Αποκαθιστά τον οδικό άξονα Λάρισας – Κοζάνης και κατασκευάζει κυκλικό κόμβο στη Λαρίσης – Τρικάλων η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Σε δυο έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2.000. 000 ευρώ προχωρά στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας το επόμενο διάστημα η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε με τους αναδόχους τις συμβάσεις των έργων «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΕΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ: ΛΑΡΙΣΑ – ΕΛΑΣΣΟΝΑ (ΜΕΣΩ ΜΕΛΟΥΝΑΣ) – ΟΡΙΑ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ (Δ. ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ) ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΑ», προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ και «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΥΚΛΙΚΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟ ΛΑΡΙΣΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ» προϋπολογισμού 810.000 ευρώ. Τα έργα υλοποιούνταιαπό πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σε δηλώσεις του τόνισε τα εξής: «

«Υπογράψαμε δυο σημαντικές συμβάσεις για την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας που αφορούν την ασφαλή μετακίνηση των ανθρωπίνων κοινοτήτων. Είναι δυο έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2 εκ. ευρώ.

Το ένα έργο αφορά την κατασκευή του κυκλικού κόμβου στην Περιφερειακή Οδό Λαρίσης – Τρικάλων . Δρόμος χρήσιμος για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των φορτηγών και των αυτοκινήτων.

Το δεύτερο έργο αφορά τη συντήρηση της παλαιάς Εθνικής Οδού Λαρίσης – Κοζάνης. Είναι έργο προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου ευρώ και θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες εργασίες συντήρησης και ασφαλτόστρωσης του οδοστρώματος προκειμένου να εξασφαλίζουμε την ασφάλεια μετακίνησης των ανθρώπων. Είναι έργο χρήσιμο καθώς το υπουργείο Υποδομών  χρονοτριβεί στην ολοκλήρωση της εκπόνησης των μελετών για την παράκαμψη της Ελασσόνας. Μέχρι τότε εμείς συντηρούμε τον υπάρχον δρόμο ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Τα έργα δημιουργούν θέσεις εργασίας και μολεύουν τα χρήματα στην τοπική πραγματική οικονομία».

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΟΥ «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΕΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ: ΛΑΡΙΣΑ – ΕΛΑΣΣΟΝΑ (ΜΕΣΩ ΜΕΛΟΥΝΑΣ) – ΟΡΙΑ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ (Δ. ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ) ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΑ»:

H παρούσα εργολαβία αφορά στην αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις έντονες χιονοπτώσεις και τον ισχυρό παγετό της περιόδου από 5 έως 17 Ιανουαρίου 2017 και εξαιτίας των οποίων ο Δήμος Ελασσόνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας. Περιορίζεται σε εργασίες που θα διεξαχθούν στην Εθνική Οδό 3 (Λάρισα – Τύρναβος – Ελασσόνα (μέσω Μελούνας) – όρια Π.Ε. Λάρισας με Π.Ε. Κοζάνης) στο τμήμα που ανήκει στα Διοικητικά Όρια του Δήμου Ελασσόνας και για το οποίο η αρμοδιότητα πραγματοποίησης εργασιών συντήρησης ανήκει στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Λάρισας.

Το συνολικό μήκος της οδού ανέρχεται σε 41,5 περίπου χιλιόμετρα ενώ το πλάτος της ποικίλλει καθώς στα πρώτα 4 περίπου χιλιόμετρα (μέχρι διασταύρωση για Ιερά Μονή Βαλέτσικου) έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με συνολικό πλάτος οδού 15,0 περίπου μέτρων, στα επόμενα 5 περίπου χιλιόμετρα (μέχρι διασταύρωση με Τσαριτσάνη) μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με συνολικό πλάτος οδού 11,0 έως 12,0 μέτρα και στο υπόλοιπο τμήμα πλάτος από 6,5 έως 7,5μ. Σε ορισμένα σημεία οι μηκοτομικές κλίσεις είναι ιδιαίτερα έντονες.

Οι εργασίες συνίστανται σε:

– χωματουργικές εργασίες κυρίως άρσης καταπτώσεων και καθαρισμού υπαρχόντων τάφρων της οδού

– τεχνικές εργασίες συντήρησης υφιστάμενων φρακτών ανάσχεσης βραχοπτώσεων και ανακατασκευής αρμών διαστολής καταστρώματος γέφυρας,

– ασφαλτικές εργασίες σε θέσεις καθιζήσεων – έντονων ρηγματώσεων που προκλήθηκαν από τον παγετό,

διαγράμμιση της οδού.

