Πτώση του ευρώ εν μέσω ανησυχιών για την Ιταλία

Το ευρώ είναι σε τροχιά να σημειώσει σήμερα την πέμπτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση του έναντι του δολαρίου, για πρώτη φορά από το 2015, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία συνέχιζε να ανησυχεί τους επενδυτές.

Η ισοτιμία του ευρώ έχει υποχωρήσει έξι σεντς μέσα σε τρεις εβδομάδας – σε σχέση με ένα επίπεδο υψηλότερο των 1,24 δολαρίων που είχε φθάσει – μετά το μεγάλο ράλι του αμερικανικού νομίσματος και εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τα αιτήματα των λαϊκιστικών κομμάτων που θα συγκροτήσουν πιθανόν την επόμενη ιταλική κυβέρνηση. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS προειδοποίησε ότι οι οικονομικές προτάσεις των αντισυστημικών κομμάτων θα μπορούσαν να απειλήσουν το αξιόχρεο της Ιταλίας.

Το ευρώ ενισχύθηκε αρχικά σήμερα κατά 0,2% στα 1,1814 δολάρια, αλλά πριν από λίγο υποχωρούσε στα 1,1784 δολάρια. Από την αρχή της εβδομάδας υποχωρεί σχεδόν 1,2%, ενώ την Τετάρτη είχε διολισθήσει στο επίπεδο των 1,1763 δολαρίων που είναι χαμηλό πέντε μηνών. Στην Ιταλία αντιστοιχεί το 15,4% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης και η εχθρική διάθεση των κομμάτων (που αναμένεται να σχηματίσουν κυβέρνηση) έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ΕΕ μετά το δημοψήφισμα για το Brexit πριν από δύο χρόνια. Ορισμένοι επενδυτές, ωστόσο, υποβάθμιζαν την επίπτωση από τις εξελίξεις αυτές στο ευρώ και αμφισβητούσαν ότι τα ιταλικά κόμματα θα ακολουθήσουν πράγματι τέτοια σχέδια.

Το ισχυρό ράλι του δολαρίου πλήττει, επίσης, το ευρώ. Σήμερα, το αμερικανικό νόμισμα ανατιμήθηκε ελαφρά έναντι του γεν, σε νέο υψηλό τεσσάρων μηνών, ενισχυμένο από την περαιτέρω αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του γεν, που έχει αυξηθεί 5% από τα μέσα Φεβρουαρίου, διαμορφώθηκε σήμερα στο επίπεδο των 111,05 γεν, που είναι το υψηλότερο από τις 23 Ιανουαρίου. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω για να αντιμετωπισθεί ο πληθωρισμός. Αυτό έχει αναγκάσει τους επενδυτές, που είχαν πάρει μεγάλες θέσεις κατά του δολαρίου, προβλέποντας ότι θα υποχωρούσε το 2018, να σπεύσουν να τις ακυρώσουν και να καλύψουν τις θέσεις τους, ωθώντας το δολάριο ακόμη πιο υψηλά.

Σε σημείωμα στους πελάτες της τράπεζας, αναλυτές της Citibank σημείωσαν, πάντως, ότι το τρέχον ράλι του δολαρίου δεν θα διαρκέσει πολύ. Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ, το οποίο προβλέπεται να εκτοξευθεί σε πάνω από 1 τρισ. δολάρια το 2019, ανέφεραν, θα συμβάλει στην πτώση του δείκτη της ισοτιμίας του δολαρίου κατά 5% τους επόμενους 12 μήνες.

Πηγή: in.gr