Μετέωρη η συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ για το Σκοπιανό

Ξαφνική εμπλοκή προέκυψε στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, η γειτονική χώρα δεν είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες, ανάμεσα σε Κοτζιά και Ντιμιτρόφ.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενοχλημένος από τα μπρος πίσω των Σκοπιανών διαμήνυσε ότι με αυτούς τους όρους ούτε συμφωνία ούτε επικοινωνία προβλέπεται.

Έτσι, η επίτευξη συμφωνίας τα επόμενα 24ωρα μοιάζει αδύνατη, σύμφωνα με διαρροή κυβερνητικού παράγοντα, ο οποίος διεμήνυσε χθες το απόγευμα ότι πιθανότατα απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, οι Σκοπιανοί υπαναχώρησαν από τα συμφωνηθέντα και άρχισαν να ρίχνουν στο τραπέζι των διαπραγματέυσεων θέματα που είχαν κλείσει στις συνομιλίες Κοτζιά-Ντιμιτρόφ. Πηγές, πάντως, της κυβέρνησης της πΓΔΜ σημείωναν: «αυτές τις στιγμές ας μην ενδίδουμε στην εικοτολογία. Η υπεύθυνη πολιτική συμπεριφορά από όλους τους πολιτικούς παράγοντες στις δυο χώρες είναι επ’ ωφελεία μιας λύσης».

Οι ΗΠΑ, πάντως, ενθαρρύνουν να μην χαθεί η θετική για λύση συγκυρία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν ότι οι ηγέτες της πΓΔΜ και της Ελλάδας θα βρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφωνία του ονοματολογικού για το συμφέρον της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, της οικονομικής ευημερίας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Άλλωστε, κορυφαία κυβερνητική πηγή, στο ερώτημα εάν η διαπραγμάτευση Αθήνας-Σκοπίων για το ονοματολογικό οδηγείται σε ναυάγιο, τόνισε: «εμπλοκή ναι, blame game όχι, τουλάχιστον προς το παρόν».

Όπως είναι προφανές, τα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ επιρρίπτουν ευθύνη για την εμπλοκή στην ελληνική πλευρά που “πάτησε φρένο”. Τονίζουν ωστόσο ότι παραμένει ασαφές “αν πρόκειται για σοβαρό βήμα οπισθοδρόμησης στις διαπραγματεύσεις ή για τακτικό ελιγμό από την πλευρά της Αθήνας”.

Πηγή: ant1news.gr