Οι εργασίες βρίσκονται διάσπαρτες κατά μήκος της οδού. Όλες οι εργασίες θα γίνουν βάσει των ισχυουσών τεχνικών προδιαγραφών (ΕΤΕΠ) και των υποδείξεων της υπηρεσίας. Σκοπός των παραπάνω εργασιών είναι η αποκατάσταση της οδού στην πρότερο κατάσταση ώστε να διεξάγεται ομαλώς και ασφαλώς η κυκλοφορία των οχημάτων.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΟΥ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΥΚΛΙΚΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟ ΛΑΡΙΣΗΣ – ΤΡΙΚΑΛΩΝ»:

Η παρούσα εργολαβία αφορά την κατασκευή κυκλικού κόμβου στη συμβολής της Νότιας Περιφερειακής Οδού (Περιφερειακή Οδός Λάρισας-Τρικάλων) με την οδό Αστερίου Καντώνια (οδηγεί στους χώρους στάθμευσης του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου της ΑΕΛ, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και στην Επαρχιακή Οδό 28 Λάρισας – Καρδίτσας).

Η ανάγκη για τη μελέτη βελτίωσης της υφιστάμενης ισόπεδης διασταύρωσης προέκυψε από την αλλαγή των κυκλοφοριακών δεδομένων της περιοχής και κυρίως από τις κυκλοφοριακές επιπτώσεις της λειτουργίας του νέου Γηπέδου της ΑΕΛ και του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας. Παράλληλα συνδέεται με τρόπο άμεσο η Περιφερειακή Οδός Λάρισας-Τρικάλων με την Επαρχιακή Οδό 28 Λάρισας – Καρδίτσας και λύνεται το πρόβλημα εισόδου – εξόδου προς το Διαχρονικό Μουσείο.

Οι εργασίες συνίστανται σε:

Α) κατασκευή κυκλικού κόμβου διαμέτρου 55 μέτρων (πράσινο διαμέτρου 30μ, πεζοδρόμιο από κυβόλιθους – βατό κράσπεδο πλάτους 2,5μ περιμετρικά του πρασίνου και οδόστρωμα κυκλοφορίας με δύο λωρίδες κυκλοφορίας πλάτους 5μ έκαστη) σύμφωνα με την οριζοντιογραφία και μηκοτομή της οδού. Περιμετρικά του κόμβου θα κατασκευαστεί πεζοδρόμιο πλάτους 1,50μ. ενώ ο κόμβος θα έχει τρεις σηματοδοτούμενες διαβάσεις πεζών.

Β) αναπροσαρμογή των εισόδων – εξόδων στον κόμβο και συγκεκριμένα:

i) Περιφερειακή οδός ανατολικά του κόμβου

Κατασκευάζεται κεντρική πλακοστρωμένη νησίδα διαχωρισμού των ρευμάτων κυκλοφορίας ώστε να επιβραδύνεται η ταχύτητα των οχημάτων που εισέρχονται στον κόμβο (ρεύμα προς Τρίκαλα) με προσαρμογή των διαστάσεων της υφιστάμενης οδού στην νέα οριζοντιογραφία και μηκοτομή.

ii) Περιφερειακή οδός δυτικά του κόμβου

Κατασκευάζεται κεντρική πλακοστρωμένη νησίδα διαχωρισμού των ρευμάτων κυκλοφορίας, λωρίδα εξόδου από το Διαχρονικό Μουσείο και επενδεδυμένη τριγωνική τάφρος στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα

iii) Οδός Καντώνια

Καταργούνται οι υφιστάμενες πλευρικές τριγωνικές νησίδες διαχωρισμού των ρευμάτων κυκλοφορίας και η κεντρική νησίδα προσαρμόζεται στην νέα οριζοντιογραφία. Η υφιστάμενη κεντρική νησίδα πλακοστρώνεται

Γ) προεκτείνεται η οδός που οδηγεί στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας μέσω της οδού Καντώνια και στο χώρο του μουσείου διαμορφώνεται χώρος αναστροφής και χώρος στάθμευσης λεωφορείων. Παράλληλα διαμορφώνεται και η έξοδος του Διαχρονικού Μουσείου στην Περιφερειακή Οδό.