Ο Υφυπουργός ΑΑΤ Β. Κόκκαλης στην τελετή απονομής Βραβείων Ανώτερης Γεύσης στους Έλληνες παραγωγούς

Στην τελετή απονομής των Βραβείων Ανώτερης Γεύσης στους Έλληνες παραγωγούς που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Ιουνίου, παραβρέθηκε και απένειμε βραβείο ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βασίλειος Κόκκαλης. Το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης & Ποιότητας iTQi, τίμησε την Ελλάδα παρουσία του Βέλγου Πρέσβη στην Αθήνα και των μελών της Κριτικής Επιτροπής του iTQi.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Β. Κόκκαλης, υπογράμμισε την ανάγκη οι παραγωγοί να ξεφύγουν από το παραδοσιακό μοντέλο του εργάτη γης που έχουν μέχρι και σήμερα και ν’ απευθυνθούν στις αγορές του εξωτερικού ώστε να γνωρίσουν τις προτιμήσεις των πελατών τους.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Υφυπουργού.
Κυρίες, Κύριοι,
Είναι μεγάλη τιμή για εμένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ για να συγχαρώ τις Ελληνικές εταιρείες οι οποίες βραβεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες για τα εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων τους, ανάμεσα σε προϊόντα από όλο τον κόσμο.

Η σημασία των βραβείων αυτών είναι μεγάλη, καθώς το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης & Ποιότητας (iTQi), αποτελεί έναν ανεξάρτητο Φορέα με σκοπό την πιστοποίηση της γεύσης σε τρόφιμα και ποτά, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει μια επιτροπή από έμπειρους και γνωστούς Ευρωπαίους Σεφ & Σομελιέ, οι οποίοι δοκιμάζουν προϊόντα. Χάρηκα ιδιαίτερα όταν πληροφορήθηκα για την εκρηκτική αύξηση ενδιαφέροντος συμμετοχής για την πιστοποίηση και το βραβείο γεύσης του iTQi τα τελευταία 4 χρόνια από τους Έλληνες παραγωγούς.

Οι Ελληνικές Επιχειρήσεις Τροφίμων μόνο κερδισμένες μπορούν να βγουν από τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς αυτού του επιπέδου καθώς πέρα από το ότι τους δίνεται η δυνατότητα να έχουν μια ανεξάρτητη και εξειδικευμένη αξιολόγηση του προϊόντος τους, παρέχεται μέσα από τη βράβευση ένα εξαιρετικό επικοινωνίας με τον καταναλωτή και δυναμικής διαπραγμάτευσης με τον έμπορο και τον εξαγωγέα.

Ουσιαστικά εξυπηρετείται ένας από τους βασικούς στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου μας που συνοψίζεται στην απόδοση προστιθέμενης αξίας στα προϊόντα της ελληνικής γης. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας, χάρη στο φιλότιμο, το μεράκι τους και τις ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας της χώρας μας, είναι σε θέση να παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας. Όσοι σταματούν εδώ την ενασχόλησή τους με το προϊόν, έχουν μείνει στα μισά του δρόμου που προσφέρει επαγγελματική επιτυχία και αξιοπρεπές εισόδημα στην αγροτική εκμετάλλευση.

Το πρότυπο που υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση, είναι εκείνων των αγροτικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων που προχωρούν σε πιστοποίηση της ποιότητας του προϊόντος τους (όπως για παράδειγμα ο σημερινός διαγωνισμός), που ενσωματώνουν στα προϊόντα τους τα καινοτόμα αποτελέσματα της εφαρμοσμένης έρευνας, που προχωρούν σε έξυπνη, σύγχρονη και ασφαλή τυποποίηση, ώστε το τελικό προϊόν να μπορεί να σταθεί στις δύσκολες θάλασσες των διεθνών αγορών επιστρέφοντας προστιθέμενη αξία και περηφάνια στον παραγωγό.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης & Ποιότητας που επέλεξε την Ελλάδα ως τιμώμενη χώρα για το 2018, καθώς η πρωτοβουλία αυτή προσφέρει σημαντική βοήθεια στους Έλληνες παραγωγούς να προωθήσουν τις γεύσεις της χώρας στο εξωτερικό, να αναδείξουν τα πλεονεκτήματα της Μεσογειακής διατροφής και να χρησιμοποιήσουν τις συμβουλές των ειδικών για την παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων που θα βασίζονται στις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις.