Έρευνα της ΕΕ: Μικρές οι επιπτώσεις από το “παθητικό άτμισμα”

Πολύ μικρές είναι οι επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος στο αναπνευστικό σύστημα, όπως μετρήθηκαν, για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο.

Στο πλαίσιο έρευνας που διεξήχθη από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Πρόληψη από το Κάπνισμα και τον Καπνό, από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2017, οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου και υποβλήθηκαν στη μέτρηση του FeNO.

Στην έρευνα συμμετείχαν το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και ο γνωστός πνευμονολόγος, Καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, γνωστός για την πολυετή του δράση ενάντια στο κάπνισμα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι επιπτώσεις απο το παθητικό κάπνισμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου φαίνεται ότι είναι πολύ μικρές, όπως και οι άμεσες επιδράσεις στη μηχανική του αναπνευστικού συστήματος. Κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι παράμετροι IOS και FeNO δεν παρουσίασαν σημαντικές αλλαγές.  Επίσης, δεν υπήρξαν άμεσες μεταβολές στο αναπνευστικό σύστημα και τους βιοδείκτες.

Η έρευνα αποκτά μεγάλη σημασία διότι για πρώτη φορά πιστοποιούνται, από ένα φορέα διεθνούς επιστημονικού κύρους, οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε συμβατικό και ηλεκτρονικό τσιγάρο, σε ότι αφορά τις αντίστοιχες επιπτώσεις τους στη δημόσια υγεία.

Παραλλήλως, η έρευνα υποστηρίζει την καθοριστική σημασία που έχει ο συνεχής αγώνας και η πρόληψη ενάντια όλων των μορφών καπνίσματος και εξάρτησης από την νικοτίνη.

Πηγή: ant1news.gr