Το δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης (22/05/18)

Το δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης (22/05) ξεκίνησε με τον πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου κ. Βάιο Νικολάου να εύχεται στους εορτάζοντες δημοτικούς συμβούλους κ. Κων/νο Δερλό, κ. Κων/νο Παπανικολάου και κ. Κων/νο Τασόκα, κα. Κων/να Μπένου για την ονομαστική τους εορτή, όπως επίσης και στον κ. Χρ. Καπετάνο συγχαρητήρια για την επανεκλογή του στη προεδρία της  ΝΟΔΕ Λάρισας, καθώς και στον κ. Γκατζόγια που εκλέχτηκε τέταρτος σε ψήφους ως μέλος του συμβουλίου της, σε όλο τον νομό Λάρισας.

Τον κύκλο των ερωτημάτων στο δημοτικό συμβούλιο άνοιξε η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ Μαρία Ίφου, η οποία ανέφερε: “Διανέμω στους δημοτικούς συμβούλους μέρος της δανειακής σύμβασης της ΔΕΥΑΦ, δάνειο για το οποίο ο κ. Καραχάλιος εξαπέλυσε λασπολογίες στο πρόσωπό μου και δεν είναι η πρώτη φορά, είναι η πολλοστή φορά που το κάνει. Αυτό το δάνειο πάρθηκε το 2006 από την προηγούμενη δημοτική αρχή, εμείς το κληρονομήσαμε και πάλι τόσο σαματά δεν κάναμε, απλά κοιτάξαμε να το διευθετήσουμε όσο καλύτερα γίνεται. Θα αναφερθώ επίσης και στα 450 τιμολόγια, που δεν πληρώθηκαν, τα οποία ήταν θέμα ηθικής να στερήσουμε από τους πολίτες αυτά που δικαιούνται, σταθήκατε σε ένα τιμολόγιο για το ΚΑΠΗ 1000 ευρώ, επτά χρόνια δήμαρχος δεν μάθατε ότι η γιορτή των ηλικιωμένων γιορτάζεται την 1 Οκτωβρίου, για πιο τιμολόγιο αναφέρεστε κ. Δήμαρχε ότι ήταν προεκλογικό τσιμπούσι, δεν δέχομαι την λασπολογία στο πρόσωπο μου, πράγμα το οποίο είναι ψευδές και ανήθικο”.

Για το επόμενο ερώτημα τον λόγο πήρε ο κ. Νταφόπουλος  ο οποίος ανέφερε ότι: “έχουν εμφανιστεί ακρίδες στα ημιορεινά χωριά του Δήμου θα ήθελα να το κοιτάξετε μέσω της υπηρεσίας”.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η κ. Σοφία Χαζηπλή η οποία ανέφερε: “Θα θίξω ένα θέμα το οποίο είχε ξανασυζητηθεί και από προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, πριν από περίπου ένα χρόνο και αφορά τους κατοίκους που ζούνε στον περιφερειακό κοντά στα κοντέινερ των τσιγγάνων και δρουν ανεξέλεγκτα πετώντας σκουπίδια ξύλα και παλιά αντικείμενα. Η ίδια ήμουν μάρτυρας σε ένα περιστατικό όπου κατέβηκα από το αυτοκίνητο και μετακίνησα μια πέτρα η οποία βρισκόταν στο οδόστρωμα”.

Ο κ. Τασόκας έθεσε τρία ερωτήματα αναλυτικά τα όσο ανέφερε: “Το πρώτο θέμα που θα θέσω έχει να κάνει με την οδό Καναδά στο τέρμα της, όπου και πέρυσι την ίδια εποχή είχαμε κάνει ανάλογο σχόλιο, καθώς δεν καθαρίζεται ποτέ από τα βρωμοδεντρο, θα πρέπει να επιληφθούμε όσο μπορούμε. Το δεύτερο θέμα αφορά τις τρίτες εργατικές κατοικίες που κάποιοι φορτηγατζήδες παρκάρουν τα οχήματα τους και κάνουν και στροφή μέσα στο χώρο και υπάρχει καθίζηση του οδοστρώματος, αν μπορούμε να παρέμβουμε διότι έχουν ήδη διαμαρτυρηθεί αρκετοί κάτοικοι. Το τρίτο ερώτημα αφορά αν υπάρχει κάποια μέριμνα για συντήρηση των κοινοτικών δρόμων μετά από το ατύχημα που συνέβη με μία κυρία που έπεσε σε μία λακκούβα στο Κατωχώρι”.

