H EKT στέλνει το ευρώ σε ελεύθερη πτώση

Σε τροχιά μεγάλης υποτίμησης βρίσκεται από χθες το ευρώ, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να προνήγγειλε το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά έδωσε παράλληλα σήμα ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα αργήσουν. Αυτό σε μία περίοδο που η Federal Reserve επιταχύνει το βηματισμό της σε αυτό το πεδίο.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα μετά τη χθεσινή «βουτιά», υποχωρεί σήμερα περαιτέρω έναντι του αμερικανικού κατά 0,2%, με την ισοτιμία στο 1,1547 δολάρια ανά ευρώ. Την Τρίτη ήταν πάνω από το 1,18 δολάρια. Η χθεσινή πτώση κατά 1,75% στο 1,1583 δολ. ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια για το ευρώ από τον Ιούνιο του 2016.

Στον αντίποδα ο Δείκτης Δολαρίου, που παρακολουθεί την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι των έξι κορυφαίων ανταγωνιστών του στην αγορά συναλλάγματος σημείωσε χθες άνοδο 1,17% και σήμερα καταγράφει νέα κέρδη της τάξης του 0,3%, από τη στιγμή που η FED σχεδιάζει να προβεί σε ακόμη δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο έτος και άλλες τρεις το 2019.

Η υποτίμηση του ευρώ είναι πάντως μάλλον καλοδεχούμενη, καθώς θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις εξαγωγές της Ευρωζώνης σε μία περίοδο κατά την οποία η ανάπτυξη κατεβάζει ταχύτητα και έχει ανάγκη από στηρίγματα.

naftemporiki.gr