Εντυπωσιακή πρεμιέρα για τα 51α Καραϊσκάκεια (+Φώτο +Βίντεο)

Με εντυπωσιακό τρόπο, όπως αρμόζει στις κορυφαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις του νομού, άνοιξε η αυλαία για τα 51α «Καραϊσκάκεια» στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας.

Υπό το βλέμμα του έφιππου ανδριάντα του στρατάρχη Γεωργίου Καραϊσκάκη, παρουσία εκατοντάδων Καρδιτσιωτών, επισήμων και των ξένων συγκροτημάτων, και εν μέσω πυροτεχνημάτων, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κήρυξε το βράδυ της Τετάρτης 20 Ιουνίου, την έναρξη των επταήμερων εκδηλώσεων, που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τον πολιτισμό και την έναρξη του καλοκαιριού στην πόλη και στο νομό.

Η βραδιά της έναρξης ήταν χωρισμένη σε τρία μέρη. Στο πρώτο εξ αυτών είχαμε την τελετή για το ξεκίνημα των εκδηλώσεων με οργανωτές, συνδιοργανωτές και άλλους επισήμους να απευθύνουν χαιρετισμό και να τονίζουν την σημασία των συγκεκριμένων εκδηλώσεων και για το νομό και για την ανάδειξη της ιστορίας μας και για την διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και για το πάντρεμα με κουλτούρες απ’ όλο τον κόσμο.

Επίσης, όπως τόνισε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων, που διοργανώνει τα «Καραϊσκάκεια», κ. Μανώλης Στεργιόπουλος, οι φετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στην προσφυγιά, στην οποία παραπέμπουν και τα ταξιδιάρικα πουλιά του σκηνικού που επιμελήθηκε ο Παύλος Βησσαρίου.

Άλλωστε η σημερινή μέρα 20 Ιουνίου είναι η παγκόσμια ημέρα Προσφύγων και δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο θετική σύμπτωση από τα να τιμηθεί με την έναρξη εκδηλώσεων που είναι αφιερωμένες στους πρόσφυγες.

Δείτε βίντεο του KarditsaLive.Net από την εκδήλωση:

Πέραν τώρα του κ. Αγοραστού και του κ. Στεργιόπουλου που προαναφέραμε, χαιρετισμούς απεύθυναν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλλων κ. Τιμόθεος, με την Iερά Μητρόπολη να υποστηρίζει την διοργάνωση, οι βουλευτές Καρδίτσας κ.κ. Παναγιώτα Βράντζα και Χρυσούλα Κατσιαβριά και εκ μέρους των συνδιοργανωτών ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Τσιάκος, ο δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός για την ΠΕΔ Θεσσαλίας της οποίας είναι πρόεδρος, ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας κ. Γιώργος Ντενίσης.

Ακόμα χαιρέτισε ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας κ. Γιώργος Μπούκης εκ μέρους των χορηγών ενώ ιδιαίτερα συγκινητικός ήταν και ο χαιρετισμός από ένα μικρό κορίτσι από τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Καρδίτσα, ομάδα των οποίων άνοιξε τις εκδηλώσεις με χορούς της πατρίδας τους.

Λίγο πριν και παρουσία αντιπροσωπειών όλων των συγκροτημάτων η Χρύσα Θεολόγη ερμήνευσε εκπληκτικά ένα παραδοσιακό τραγούδι δίνοντας το στίγμα των φετινών εκδηλώσεων.

Με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου τελετουργικού άρχισε το δεύτερο μέρος της βραδιάς με τις εκδηλώσεις. Σε αυτό χόρεψαν δίνοντας ένα δείγμα για το τι θ’ ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες όλα τα ξένα και τοπικά χορευτικά συγκροτήματα.

Θυμίζουμε ότι τα ξένα συγκροτήματα που θα φιλοξενούνται φέτος είναι από την Κορέα, το Μεξικό, και την Αίγυπτο. Σε αυτό το κομμάτι της βραδιάς συμμετείχε και η Δημιουργική Ομάδα Αργεντίνικου tango του Θεάτρου «Όψεις.

Το τρίτο μέρος της πρεμιέρας ταξίδεψε τους θεατές στην δεκαετία του 50, καθώς παρακολούθησαν ένα πολύ καλά δουλεμένο μουσικοχορευτικό δρώμενο, με λαϊκά τραγούδια της εποχής, από τη Λαογραφική Εταιρεία Μουσικών και Χορευτικών Μελετών «Νικόλαος Πλαστήρας».

Η βραδιά έκλεισε με μια πολύ όμορφη και επίκαιρη συναυλία, που έδειξε το πόσο οι Έλληνες έχουν ζήσει την προσφυγιά και την μετανάστευση και την έχουν καταγράψει όχι μόνο στην μνήμη της αλλά και με πολλά τραγούδια. Αυτά ήταν που ακούστηκαν στην συναυλία και συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους.

Τέλος να αναφέρουμε πως την έναρξη των φετινών «Καραϊσκακείων», παρακολούθησαν και οι δήμαρχοι Σοφάδων και Αργιθέας κ.κ. Σκάρλος και Τσιβόλας αντίστοιχα, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Μάττας, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι επαγγελματικών και πολιτιστικών φορέων της πόλης και του νομού και πάρα πού κόσμος, ίσως ο περισσότερος που έχουμε δει στην κεντρική πλατεία, σε έναρξη εκδηλώσεων τα τελευταία χρόνια.

Το αυριανό πρόγραμμα (Πέμπτη 21/6)

Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας – Ώρα 11:00 π.μ.: Υποδοχή των φιλοξενούμενων χορευτικών συγκροτημάτων από τις αρχές του τόπου

Κεντρική πλατεία Καρδίτσας – Ώρα 9:00 μ.μ.
-Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο Απόλλων» και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου «Ο Γ. Καραϊσκάκης»

-Λαογραφικός, Μουσικοχορευτικός Σύλλογος «Θεσσαλικό Χοροστάσι»

-Κέντρο Σπουδών και Ανάδειξης Ελληνικού Πολιτισμού «ΧΟΡΙΑΜΒΟΣ»

-Λαογραφικός, Χορευτικός Όμιλος «Καραγκούνα», Μορφωτικός Σύλλογος Καλογριανών, Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Θεοδώρου και Ομάδα Λαϊκού και Παραδοσιακού Χορού Καρποχωρίου

-Δημοτικό Χορευτικό Καρδίτσας «Μαίρη Ιωαννίδου»

-Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Καππαδοκικού

Στους υπόλοιπους Δήμους – Ώρα 9:00 μ.μ.
Καλλιφώνι: Μεξικό
Κέδρος: Κορέα
Κυψέλη: Αίγυπτος

 

 

Πηγή: karditsalive.net