Τρία θέματα έθεσε και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Αρσενόπουλος, το πρώτο αφορούσε την οδό Κουκουφλή στο οποίο είχε αναφερθεί και σε προηγούμενο ΔΣ. Το δεύτερο αφορούσε την οδό Κανάρη και το πότε θα ασφαλτοστρωθεί, καθώς επίσης και γιατί το κράσπεδο είναι ψηλότερα από το ορισμένες κατοικίες. Το τρίτο θέμα αφορούσε το πρώτο δημοτικό σχολείο συμβούλιο όπου το Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, πήρε μία απόφαση ώστε να συνδράμει να περαστούν κάποια κάγκελα στα παράθυρα και ζήτησε ενημέρωση από την πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή επιτροπή επί του θέματος.

Ο Δήμαρχος κ Άρης Καραχάλιος, απάντησε στις ερωτήσεις των συμβούλων λέγοντας τα εξής: “Δεν θα απαντήσω στην κ. Ίφου  την προσπερνώ, δημοσιεύτηκε λέει κάτι που έγινε πριν τρεις συνεδριάσεις, ενώ η ίδια έχει κάνει αήθη επίθεση κατά το παρελθόν. Στον κ. Νταφόπουλο απάντησε στο οτι: “υπάρχει Γεωπονικό γραφείο το οποίο είναι αρμόδιο για αυτές τις περιπτώσεις και θα διαβιβαστεί.” Το λόγο πήρε σε αυτό το σημείο ο αντιδήμαρχος κ. Δημ. Μπαμπανίκας, ο οποίος ενημέρωσε το σώμα ότι το πρωί είχαμε τους προέδρους των Τ.Κ. εδώ και δεν ανέφεραν κάτι για την συγκεκριμένη υπόθεση. Στην συνέχεια ο Δήμαρχος ανέφερε ότι πρέπει να έχει γίνει απευθείας συνεννόηση των προέδρων με την γεωπονική υπηρεσία, αν όχι θα ενημερωθεί η υπηρεσία από εμάς. Στο ερώτημα της κ. Σοφία Χατζηπλή απάντησε “Πράγματι είναι ένα πρόβλημα μόνιμο και διαρκές. Ουσιαστικά έχει μετατραπεί σαν προσωρινός χώρος μεταστέγασης των ξύλων και άλλων υλικών που μαζεύουν. Προσωπικά όταν βλέπω τέτοιες ενέργειες στο συγκεκριμένο χώρο, το κάνω θέμα ώστε να απομακρυνθούν από το σημείο τα υλικά εντός κάποιων ωρών. Μακάρι να βρεθεί τρόπος, ώστε να εκλείψουν τα συγκεκριμένα φαινόμενα, το θετικό της υπόθεσης είναι ότι έχει επιλεγεί ένας νέος ρομά, μέσω του κέντρου κοινότητας, οποίος έχει θέληση και μπορεί να βοηθήσει ώστε να υπάρξει τρόπος συμμόρφωσης. Στον κ. Τασόκα απάντησε ότι: “Είναι ένα μόνιμο πρόβλημα, αυτή την ώρα που μιλάμε η εργολαβία δεν έχει προχωρήσει (σε εξέλιξη) για την κοπή των χόρτων και πραγματικά ότι γίνεται είναι από τους υπαλλήλους του δήμου, έως ότου γίνει η υπογραφή της συμβάσεως. Το συγκεκριμένο σημείο είναι ένα δύσκολο σημείο (Τέρμα Καναδά) και δεν μιλάμε για μία απλή κοπή χόρτων”.  Για τα φορτηγά στις εργατικές κατοικίες ανέφερε οτι: “Είναι ένα θέμα το οποίο γνωρίζει το ΑΤ Φαρσάλων, οι επαγγελματίες οδηγοί πατάνε στο νομό ότι μπορούν να σταθμεύσουν για 24 ώρες. Για τα έργα οδοποιίας στο ασφαλτικής οδοποιίας κοινοτήτων τόνισε: “Όσοι ήσασταν σε προηγούμενο συμβούλιο, περάσαμε μία μελέτη ασφαλτικών αποκαταστάσεων οδοποιίας κοινοτήτων, η οποία συμπεριλαμβάνει και το Κατωχώρι και άλλες τοποθεσίες, απλά η διαδικασία είναι χρονοβόρα και απαιτεί κάποιους μήνες, έως την τελική υλοποίηση του έργου. Στον κ. Αρσενόπουλο απάντησε οτι: “η οδός Καναρά έχει ασφαλτοστρωθεί εδώ και λίγες μέρες, όσο για το ύψος του κράσπεδου ακολουθεί την υπάρχουσα μελέτη από την τεχνική υπηρεσία”.

Η κ. Μπένου πρόεδρος της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής απάντησε στο ερώτημα του κ. Αρσενόπουλου λέγοντας: “Όταν αλλάχθηκαν τα κουφώματα στο πρώτο δημοτικό σχολείο κάποια κάγκελα δεν είχαν κολληθεί καλά και κάποια είχαν δεθεί πρόχειρα. Κανονίσαμε προ ολίγων ημερών να κολληθούν όλα τα κάγκελα και όσα ήταν σάπια και να αντικατασταθούν για την ασφάλεια των παιδιών. Η σχολική επιτροπή δεν απαίτησε χρήματα από το σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, αυτό το πράγμα το ακούω από εσάς πρώτη φορά, το οποίο θα το διευθετήσω με τον διευθυντή όπως επίσης και με τον σύλλογο σε συνάντηση που θα έχω”.

Όλα τα θέματα πέρασαν ομόφωνα εκτός από το θέμα 27 που πήρε αναβολή για επόμενη συνεδρίαση, ενώ κατά πλειοψηφία πέρασαν τα θέματα 26 όπου ο κ. Τασόκας ψήφισε παρών και η κ. Ίφου δεν ψήφισε να πληρωθούν 150 ευρώ η κάθε μελέτη για την εγκατάσταση φυσικού αερίου, λέγοντας να γίνει από αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου, ενώ στο 29 θέμα ο κ. Τασόκας ψήφισε παρών και η κ. Ίφου έφερε δικιά της πρόταση,  η οποία έλεγε να γίνει συνδυασμός της Ορχήστρας Νέων με κάποιο καλλιτεχνικό όνομα (ας το επιλέξει η δημοτική αρχή), ώστε να μειωθεί το κόστος, όπου και ψήφισαν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της παράταξης της κ. Κατσιαούνης και Πατσιούρας, ενώ αρνητικά ψήφισε η κα. Ιφου και το 38 θέμα.

Όλα τα θέματα του Δ.Σ

1) Έγκριση Κατάρτισης Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2021 του Δήμου φαρσάλων.

2) Έγκριση καθορισμού αριθμού μαθητευόμενων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας ΕΠΑ.Λ., Μαθητεία ΕΠΑ.Σ., Μαθητεία Ι.Ε.Κ.) για απασχόληση στο Δήμο Φαρσάλων κατά το σχολικό έτος 2018-2019.

3) Έγκριση τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου έτους 2018.

4) Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Φαρσάλων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το έργο με τίτλο «Αποκατάσταση επαρχιακής οδού, τμήμα: Νεράιδα – Εθνική οδός – Φάρσαλα – Βόλος (Δ. ΦΑΡΣΑΛΩΝ) από θεομηνία» και ορισμός ενός εκπροσώπου για τη συμμετοχή του, στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης.

5) Έγκριση της με αριθμό 22/2018 μελέτης του έργου με τίτλο «Επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων & αύλειων χώρων και λοιπές δράσεις στο Δήμο Φαρσάλων».

6) Έγκριση υποβολής πρότασης χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» στον άξονα προτεραιότητας «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων» του έργου «Προμήθεια – τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών του Δήμου Φαρσάλων».

7) Έγκριση υποβολής πρότασης χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» στον άξονα προτεραιότητας «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων» του έργου «Επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων & αύλειων χώρων και λοιπές δράσεις στο Δήμο Φαρσάλων».

