Συστατικό της οδοντόκρεμας στη θεραπεία σπάνιας νόσου

Μια αντιμικροβιακή ουσία που εμπεριέχεται στις οδοντόκρεμες ενδεχομένως να είναι το «όπλο» στη θεραπεία σοβαρών παθήσεων, όπως η κυστική ίνωση, αν συνδυαστεί με ένα ήδη εγκεκριμένο φάρμακο.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο στο επιστημονικό έντυπο Antimicrobial Agents and Chemotherapy, ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ανακάλυψαν ότι όταν η τρικλοσάνη (ή τρικλοζάνη), μια ουσία που μειώνει ή εμποδίσει την ανάπτυξη μικροβίων, συνδυαστεί με την αντιβιοτική ουσία τομπραμυκίνη, σκοτώνει το 99,9% των κυττάρων που προστατεύουν την Ψευδομονάδα την αεριογόνο.

Στους ασθενείς με κυστική ίνωση η καταπολέμηση αυτού του βακτηρίου είναι δύσκολη επειδή προστατεύεται από ένα βιο-φίλμ που επιτρέπει στη νόσο να «ευημερεί» παρά τη χορήγηση αντιβιοτικών.

Οι αμερικανοί επιστήμονες καλλιέργησαν 6.000 βιο-φιλμ σε εργαστηριακά δισκάκια, πρόσθεσαν τομπραμυκίνη μαζί με διάφορα συστατικά, για να δουν τι είναι πιο αποτελεσματικό στην εξόντωση του βακτηρίου. Αν και 25 συστατικά αποδείχθηκαν αποτελεσματικά, ένα ξεχώρισε.

Η τρικλοσάνη ήταν αποτελεσματική σε κάθε στιγμή που χρησιμοποιήθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χρησιμοποιείται πάνω από 40 χρόνια σε σαπούνια, καλλυντικά και άλλα προϊόντα ευρείας χρήσης, λόγω της αντιμικροβιακής της ιδιότητας.

Πρόσφατα, όμως, ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) περιόρισε τη χρήση της σε σαπούνια και απολυμαντικά χεριών λόγω ελλιπών στοιχείων για την αποτελεσματικότητά της και των ανησυχιών για κατάχρησή της.

Στη συνέχεια βέβαια προέκυψαν καταληκτικά στοιχεία ότι η χρήση της στις οδοντόκρεμες είναι ασφαλής και πολύ αποτελεσματική κατά της ουλίτιδας.

Απ’ την άλλη η τομπραμυκίνη αν και είναι η ευρύτερα χρησιμοποιούμενη θεραπεία στη κυστική ίνωση, δεν εκκαθαρίζει τις πνευμονικές λοιμώξεις, ενώ στις παρενέργειες της περιλαμβάνονται η ηπατική τοξικότητα και η απώλεια της ακοής.

Ο συνδυασμός όμως της τομπραμυκίνης με την τρικλοσάνη δίνει μια νέα θεραπευτική επιλογή στου γιατρούς και τους ασθενείς, επιτρέποντας ίσως τη σημαντική μείωση της χρήσης της πρώτης.

Στόχος των ερευνητών είναι το 2019 να δοκιμάσουν το νέο θεραπευτικό συνδυασμό σε ποντίκια με την ελπίδα να αποτελέσει τη βάση για μια κλινική δοκιμή σε ασθενείς με κυστική ίνωση, δεδομένου ότι πρόκειται για δύο εγκεκριμένες δραστικές ουσίες.

 

Πηγή: in.gr