Ο Δήμος Φαρσάλων συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Ο Δήμος Φαρσάλων συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τίτλο «Αλλάζοντας τις Πόλεις αλλάζουμε τον κόσμο» από 1η έως 4η  Οκτωβρίου 2018, το οποίο  πραγματοποιήθηκε στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 500 αντιπροσώπους από 60 χώρες και πάνω από 200 πόλεις.

Από τα Φάρσαλα, στο συνέδριο συμμετείχαν ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος και η πρόεδρος ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ Κυριακή Π. Παναγιωτοπούλου η οποία παρουσίασε την εισήγηση «Στρατηγικός σχεδιασμός και ενσωμάτωση των Ρομά στο Δήμο Φαρσάλων». Η παρουσίαση απέσπασε πάρα πολύ καλά σχόλια και κριτικές από την Διευθύντρια του τμήματος πολιτικής υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Piroska Ostlin, από το κορυφαίο στέλεχος του ΠΟΥ Joan Devlin καθώς και από το απαιτητικό ακροατήριο. Επίσης κατάφερε να προβάλλει τον ευλογημένο τόπο του Δήμου Φαρσάλων και τέλος τα κολακευτικά σχόλια να επαινούν την αποτελεσματικότητα του.

Η Νταίζη Παπαθανασοπούλου Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ και Συντονίστρια του Προγράμματος του Ελληνικού Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων ανέφερε: «Σταθήκατε επάξια μπροστά σε ένα απαιτητικό ακροατήριο και δηλώσατε ψηλά την πόλη σας την Ελλάδα και το Εθνικό μας Δικτυο. Σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για τις δράσεις σας, στον Δήμαρχο Άρη Καραχάλιο και στην Κυριακή Παναγιωτοπούλου».  

Το συνέδριο που πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια, ακολουθώντας τις πενταετείς φάσεις του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις,  φέτος είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς γιορτάζει τα 30 χρόνια λειτουργίας των Yγιών Πόλεων ως παγκόσμιο κίνημα και καθορίζει τους στόχους και την πολιτική για το μέλλον.

Από Ελληνικής πλευράς, εκτός από τον Δήμο Φαρσάλων συμμετείχαν οι εξής Δήμοι: Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Νέας Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνας, Αγίων Αναργύρων – Καματερού.

Στην διάρκεια του Συνεδρίου, έλαβαν χώρα απολογισμός, αξιολόγηση,  οραματισμός, προγραμματισμός, αποφάσεις για την νέα μεθοδολογία και τους νέους στόχους και συζητήσεις για μια εξίσου επιτυχημένη συνέχεια στο μέλλον προς όφελος των πολιτών της Ευρώπης, προς κοινωνίες υγιέστερες και καλύτερες, προς ένα τρόπο διακυβέρνησης περισσότερο δημοκρατικό και συμμετοχικό.

Έγινε Συνάντηση Εργασίας των μελών του Ευρωπαϊκού Δικτύου Υγιών Πόλεων, τόσο των Εθνικών Συντονιστών των Εθνικών Δικτύων όσο και των Συντονιστών και των Πολιτικών εκπροσώπων των πόλεων, όπου συζητήθηκαν τα κριτήρια, οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ερχόμενη πενταετία, (2019-2024), καθώς και  οι νέοι πολιτικοί άξονες της εργασίας των Υγιών Πόλεων, με θεματολογία:

Ανθρωποι, Τόπος, Συμμετοχή, Ευημερία, Πλανήτης, Ειρήνη καθώς και ο συνδυασμός τους με τους 17 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε Συνάντηση Εργασίας όλων των Εθνικών Συντονιστών των κρατών της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, οι οποίοι συζήτησαν θέματα που αφορούν ειδικά την εξέλιξη και πορεία του προγράμματος στα κράτη μέλη, την επόμενη πενταετία, καθώς και σχετικά με τις εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέας Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ., που θα ακολουθούσε. Στην Συνάντηση προήδρευσε η κ. Νταίζη Παπαθανασοπούλου, ως Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ και Συντονίστρια του Προγράμματος στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων.

Τέλος έλαβαν χώρα οι εργασίες του Συνεδρίου, το οποίο κατέληξε:

  • Στην Χάρτα του Μπέλφαστ για τις Υγιείς Πόλεις. Η Χάρτα είναι ο βασικός οδηγός για την φάση VII της δράσης για το δίκτυο, την χρονική περίοδο 2019-2024. Βασίζεται στο πολιτικό όραμα και το πλαίσιο που θεσπίστηκε στην Σύνοδο των Δημάρχων στην Κοπεγχάγη  που εγκρίθηκε νωρίτερα αυτό το έτος, τον Φεβρουάριο του 2018. Η Χάρτα αποτελεί πολιτική δέσμευση των Δημάρχων και υποστηρίζει έντονα την επένδυση στις πόλεις και το ανθρώπινο κεφάλαιο τους, καθώς και τη δέσμευση να εργαστούν για την επίτευξη καθορισμένων στρατηγικών στόχων.
  • Το Δίκτυο δεσμεύτηκε να προάγει την υγεία και την ευημερία και να μειώνει τις ανισότητες και να οδηγεί σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο παράδειγμα, ξεκινώντας από τις δημοτικές διοικήσεις. Επιπλέον, στη φάση VII, οι πόλεις και τα εθνικά δίκτυα δεσμεύονται να υποστηρίξουν την εφαρμογή των στρατηγικών προτεραιοτήτων του ΠΟΥ, όπως η συνέχιση της καθολικής κάλυψης της υγείας και των στόχων του 13ου Γενικού Προγράμματος Εργασίας του ΠΟΥ.
  • Στην εκλογή νέων μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα Εθνικά Δίκτυα και τις Πόλεις. Στην επιτροπή επανεξελέγη η Συντονίστρια του Προγράμματος στο Ελληνικό Δίκτυο, κ. Νταίζη Παπαθανασοπούλου.

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο διαδραμάτισε ιδιαίτερα ενεργό μέρος στις εργασίες του Συνεδρίου, τόσο στις συναντήσεις εργασίας, όσο και στις παρουσιάσεις καλών πρακτικών είτε προφορικά είτε μέσω πόστερ, αποσπώντας καλές κριτικές από τους Συνέδρους.