Στο 60% των εισοδημάτων τους οι φόροι για τους ελεύθερους επαγγελματίες το 2019

Ασφυκτικός αναμένεται να είναι από την 1η Ιανουαρίου του 2019 ο φορολογικος κλοιός για τους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς με τις ρυθμίσεις που έρχονται θα φτάσουν στο σημείο να πληρώνουν έως και το 60% των εισοδημάτων τους σε φόρους και εισφορές.

Η βασική διαφορά για τους 1,4 εκατ. δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, αυτοαπασχολούμενους κτλ. είναι ότι με το νέο έτος οι εισφορές τους θα υπολογίζονται στο 100% επί του ασφαλιστέου εισοδήματος καθώς καταργείται η έκπτωση 15% που ισχύει σήμερα.

Παράλληλα από την Πρωτοχρονιά αυξάνεαι κατά δύο μονάδες η εισφορά κύριας ασφάλισης για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ (από 16% σε 18%).

Σε επιπλέον κίνδυνο ενδέχεται να εξελιχθεί και η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς αυτό αφενός θα προκαλέσει και αύξηση των εισφορών που θα πρέπει να καταβάλουν οι εργοδότες ως ποσοστό των μεικτών αποδοχών των εργαζομένων και αφετέρου θα παρασύρει προς τα πάνω και την αύξηση των κατώτατων εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών που υπολογίζονται επί του μικτού βασικού μισθού του άγαμου ανειδίκευτου εργάτη.