Έρχεται μείωση 10% στην ζάχαρη των αναψυκτικών στην Ελλάδα έως το 2020

Την πρωτοβουλία του για δέσμευση μείωσης κατά 10% στα αναψυκτικά που παράγουν τα μέλη του ανακοίνωσε σήμερα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Αναψυκτικών
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Αναψυκτικών (ΣΕΒΑ) αναλαμβάνει εθελοντική δέσμευση για μείωση κατά 10% της ζάχαρης στα ανθρακούχα και μη ανθρακούχα αναψυκτικά (με περιεχόμενο φρούτου 0-24,9%), παγωμένο τσάι και προϊόντα έτοιμου καφέ, αθλητικά και ενεργειακά ποτά των εταιρειών/Μελών του μέχρι το 2020, με σημείο αναφοράς το 2015.

Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος αναφέρεται ότι η πρωτοβουλία ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών σχετικά με την πρόσληψη ζάχαρης και στην πρόσκληση των Κρατών – Μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια συντονισμένη προσέγγιση στην ανασύνθεση των προϊόντων τροφίμων και στην οποία περιλαμβάνεται η μείωση της ζάχαρης. Παράλληλα, προστίθεται στις προσπάθειες μείωσης της ζάχαρης στο πλαίσιο της δέσμευσης που ανέλαβε η Ένωση Ευρωπαϊκών Συνδέσμων Βιομηχανιών Αναψυκτικών (UNESDA) τον Φεβρουάριο 2017. Ο κλάδος των αναψυκτικών στην Ευρώπη έχει πετύχει μείωση κατά 12% της ζάχαρης στα ανθρακούχα και μη ανθρακούχα αναψυκτικά του την περίοδο 2000-2015, και έχει δεσμευτεί σε περαιτέρω μείωση κατά 10% μέχρι το 2020.

Στη δέσμευση του ΣΕΒΑ θα μετράται η μέση περιεκτικότητα σε ζάχαρη ανά 100ml με βάση τον όγκο πωλήσεων, ενώ η πρόοδός θα παρακολουθείται από ανεξάρτητο ελεγκτικό φορέα και ο Σύνδεσμος θα την μοιράζεται με τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του ο ΣΕΒΑ : πιστεύουμε ότι με αυτή την πρωτοβουλία που εντάσσεται σε μια σειρά ουσιαστικών δράσεων που υλοποιούμε παράλληλα με την ανασύνθεση, όπως: ευδιάκριτη διατροφική επισήμανση, υπεύθυνο marketing (δε διαφημίζουμε σε παιδιά κάτω των 12 ετών), προώθηση νέων προϊοντικών επιλογών με μειωμένες ή καθόλου θερμίδες, αύξηση της διαθεσιμότητας μικρότερων συσκευασιών, μπορούμε να συμβάλλουμε, σε συνεργασία με άλλα ενδιαφερόμενα Μέρη, στην προώθηση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής και πιο υγιεινών διατροφικών προτύπων.

Η Πρόεδρος του ΣΕΒΑ, κα Αγγελική Πατρούμπα, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που ο κλάδος των αναψυκτικών στην Ελλάδα κάνει ένα σημαντικό βήμα μπροστά με μια δέσμευση που απαντά στο στόχο της ΕΕ για περαιτέρω μείωση της ζάχαρης κατά 10%. Αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να βοηθήσουμε τους καταναλωτές να ελέγχουν καλύτερα την πρόσληψη θερμίδων για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου μας, αξιοποιούμε ένα ευρύ φάσμα εργαλείων και καλούμε και άλλες εταιρείες του κλάδου, καθώς και άλλες κατηγορίες τροφίμων και ποτών να συστρατευθούν στην προσπάθειά μας προσφέροντας στους καταναλωτές επιλογές που τους βοηθούν να μειώσουν την πρόσληψη ζάχαρης».

H Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας χαιρετίζει την αξιόλογη προσπάθεια του ΣΕΒΑ για μείωση της ζάχαρης στα ανθρακούχα και μη ανθρακούχα αναψυκτικά, παγωμένο τσάι και προϊόντα έτοιμου καφέ, αθλητικά και ενεργειακά ποτά. Ο Πρόεδρος της ΕΙΕΠ, κ. Λεωνίδας Λαναράς θεωρεί ότι «η στοχευμένη αυτή ενέργεια του ΣΕΒΑ θα συμβάλει ουσιαστικά τόσο στην αντιμετώπιση όσο και στην πρόληψη της νόσου της παχυσαρκίας και ιδιαίτερα της παιδικής παχυσαρκίας, που τα τελευταία χρόνια έχει λάβει επιδημική μορφή στη χώρα μας».

Πηγή: news247.gr