου ύψους προϋπολογισμού καθώς σε ορισμένες περιφέρειες, τα έργα μικρότερης κλίμακας μπορεί να εξισώνονται με στρατηγικές επενδύσεις, καθότι ενδέχεται να έχουν σημαντικά αποτελέσματα μόχλευσης.

Προτεραιότητα στις χώρες που πλήττονται από έλλειψη επενδύσεων

Ο κ. Κ. Αγοραστός είπε με έμφαση ότι «το νέο πρόγραμμα πρέπει να είναι γεωγραφικά ισορροπημένο και να δίνει προτεραιότητα στις περιφέρειες που πλήττονται από ουσιαστικές και χρόνιες ελλείψεις επενδύσεων». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την Ελλάδα, όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, οι επενδύσεις μειώθηκαν πάνω από 60% μετά την κρίση.

«Η οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή της Ένωσης πρέπει να συγκαταλέγεται στους στόχους του προγράμματος, το οποίο θα πρέπει να προσελκύσει πόρους για επενδύσεις με σημαντικό κοινωνικό, αναπτυξιακό και οικολογικό αποτύπωμα», ανέφερε και ενέταξε στις κατά προτεραιότητα επενδύσεις:

-«έργα που συνεπάγονται υψηλό κίνδυνο και υλοποιούνται σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες και περιφέρειες σε μετάβαση

-αλλά και ποιοτικά κοινωνικά έργα τα οποία είναι μικρότερα, καινοτόμα και οικονομικώς πιο ριψοκίνδυνα, πλην όμως παραμένουν βιώσιμα και παρέχουν μεγαλύτερο κοινωνικό όφελος».

Προς αυτήν την κατεύθυνση πρότεινε ο Συμβουλευτικός Κόμβος που προβλέπεται να δημιουργηθεί στο πλαίσιο του InvestEU για να παρέχει τεχνική υποστήριξη και βοήθεια «να έχει τοπική παρουσία, η οποία να ορίζεται σε διαβούλευση με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές ή τοπικές αρχές, και να αναπτυχθεί κατά προτεραιότητα στα κράτη μέλη ή τις περιφέρεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ανάπτυξη έργων στο πλαίσιο του ταμείου InvestEU, ή που πλήττονται από ουσιαστικές και χρόνιες ελλείψεις επενδύσεων».