Τουρκικές εκλογές: θρίαμβος του Ερντογάν από τον πρώτο γύρο

Ευρεία νίκη του Ερντογάν, δείχνουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών. Με καταμετρημένο το 96,3% των ψήφων για τις προεδρικές εκλογές, ο Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με 52,9%, ο Μουχαρέμ Ιντζέ ακολουθεί με 30,6%, η Μεράλ Ακσενέρ λαμβάνει 7,5% και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς 7,9%.

Σε ότι αφορά τις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο το 84,5% το AKP του Ερντογάν λαμβάνει 43,3% (297 έδρες), 22,1% και 142 έδρες το CHP του Ιντζέ, το «Καλό Κόμμα» της Ακσενέρ 10% (45 έδρες) και το φιλοκουρδικό HDP με 10,5% μπαίνει στη βουλή εξασφαλίζοντας 65 έδρες, ενώ το MHP (εθνικιστές σύμμαχοι του Ερντογάν) πιάνει 11,4% (51 έδρες).

Με την διαφαινόμενη νίκη του ο Ερντογάν θα αναλάβει ριζικά ενισχυμένη προεδρία, η οποία αποκτά πλέον ευρύτατες αρμοδιότητες και απορροφά τις εκτελεστικές εξουσίες της υπό κατάργηση πρωθυπουργίας. Η θητεία του νέου προέδρου θα διαρκέσει έως το 2023 ενώ ο Ερντογάν θα μπορεί να διεκδικήσει μια ακόμα πενταετία.

Δεύτερος στις προεδρικές εκλογές, με 29,73%, βρίσκεται ο υποψήφιος του Κεμαλικού Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μουχαρέμ Ιντζέ, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις διεκδικητές βρίσκονται σε μονοψήφια ποσοστά. Ο  Ερντογάν φαίνεται πως επικρατεί και στην Κωνσταντινούπολη, όπου άρχισε την σταδιοδρομία του ως δήμαρχος την δεκαετία του 1990.

Απογοητευτική είναι η επίδοση της Μιράλ Ακσενέρ, που δεν αποσπά περισσότερο από το 7,5%, ενώ ο φιλοκούρδος Ντεμιρτάς, που διεξήγαγε την καμπάνια του μέσα από την φυλακή, βρίσκεται στο 6,42%.

Επιφυλάξεις από την αντιπολίτευση

Βουλευτές του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δηλώνουν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των καλπών που έχουν ανοιχθεί και στον αριθμό των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί και έχουν εισέλθει στο ηλεκτρονικό σύστημα της Εκλογικής Επιτροπής.

Ο βουλευτής Μουσταφά Μπαλμπάι της Σμύρνης επιμένει. «Μη πιστεύετε τους αριθμούς που βλέπετε στις οθόνες της τηλεόρασης, ακόμη και αν ο αριθμός των καλπών που έχουν ανοιχθεί αντιστοιχεί στο 100%. Είναι μεγάλης σημασίας να δούμε τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων».

«Βάφτηκαν» στο αίμα οι εκλογές

Μεμονωμένα βίαια περιστατικά αναφέρθηκαν σε ορισμένες περιοχές της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας σήμερα για τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης και δήμαρχος σε πόλη της ανατολικής Τουρκίας, ο Μεχμέτ Σιντίκ Ντουρμάζ, σκοτώθηκε σε διαπληκτισμό μεταξύ δύο οικογενειών, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Iyi (“Καλό”), Αϊτούν Τσιράι, μέσω του Twitter.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στο επεισόδιο αυτό, στην περιοχή Καρατσομπάν του Ερζερούμ, έχασε τη ζωή του άλλο ένα άτομο.

Στο μεταξύ, ένας εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), ο Μπουλέντ Τεζτσάν, ανέφερε ότι παρατηρητές των εκλογών στην επαρχία Σανλιούρφα δέχτηκαν «απειλές και επιθέσεις» προκειμένου να μην πλησιάσουν στα εκλογικά τμήματα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην επαρχία Σουρούτς ένοπλοι κυκλοφορούσαν ελεύθερα και δημιουργούσαν “απειλητική ατμόσφαιρα”.

Η φιλοκυβερνητική πλατφόρμα dokuz&8haber έκανε επίσης λόγο για παρατυπίες στη Σανλιούρφα και σε άλλες επαρχίες. Η Σανλιούρφα θεωρείται προπύργιο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ενώ στο Σουρούτζ πλειοψηφεί το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Συλλήψεις ξένων παρατηρητών

Τριμελής αντιπροσωπεία του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF), στην οποία συμμετείχε η γερουσιαστής Κριστίν Πρινό, συνελήφθη σήμερα στο Άγκρι της Τουρκίας, όπου τα μέλη της είχαν φθάσει στη χώρα ως παρατηρητές των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Η τουρκική εξουσία θέλει έτσι να πνίξει όλες τις φωνές που καταγγέλλουν τις μαζικές νοθείες που γίνονται, ιδιαίτερα ισχυριζόμενη στο Twitter πως “τα μέλη της αντιπροσωπείας ήταν ψεύτικοι παρατηρητές που επιχειρούσαν να χειραγωγήσουν τις εκλογές”» καταγγέλλει το PCF.

Πηγή: ant1news.gr