8) Έγκριση της με αριθμό 19/2018 μελέτης του έργου με τίτλο «Κατασκευή Πλατειών στις Τοπικές Κοινότητες και βελτίωση των υφισταμένων (Υπέρεια – Άνω Χαλκιάδες – Ρήγαιο – Κρήνη – Βασιλικά – Νεράιδα- Πολυδάμειο)» και καθορισμό τρόπου εκτέλεσης με ηλεκτρονικό τακτικό διαγωνισμό του Ν. 4412/2016.

9) Έγκριση της με αριθμό 20/2018 μελέτης του έργου με τίτλο «Υποδομές φυσικού αερίου στα Δημόσια Κτήρια 2018» και καθορισμό τρόπου εκτέλεσης με συνοπτικό διαγωνισμό του Ν. 4412/2016.

10) Έγκριση της με αριθμό 10/2018 μελέτης του έργου με τίτλο «Υποδομές οδοποιίας περιοχής Θωμαΐδη» και καθορισμό τρόπου εκτέλεσης με συνοπτικό διαγωνισμό του Ν. 4412/2016.

11) Έγκριση της με αριθμό 11/2018 μελέτης του έργου «Διαμόρφωση της πλατείας οδού Καραϊσκάκη και κατασκευή Παραδοσιακής Κρήνης» και καθορισμό τρόπου εκτέλεσης με συνοπτικό διαγωνισμό του Ν. 4412/2016.

12) Έγκριση της με αριθμό 12/2018 μελέτης του έργου με τίτλο «Διαμόρφωση υποδομών βιοτεχνικού πάρκου στην Βορειοδυτική Ενότητα» και καθορισμό τρόπου εκτέλεσης με συνοπτικό διαγωνισμό του Ν. 4412/2016.

13) Έγκριση της με αριθμό 13/2018 μελέτης του έργου με τίτλο «Δημιουργία χωνευτηρίων και ανακατασκευή Κοιμητηρίων Τοπικών Κοινοτήτων (Πολυδαμείου – Αγίου Αντωνίου – Ζ. Πηγής)» και καθορισμό τρόπου εκτέλεσης με συνοπτικό διαγωνισμό του Ν. 4412/2016.

14) Έγκριση της με αριθμό 14/2018 μελέτης του έργου με τίτλο «Υποδομές μικρών τεχνικών έργων στις Τοπικές Κοινότητες (Μεγ. Ευϋδριο – Πολυνέρι – Κρήνη – Ανωχώρι – Βασιλικά – Ερέτρεια – Δίλοφο – Ναρθάκιο – Βασιλί – Σκοπιά – Αγ. Γεώργιος – Πολυδάμειο)» και καθορισμό τρόπου εκτέλεσης με συνοπτικό διαγωνισμό του Ν. 4412/2016.

15) Έγκριση της με αριθμό 15/2018 μελέτης του έργου με τίτλο «Δίκτυο οδοφωτισμού Τοπικών Κοινοτήτων (Δασόλοφος – Βασιλικά – Ναρθάκιο – Ζ. Πηγής – Αγ. Γεώργιος)» και καθορισμό τρόπου εκτέλεσης με συνοπτικό διαγωνισμό του Ν. 4412/2016.

16) Έγκριση της με αριθμό 16/2018 μελέτης του έργου με τίτλο «Αγροτική οδοποιϊα Τοπικών Κοινοτήτων (Νεράιδα – Βαμβακού – Δίλοφο – κτλ)» και καθορισμό τρόπου εκτέλεσης με συνοπτικό διαγωνισμό του Ν. 4412/2016.

17) Έγκριση της με αριθμό 17/2018 μελέτης του έργου με τίτλο «Αμμοχαλικόστρωση κτηνοτροφικών μονάδων 2018» και καθορισμό τρόπου εκτέλεσης με συνοπτικό διαγωνισμό του Ν. 4412/2016.

18) Έγκριση της με αριθμό 18/2018 μελέτης του έργου με τίτλο «Συντήρηση – επισκευή Δημοτικού Σχολείου ΤΚ Διλόφου, ΔΕ Ναρθακίου» και καθορισμό τρόπου εκτέλεσης με συνοπτικό διαγωνισμό του Ν. 4412/2016.

