Ο Τραμπ κήρυξε εμπορικό πόλεμο στην Ευρώπη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν, την Πέμπτη, πως προχωρούν με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και το Μεξικό, τερματίζοντας μια δίμηνη εξαίρεση και ετοιμάζοντας το σκηνικό για εμπορικό πόλεμο με ορισμένους από τους πιο σημαντικούς συμμάχους της Αμερικής.

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε πως επιβάλλονται δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυχτα (07:00 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας).

«Προσβλέπουμε στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, τόσο με τον Καναδά και το Μεξικό από τη μία πλευρά, και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την άλλη, επειδή υπάρχουν άλλα θέματα τα οποία πρέπει επίσης να επιλύσουμε», είπε ο Ρος.

Δεν έδωσε, όμως, λεπτομέρειες για το τι μπορούν να κάνουν η ΕΕ, ο Καναδάς και το Μεξικό προκειμένου να αρθούν οι δασμοί.

Η πρώτη ευρωπαϊκή αντίδραση που προδιέγραψε ο Ζαν Κλοντ Γιούγκερ είναι η επιβολή αντίστοιχων δασμών. Κατά τις πληροφορίες οι ευρωπαϊκοί δασμοί θα επιβληθούν στο μπέρμπον, το αμερικανικό ουίσκι, στα μπλουτζίν, στις αμερικανικές μοτοσικλέτες και στο φυστικοβούτυρο. Παράλληλα η Ε.Ε. προσφεύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των ΗΠΑ.

Οι πρώτες συνέπειες φάνηκαν ήδη στα χρηματιστήρια της Ευρώπης αλλά της Αμερικής που είναι στο κόκκινο. Επιπτώσεις έρχονται και για όλους τους καταναλωτές. Π.χ. τα ελληνικά ξυραφάκια θα είναι πλέον λιγότερο ανταγωνιστικά στις ΗΠΑ, όπως και τα προφίλ αλουμινίου που εξάγουμε και το ίδιο και τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

Ο Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, επέμεινε, πάντως ότι η επίδραση στην οικονομία θα είναι κάτω του 1%. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί και η οικονομική ανάπτυξη θα περιορισθεί.