“Μπλόκο” από την Ιταλία στην Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό

Την υιοθέτηση του συνόλου των συμπερασμάτων της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες μπλόκαρε, όπως είχε απειλήσει, η Ιταλία. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ντόναλντ Τούσκ, «ένα κράτος-μέλος διατύπωσε επιφυλάξεις για το σύνολο των συμπερασμάτων και προς στιγμήν δε συμφωνήθηκαν συμπεράσματα». Η ανακοίνωση του Συμβουλίου εξηγεί ότι γι’ αυτό το λόγο δε θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου για σήμερα, παρά μόνο η τελική μετά το πέρας της Συνόδου.

Η Γαλλία και ορισμένα ακόμη κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκ των οποίων και η Ιταλία, συμφώνησαν σε μια νέα διατύπωση των συμπερασμάτων για τη μετανάστευση στη σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με Γάλλο διπλωμάτη.

Η πηγή ανέφερε ότι ανάμεσα στις χώρες που συμφωνούν με το προσχέδιο κειμένου είναι η Μάλτα, η Ισπανία και η Ολλανδία, αν και ο εκπρόσωπος της ολλανδικής κυβέρνησης αργότερα τόνισε ότι η χώρα του δεν συμμετείχε στις νέες προτάσεις που προέκυψαν μετά το βέτο που άσκησε η Ρώμη.

«Δεν μπορώ να σας πω ότι όλα έχουν διευθετηθεί», τόνισε στους δημοσιογράφους ο Γάλλος διπλωμάτης στο περιθώριο της συνόδου. «Αλλά είναι σημαντικό ότι μπορέσαμε να συνεργαστούμε με τον Ιταλό πρωθυπουργό και να πετύχουμε πρόοδο στην ιδέα των ‘ελεγχόμενων κέντρων’ που θα έχουν μεγαλύτερη ευρωπαϊκή στήριξη», συμπλήρωσε.

Η Ιταλία απείλησε απο νωρίς με βέτο, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της για το μεταναστευτικό. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται για δύο ημέρες προκειμένου να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τη διαχείριση των ροών αλλά και των αιτημάτων ασύλου με την Αγκελα Μέρκελ να χαρακτηρίζει τις συνομιλίες ως μια ευκαιρία η Ε.Ε. να «έρθει κοντά» ή να «σπάσει».

«Όταν μια βάρκα με μετανάστες φτάνει στην Ιταλία, φτάνει και στην Ευρώπη», ανέφεραν νωρίτερα ιταλικές κυβερνητικές πηγές. Το πρώτο που ζητάει η Ιταλία είναι οι μετανάστες που φτάνουν στα λιμάνια της χώρας, να μοιράζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ή έστω στις γύρω μεσογειακές χώρες της ΕΕ, εξήγησαν οι ίδιες πηγές, κάτι το οποίο ουσιαστικά σημαίνει την κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου.

Οι ίδιες ιταλικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Ιταλία συμφωνεί με την αποδέσμευση του δεύτερου πακέτου 3 δις ευρώ για την Τουρκία, αλλά παράλληλα ζητάει την αποδέσμευση των 500 εκατ. ευρώ για το Ταμείο για την Αφρική.

«Πιστεύουμε ότι η ιταλική πρόταση για την μετανάστευση είναι λογική. Η Ιταλία δεν θέλει λόγια, θέλει πράξεις για την μετανάστευση», δήλωσε νωρίτερα από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Από την πλευρά της η Αγκελα Μέρκελ, μεταξύ άλλων είχε τονίσει ότι, «πρέπει να επιστρέψουμε στους κανόνες που ίσχυαν από πριν από τον Σεπτέμβριο του 2015 καθώς έχουν μειωθεί οι αριθμοί των μεταναστών. Πρέπει να επιδιώξουμε συμφωνίες για το μεταναστευτικό με τα αφρικανικά κράτη, όπως κάναμε με την Τουρκία», σημείωσε, λέγοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται να διαχειριστεί καλύτερα τη συνεχιζόμενη μετανάστευση εντός της ΕΕ.

«Αν δεν επιτύχουμε μια συμφωνία σε επίπεδο 28 κρατών μελών, θα πρέπει να σκεφτούμε την σύναψη συνασπισμών μεταξύ αυτών που προτίθενται να προχωρήσουν όσον αφορά την μεταναστευτική πολιτική», συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι η μεταναστευτική πολιτική μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της ΕΕ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, προσερχόμενη στη Σύνοδο, δήλωσε πως «μπορούμε να συζητήσουμε για την αποβίβαση των μεταναστών στην Αφρική, αλλά χρειάζεται πρώτα να μιλήσουμε με αυτές τις χώρες».

Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Πέτερ Πελεγκρίνι, προσερχόμενος στη Σύνοδο, δήλωσε, «η ύψιστη προτεραιότητα αυτήν την στιγμή είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων. Πρώτα πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε αυτό και μετά να συνεχίσουμε να συζητούμε τι συμβαίνει στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, ανέφερε ότι, «πιστεύω ότι πρέπει να συζητήσουμε τα πάντα. Εάν έχουμε χώρες που λένε αυτό κι εκείνο και ότι υπάρχει μια κόκκινη γραμμή , δεν θα φθάσουμε ποτέ σε συμφωνία. Η νόμιμη μετανάστευση πρέπει να είναι ο κανόνας. Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που έχουν φθάσει σε διαφορετικές χώρες και στην συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Γερμανία. Το κατανοώ όταν η Γερμανία λέει: “Γιατί πρέπει να διαχειριζόμαστε εμείς τα πάντα;».

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, υπογράμμισε, «αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια κοινή απάντηση σε μια κοινή πρόκληση, η οποία είναι η μετανάστευση και θα πρέπει να συνδυάσουμε την υπευθυνότητα με την αλληλεγγύη.

Υπευθυνότητα προκειμένου να ελέγξουμε τα σύνορά μας, να εντείνουμε τη διεθνή και εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής πολιτικής. Και αλληλεγγύη επίσης σε ό,τι αφορά άλλες χώρες, ιδιαίτερα στη Γερμανία, που τώρα βιώνει μια πολιτική κρίση», πρόσθεσε ο Σάντσεθ.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε ότι «η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη σε περίπτωση νέας αύξησης του αριθμού των μεταναστών. Καταλαβαίνουμε την δυσκολία που υπάρχει.Δεν περιμένω συνολική συμφωνία για την μετανάστευση στην σύνοδο, αλλά σημαντικά πρώτα βήματα. Συμφωνίες για την μετανάστευση όπως αυτή με την Τουρκία είναι εφικτές και αλλού» και πρόσθεσε πως εκφράζει τη συμπάθεια του στην  Ιταλία, η οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα από την αύξηση των προσφυγικών ροών στην Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υπογράμμισε ότι «αυτή σύνοδος κορυφής θα είναι η ευκαιρία για μία σημαντική συζήτηση για την μετανάστευση. Η Ευρώπη ζει με αυτήν από το 2015. Όλοι αντιμετωπίζουμε μία απλή επιλογή: θέλουμε εθνικές λύσεις ή πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές λύσεις και την συνεργασία;

Σε ό,τι με αφορά, θα υπερασπισθώ ευρωπαϊκές λύσεις μέσω συνεργασίας, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατ΄ εφαρμογήν του Σένγκεν. Έχουμε ανάγκη την συνεργασία στο πλαίσιο των ισχυουσών συμφωνιών και τον εκσυγχρονισμό τους. Υπάρχει δουλειά να γίνει πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης, για τα σύνορα της Ευρώπης και εντός της Ευρώπης με βάση δύο αρχές: την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη».

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν πηγές από τα Ηλύσια Πεδία η Γαλλία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε διμερή συμφωνία με τη Γερμανία για τις «δευτερογενείς μετακινήσεις» μεταναστών, εάν το Βερολίνο το ζητήσει.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε ότι το κύριο θέμα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής δεν είναι η μετανάστευση, αλλά η δημοκρατία στην Ευρώπη…είναι τι πιστεύουν οι άνθρωποι, τι πρέπει να γίνει».

Έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία είναι η Φινλανδία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Γιούχα Σίπιλα. «Έχουμε πρακτικά προβλήματα (στις δευτερογενείς μεταναστευτικές ροές) στη Φινλανδία και η Φινλανδία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία», δήλωσε ο Σίπιλα πριν τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Εν τω μεταξύ, «χείρα βοηθείας» στην Άγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να απλώσει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε στους Financial Times ότι είναι έτοιμος να υπογράψει συμφωνία με τη Γερμανία, για την ευκολότερη επιστροφή μεταναστών προς άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο, με σκοπό τον περιορισμό στις «δευτερογενείς μετακινήσεις« των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, αλλά έπειτα ταξιδεύουν βόρεια στη Γερμανία».

Πηγή: ant1news.gr