Πώς βγάζει λεφτά η βρετανική βασιλική οικογένεια

Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β και η βασιλική οικογένεια της Γηραιάς Αλβιόνας έχουν πολλές πηγές εισοδήματος, η περιουσία τους ωστόσο δεν είναι τόσο αμύθητη όσο θα περίμενε κανείς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των βρετανικών Μέσων ενημέρωσης, η προσωπική περιουσία της Βασίλισσας ανέρχεται σε 370 εκατομμύρια λίρες (410 εκατομμύρια ευρώ)!

Το ποσό δεν είναι διόλου… ευκαταφρόνητο υπάρχει όμως μία λεπτομέρεια που κάνει το στέμμα να «θαμπώσει» , καθώς 320 Βρετανοί είναι πλουσιότεροι από την Αρχηγό της Κοινοπολιτείας.

Η 92χρονη Βασίλισσα και ο κληρονόμος της στο θρόνο πρίγκιπας Κάρολος, λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους από την κυβέρνηση και τα ιδιωτικά τους ακίνητα. Εκατομμύρια λίρες καταλήγουν και στην υπόλοιπη οικογένεια, συμπεριλαμβανομένου του Πρίγκιπα Ουίλιαμ και της συζύγου του Κέιτ, Δούκισσας του Κέιμπριτζ. Ο πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος παντρεύτηκε την Αμερικανίδα ηθοποιό Mέγκαν Μάρκλ στις 19 Μαΐου, λαμβάνει επίσης βασιλικά κεφάλαια.

Βασίλισσα Ελισάβετ Β

Οι τρεις κύριες πηγές εισοδήματος της είναι η «Κυρίαρχη Επιχορήγηση» (Sovereign Grant), το δουκάτο του Λάνκαστερ και η προσωπική ιδιοκτησία και οι επενδύσεις της. Το Sovereign Grant είναι ουσιαστικά ένα ετήσιο σύστημα χρηματοδότησης από την κυβέρνηση που καλύπτει τα έξοδα κίνησης, τους μισθούς του προσωπικού και τα έξοδα συντήρησης των παλατιών. Η Βασίλισσα έλαβε 48, 9 εκατομμύρια ευρώ χωρίς φόρο από την κρατική επιχορήγηση το διάστημα 2016-2017. Το «τσεκ» προβλεπόταν να φουσκώσει κατά 78%, φτάνοντας τα 87 εκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτήσει μια εκτεταμένη ανακαίνιση του Μπάκιγχαμ. Η κυρίαρχη επιχορήγηση προέρχεται από το Crown Estate, μια ανεξάρτητη εμπορική επιχείρηση, από τα αγροκτήματα, τους δρόμους του Λονδίνου και τις υπηρεσίες ύδρευσης. Η συντριπτική πλειοψηφία των κερδών αυτών μεταφέρεται σε κυβερνητικά ταμεία, αλλά ένα μέρος τους μεταξύ 15% και 25% – δίδεται στη βασίλισσα με τη μορφή κρατικής επιχορήγησης.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β λαμβάνει ετήσιο εισόδημα από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές. Μια άλλη σημαντική πηγή εισοδήματος για εκείνη είναι το Δουκάτο του Λάνκαστερ, μία συλλογή εμπορικών, γεωργικών και οικιστικών ακινήτων που χρονολογείται από το 1265. Η βασίλισσα χρησιμοποιεί αυτά τα χρήματα για να καλύψει τα επίσημα και ιδιωτικά της έξοδα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων δαπανών που βαρύνουν άλλα μέλη της οικογένειας τα οποία αναλαμβάνουν επίσημες δεσμεύσεις εκ μέρους της.

Η μακροβιότερη μονάρχης του πλανήτη έχει επίσης τα δικά της προσωπικά περιουσιακά στοιχεία, όπως είναι το Κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία και το κτήμα Σάντριγκαμ στην ανατολική Αγγλία, κληρονομιά και τα δύο από τον πατέρα της και αγαπημένα οικογενειακά καταλύματα.

Ο πλούτος της τέλος εκτείνεται πέρα από τα ακίνητα. Διαθέτει επίσης μια πολύτιμη συλλογή γραμματοσήμων, μία σειρά από πολύτιμα κοσμήματα, ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών αλλά και πολλά έργα τέχνης που ανήκουν στην πραγματικότητα στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Royal Collection Trust. Ο σύζυγος της Βασίλισσας τέλος, ο Πρίγκιπας Φίλιππος, ο δούκας του Εδιμβούργου, «πληρώνεται» με 410 641 ευρώ το χρόνο για τη χρηματοδότηση των επίσημων καθηκόντων του. Ο ίδιος αποσύρθηκε πέρυσι μετά από έξι και πλέον δεκαετίες δημόσιας υπηρεσίας.

Πρίγκιπας Κάρολος και «λοιποί συγγενείς»

Ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα – Πρίγκιπας της Ουαλίας και η Δούκισσα της Κορνουάλης όπως είναι οι επίσημοι τίτλοι τους- εξαρτούν την… επιβίωσή τους σε ένα μείγμα δημόσιου και ιδιωτικού χρήματος. Πάνω από το 90% του εισοδήματός τους προέρχεται από ιδιωτική περιουσία, το δουκάτο της Κορνουάλης συγκεκριμένα, το οποίο ιδρύθηκε το 1337 για να χρηματοδοτεί δια βίου το κληρονόμο του θρόνου και εκμεταλλεύεται γη σε αγροτικές και αστικές περιοχές, μια συλλογή νησιών και ενοικιαζόμενων εξοχικών σπιτιών σε περιοχές όπως η Ουαλία και η Κορνουάλη. Σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, το ζεύγος αποκόμισε από το κτήμα 23,6 εκατομμύρια ευρώ, όπως επίσης 1,4 εκατομμύρια ευρώ από το Sovereign Grant και 527.313 από διάφορα τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κρατική επιχορήγηση επιστρατεύεται για τα επίσημα ταξίδια και τη συντήρηση των ακινήτων του ζευγαριού.

Το ήμισυ περίπου του ετήσιου εισοδήματός τους δαπανάται για επίσημα καθήκοντα και ταξίδια, το ένα τέταρτο πηγαίνει στους Βρετανούς φορολογούμενους, ενώ τα υπόλοιπα καταλήγουν στα παιδιά του Καρόλου, σε «ανεπίσημες» αγορές και ένα βασιλικό λογαριασμό ταμιευτηρίου. Ο Ούλιαμ και ο Χάρι κληρονόμησαν τέλος περιουσία από τη μητέρα τους, την πριγκίπισσα Νταϊάνα

Η υπόλοιπη οικογένεια

Υπάρχουν ελάχιστες δημόσιες πληροφορίες για το πώς διανέμεται το χρήμα στα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Η βασίλισσα έχει άλλα τρία παιδιά εκτός από τον πρίγκιπα Κάρολο, τα οποία με τη σειρά τους έχουν επίσης παιδιά, συζύγους και εγγόνια. Τα δύο μικρότερα παιδιά της, ο Άντριου, δούκας της Υόρκης, και ο Έντουαρντ, κόμης του Ουέσσεξ, εργάζονται με πλήρη απασχόληση για τους σκοπούς της μοναρχίας, εμφανίζονται δηλαδή σε δημόσιες εκδηλώσεις εκ μέρους της και πληρώνονται με τη σειρά τους από το Sovereign Grant και το δουκάτο του Λάνκαστερ.