Χαρακόπουλος για κακοκαιρία: Ενώ εκκρεμεί 30% των περυσινών αποζημιώσεων, νέες ζημιές σε Κιλελέρ, Φάρσαλα, Αγιά, Τύρναβο

«Ο φετινός άστατος καιρός συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους αγρότες του νομού Λάρισας και τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στην αγροτική παραγωγή», ενώ πολλοί αγρότες δεν έχουν αποζημιωθεί για το σύνολο των ζημιών που υπέστησαν πέρυσι, τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε ερώτησή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

Ο Θεσσαλός πολιτικός για τις καταστροφές που έχουν υποστεί οι παραγωγοί από την κακοκαιρία επισημαίνει ότι «κατά το προηγούμενο διήμερο η έντονη κατά τόπους χαλαζόπτωση, οι ισχυροί άνεμοι και η σφοδρή βροχόπτωση έπληξαν καλλιέργειες στους δήμους Κιλελέρ, Φαρσάλων, Αγιάς και Τυρνάβου. Με επίκεντρο τον Άγιο Γεώργιο, τον Κραννώνα και τον Κάμπο στο δήμο Κιλελέρ. Το αποτέλεσμα ήταν οι σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας, βαμβακιού, αραβόσιτου. Παρομοίως, επλήγησαν καλλιέργειες ντομάτας, βαμβακιού, ψυχανθών και φιστικιές σε χωριά των Φαρσάλων, σε μια περιοχή που περιλαμβάνει τη Βαμβακού, το Σιτόχωρο, το Δασόλοφο και τη Ζωοδόχο Πηγή, και για δεύτερη φορά φέτος, σε αγροτικές περιοχές με οπωροφόρα στην Ανάβρα, στο Γερακάρι άλλα και στην Πρινιά και τη Μελιβοία της Αγιάς. Και στο Δαμάσι, όμως, του Τυρνάβου, υπήρξε έντονο χαλάζι και βροχή, ζημιώνοντας κυρίως οπωροφόρα και αμπελώνες. Επιπλέον έχουν σημειωθεί και ζημιές σε εγκαταστάσεις ποιμνιοστασίων, λόγω των πολύ δυνατών ανέμων ενώ υπήρξαν και πλημμύρες κατά τόπους λόγω του μεγάλου όγκου νερού που συγκεντρώθηκε από τη δυνατή βροχή».

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «όπως είναι προφανές, οι ζημιές απλώνονται σε μεγάλη έκταση του νομού και συνεπώς η γρήγορη ανταπόκριση του ΕΛΓΑ, τόσο για την εκτίμηση όσο και την αποζημίωση, είναι μεγάλης σημασίας για τους αγρότες που έχασαν την παραγωγή τους. Και δεδομένου ότι πολλές από τις περυσινές ζημιές δεν έχουν αποπληρωθεί, καθώς εκκρεμεί το 30% της αποζημίωσης, οι διαμαρτυρίες στον αγροτικό κόσμο ολοένα και πληθαίνουν».

Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζητά να πληροφορηθεί από τον αρμόδιο υπουργό:

1. Σε ποιες ενέργειές θα προβεί, προκειμένου να διασφαλιστεί η ταχύτητα και το δίκαιο των αποζημιώσεων, και

2. Ποιες είναι οι περιπτώσεις των ζημιών του 2017 στο νομό Λάρισας που δεν έχει καταβληθεί το υπόλοιπο 30% της αποζημίωσης, για ποιο λόγο και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εξόφλησής τους.