19) Έγκριση της με αριθμό 6/2018 μελέτης του έργου με τίτλο «Ανακατασκευή παιδικών χαρών 2018» και καθορισμό τρόπου εκτέλεσης με συνοπτικό διαγωνισμό του Ν. 4412/2016.

20) Έγκριση παράτασης συμβατικής προθεσμίας για το έργο με τίτλο «Εγκατάσταση πυρασφάλειας στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαρσάλων».

21) Έγκριση παράτασης συμβατικής προθεσμίας για τις υποστηρικτικές υπηρεσίες για την επικαιροποίηση της μελέτης του έργου με τίτλο «Αξιοποίηση χώρου πολιτισμού περιοχής Κατράνα».

22) Έγκριση συγκριτικού πίνακα του έργου με τίτλο «Συντήρηση οδοποιίας Δ.Ε. Ενιπέα (Σταυρού – Υπέρειας)».

23) Έγκριση συγκριτικού πίνακα του έργου με τίτλο «Συντήρηση οδοποιίας Τ.Κ. Σκοτούσσας, Νεράιδας και Πολυδαμείου».

24) Έγκριση συγκριτικού πίνακα του έργου με τίτλο «Ανακατασκευή υδραυλικών υποδομών – οδοποιίας Σκοτούσσας».

25) Έγκριση συγκριτικού πίνακα και Π.Κ.Ν.Τ.Μ.Ε. του έργου με τίτλο «Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων πλατείας Τ.Κ. Βρυσιών».

26) Έγκριση αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού του Δήμου οικον. έτους 2018.

27) Έγκριση της έκθεσης εσόδων – εξόδων (Α’ τριμήνου), ελέγχου υλοποίησης του προϋπολογισμού του Δήμου οικονομικού έτους 2018.

28) Αποδοχή ποσού 62.605,95€ (Β΄ κατανομή έτους 2018) από το ΥΠ.ΕΣ. & κατανομή στα Σχολεία Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για κάλυψη λειτουργικών τους, δαπανών.

29) Έγκριση διοργάνωσης εκδήλωσης στο αλσύλλιο της πόλης την 28η Ιουνίου 2018 με τίτλο: Ήχος και Φως Αρχαίων Τόπων» & διάθεση πίστωσης.

30) Έγκριση συνδιοργάνωσης εκδήλωσης του Δήμου με το σύλλογο ντόπιων Φαρσάλων με την επωνυμία «Ο ΕΝΙΠΕΑΣ» με τίτλο: «Ανάδειξη της τοπικής κουζίνας της περιοχής Φαρσάλων και η Διατροφική της Αξία» & διάθεση πίστωσης

31) Έγκριση Κανονισμού λειτουργίας ετήσιας παραδοσιακής εμποροπανήγυρης Φαρσάλων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 4497/2017.

32) Λήψη απόφασης σχετικά με τα κριτήρια επιλογής των ωφελούμενων για την υποβολή αιτήματος περί προσωρινής μετεγκατάστασης ειδικών κοινωνικά ομάδων (Ρομά) σε χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου Φαρσάλων κατά το άρθρο 159 του Ν. 4483/2017.

33) Έγκριση της με αριθμό 46/2018 απόφασης του Δ.Σ. του ΟΠΑΚΠΑ Δήμου Φαρσάλων με θέμα: «Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ οικ. έτους 2018 (τέταρτη)».

34) Έγκριση της με αριθμό 23/2018 απόφασης του Δ.Σ. της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ με θέμα «Αναμόρφωση (1η) προϋπολογισμού της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Φαρσάλων – ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ. οικ. έτους 2018» και διάθεση πιστώσεων σε βάρος διαφόρων κωδικών.

35) Έγκριση ή μη επί των αιτήσεων άρδευσης έτους 2018 στις Τοπικές Κοινότητες: α) Ζ. Πηγής, β) Νεράιδας και γ) Υπέρειας.

36) Ακύρωση της με αριθμό 271/2017 απόφασης Δ.Σ. για έγκριση χορήγησης άδειας παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών.

37) Έγκριση εκμίσθωσης δημοτικού ακινήτου (χωραφοοικόπεδο) στην Τ.Κ. Σταυρού για επαγγελματική χρήση.

38) Έγκριση μετακίνησης Δημάρχου και αιρετών του Δήμου για υπηρεσιακούς λόγους.