Πόσο επηρεάζει η συμπεριφορά μας τον σκύλο μας;

Το ότι οι σκύλοι τείνουν με τα χρόνια να μοιάζουν εμφανισιακά με τους κηδεμόνες τους είναι γνωστό σε όλους όσοι έχουν σκύλο.

Πλέον, νέες μελέτες μας επιβεβαιώνουν, ότι συχνά ο κηδεμόνας με τον σκύλο του εμφανίζουν κοινά στοιχεία στην προσωπικότητα αλλά και στη συμπεριφορά τους!

Η νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One έδειξε ότι οι κηδεμόνες που χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους αγχώδεις ή συναισθηματικά ασταθείς πιθανόν να έχουν σκύλους με προβλήματα συμπεριφοράς, επιθετικότητας ή/και άγχος αποχωρισμού.

Ενώ, για παράδειγμα σκύλοι με κηδεμόνες αισιόδοξους και ήρεμους έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα τουαλέτας μέσα στο σπίτι.

Επίσης, με την ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι τα προβλήματα συμπεριφοράς ενός σκύλου συνδέονται άμεσα με τον τρόπο που επιλέγει ο κηδεμόνας του να τον εκπαιδεύσει.

Στους σκύλους που χρησιμοποιήθηκαν πνίχτες ή ηλεκτρικά κολάρα παρατηρήθηκαν αυξημένα ποσοστά νευρικότητας, επιθετικής συμπεριφοράς και άγχος αποχωρισμού.

Η έρευνα βοηθά στην κατανόηση ότι οι καταναγκαστικές ή κατασταλτικές μέθοδοιεκπαίδευσης προκαλούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιλύουν. Τα σκυλιά, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα είναι πάντα καλύτερο να εκπαιδεύονται με καρότο παρά με μαστίγιο.

Στόχος της έρευνάς ήταν να μετριαστούν οι παράγοντες, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την συμπεριφορά ενός σκύλου, γνωστοποιώντας στους κηδεμόνες ότι οι πτυχές της προσωπικότητας τους δύναται να έχουν αντίκτυπο στους τετράποδους φίλους τους.

Όπως μας αναφέρει ο επιστημονικά υπεύθυνος του «Ελληνικού Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Συμπεριφοράς Σκύλου και Γάτας», Κτηνίατρος και Ειδικός Συμπεριφοράς, Δρ Χρήστος Καραγιάννης: «Προσοχή, λοιπόν, πως συμπεριφερόμαστε στον σκύλο μας, γιατί εκτός από τα αμέτρητα θετικά που προσφέρουμε στη ζωή του, μπορούμε άθελα μας να τον επηρεάζουμε και αρνητικά»!

 Για να κατανοηθούν καλύτερα τα προβλήματα συμπεριφοράς του σκύλου το «Ελληνικό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Συμπεριφοράς Σκύλου και Γάτας» (Πέλικα 33, Μαρούσι) οργανώνει στις εγκαταστάσεις του την Κυριακή 3 Ιουνίου την Ημερίδα Συμπεριφοράς «Κατανοώ τον Σκύλο μου».

Την ημερίδα θα παρουσιάσει ο Κτηνίατρος – Ειδικός Συμπεριφοράς , Δρ. Χρήστος Καραγιάννης, ένας από τους μόλις 35 ειδικούς στην Ευρώπη σε θέματα συμπεριφοράς ζώων συντροφιάς και ο μοναδικός επίσημα αναγνωρισμένος στην Ελλάδα.(περισσότερες πληροφορίες για τον Δρ. Καραγιάννη στον διαδικτυακό τόπο www.behaviour.gr.)

Βιβλιογραφία

Dodman, N.H., Brown, D.C. and Serpell, J.A., 2018. Associations between owner personality and psychological status and the prevalence of canine behavior problems. PloS one, 13(2), p.e0192846.

Επισημονικά Υπεύθυνος : Ελληνικού Ινστιτούτο Συμπεριφοράς Σκύλου & Γάτας 

Δρ. Χρήστος Καραγιάννης 

Συμπεριφοριολόγος Κτηνίατρος, MSc, Dip. ECAWBM(BM), MRCVS

European Specialist in Veterinary Behavioural Medicine

  Επικοινωνία: 211-8001111 και ckaragiannis@behaviour.gr

Πηγή: http://behaviour.gr