Χαρακόπουλος: Όχι στη μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων και της ΚΑΠ!

«Ως πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θέλω να τονίσω ότι για τους Έλληνες αγρότες η ΚΑΠ και οι άμεσες επιδοτήσεις είναι απαραίτητο να διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδο. Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης και να συμβάλει στην πληθυσμιακή και οικονομική ανάταξη των περιφερειών μας. Ως εκ τούτου, είμαστε αντίθετοι σε κάθε σκέψη για μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων και περικοπής των κονδυλίων της ΚΑΠ». Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη δεύτερη μέρα των εργασιών της 29ης Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της ΕΕ (COSAC), στην ενότητα «Μια ισχυρή και αποτελεσματική πολιτική συνοχής μετά το 2020», που πραγματοποιείται στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Ο κ. Χαρακόπουλος στην παρέμβασή του επισήμανε επίσης ότι «η δεκαετής οικονομική κρίση διεύρυνε τις ανισότητες μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ. Στην Ελλάδα οι συνέπειες της κρίσης είναι συγκλονιστικές:

-μαζική φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης

– κατάρρευση πολλών θεσμών κοινωνικής πρόνοιας

– μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων νέων στο εξωτερικό προς ανεύρεση εργασίας.

Αυτό το αρνητικό περιβάλλον θα έπρεπε να είχε οδηγήσει σε μια ενίσχυση εκ μέρους της ΕΕ των πολιτικών συνοχής. Μας ανησυχεί το γεγονός ότι οι δαπάνες για τη συνοχή και την Κοινή Αγροτική Πολιτική βρίσκονται σε κάμψη. Κάτι που αντανακλά και την αντίθεση μεταξύ των προτεραιοτήτων που έχουν τα κράτη μέλη. Όμως, έτσι, ενισχύονται οι εσωτερικές αντιθέσεις και απομακρυνόμαστε από το κοινό όραμα. Ιδιαίτερα ο ελληνικός αγροτικός τομέας έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από την αύξηση της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών, του κόστους παραγωγής, αλλά και το ρωσικό εμπάργκο».

Κοινή Δημογραφική Πολιτική της ΕΕ

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρεμβαίνοντας στην ενότητα «Ευρωπαϊκός πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων», πρότεινε την καθιέρωση Κοινής Δημογραφικής Πολιτικής της ΕΕ. Όπως χαρακτηριστικά είπε:

«Η βαθιά οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει ένα εργασιακό περιβάλλον που είναι σαφώς δυσμενέστερο απ’ αυτό πριν από 10 έτη. Yψηλή ανεργία, με την Ελλάδα πρωταθλήτρια, και αύξηση των ευέλικτων μορφών εργασίας, γι’ αυτούς που τουλάχιστον έχουν εργασία. Στην ουσία πρόκειται για πληρωμή κατώτερη των πραγματικών ωρών εργασίας.

Η Ελλάδα πλήττεται εξαιτίας αυτής της κατάστασης από ένα μαζικό κύμα μετανάστευσης, ιδίως νέων ανθρώπων υψηλού μορφωτικού επιπέδου. Τα νούμερα πραγματικά ζαλίζουν, καθώς μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες. Το αποτέλεσμα εκτός των άλλων είναι και δημογραφική συρρίκνωση, που επιτείνεται από τη μείωση των γεννήσεων. Το δημογραφικό, όμως, είναι πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να μιλούμε για ουσιαστική ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική αν δεν αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό πρόβλημα. Οι θεωρίες ότι για την ανανέωση του ευρωπαϊκού πληθυσμού αρκούν οι μετανάστες έχουν πια ξεπεραστεί.

Θέτω, λοιπόν, ως πρόταση, την ανάγκη θέσπισης μιας κοινής ευρωπαϊκής, δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής, που θα έχει ως στόχο την αύξηση των γεννήσεων και την προστασία των οικογενειών που έχουν από 3 παιδιά και άνω σε όλα τα κράτη μέλη.

Αυτό σημαίνει οριζόντιες πολιτικές όπως παροχή επιδομάτων, φοροαπαλλαγές, παροχές στην εκπαίδευση, στην υγεία ακόμη και ευκαιρίες για εργασία. Νομίζω είναι καιρός να πάψουμε να εθελοτυφλούμε απέναντι σε ένα μείζον πρόβλημα, που αφορά όλη την Ευρώπη».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση του κ. Χαρακόπουλου για τα ζητήματα της ΚΑΠ και των αγροτικών επιδοτήσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση: