Σκόπια: Πέρασε από την Επιτροπή της Βουλής η συμφωνία

Η Επιτροπή της Βουλής των Σκοπίων ενέκρινε με 69 ψήφους υπέρ το σχέδιο νόμου για την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας. Σαράντα βουλευτές αντιτάχθηκαν.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ, η κύρωση στο Κοινοβούλιο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο θα αποφασίσει στο τέλος του μήνα εάν η πΓΔΜ θα πάρει μια ημερομηνία για διαπραγματεύσεις.

Όπως μεταδίδει ο ΑΝΤ1, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, βουλευτές φώναζαν “προδότες” από τις θέσεις τους. Μετά την ψηφοφορία άρχισαν να χτυπούν τα χέρια τους στις κοινοβουλευτικές έδρες και να φωνάζουν: «Προδότες, πουλήσατε το κράτος».

Μετά την έγκριση της συμφωνίας, το νομοσχέδιο πρέπει να αποσταλεί στον πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος θα πρέπει εντός επτά ημερών να το υπογράψει. Αν ο Ιβάνοφ θέσει βέτο η συμφωνία επιστρέφει στο Κοινοβούλιο, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να υιοθετηθεί με απόλυτη πλειοψηφία και θα πρέπει να ψηφίσουν «υπέρ», 61 βουλευτές. Η συμφωνία στην περίπτωση αυτή αποστέλλεται και πάλι στον πρόεδρο, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.