Με λαμπρότητα τα εγκαίνια του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Φαρσάλων

Παρουσία δημοτών, γιατρών και επισήμων του τόπου εγκαινίαστηκε την Πέμπτη 17 Μαΐου το ΚΕΠ Υγείας, του Δήμου Φαρσάλων, σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας υπό την Αιγίδα της ΚΕΔΕ.

Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας αφορά τη δημιουργία ενός Δικτύου Κοινωνικής Μέριμνας και Φροντίδας για τον Πολίτη που θα κάνει την Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας πράξη και θα διασφαλίζει σε κάθε κοινωνία ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης και ποιότητας ζωής, μέσα από δύο κεντρικούς άξονες λειτουργίας:

1) την προληπτική ιατρική

2) την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα υγείας.

Τα ΚΕΠ Υγείας θα παρέχουν σε πολίτες τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου πριν νοσήσουν, θα τους ευαισθητοποιούν σε θέματα υγείας και πρόληψης και θα τους ενημερώνουν για τις δυνατότητες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας της περιοχής τους.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός στα γραφεία του ΚΕΠ, ενώ στην συνέχεια ακολούθησαν ομιλίες και επιστημονικές εισηγήσεις.

Επιστημονικές εισηγήσεις  για το ΚΕΠ Υγείας πραγματοποίησαν ο Φαρσαλινός στην καταγωγή ακτινολόγος ιατρός κ. Θεόδωρος Κοντονίκας με θέμα “Πρωτόκολλα πρόληψης”, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, νεφρολόγος κ. Ιωάννης Μπολέτης με θέμα “Η ανάγκη για την αύξηση των δωρητών οργάνων νεφρού και οι δυνατότητες που δημιουργούνται”, η ιατρός νεφρολόγος κ. Αθηνά Γόμπου με θέμα “Οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα. Σύγκριση με άλλες χώρες”, ο παιδίατρος αιματολόγος, αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Στέλιο Γραφάκος επιστημονικός υπεύθυνος του συλλόγου “ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ” με θέμα “Η δωρεά των αιμοποιητικών κυττάρων. σημασία του εθελοντή δότη”, και η πρόεδρος ΔΗΚΕΦΑ κ. Κυρ. Παναγιωτοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στο ρόλο και τις δράσεις του ΚΕΠ Υγείας Φαρσάλων.

Την τελετή των εγκαινίων, ξεκίνησε με χαιρετισμό του Δήμαρχου Φαρσάλων κ. Άρη Καραχάλιου ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Το ΚΕΠ Υγείας αποτελεί μια καινοτομία της ελληνικής Αυτοδιοίκησης μέσω του ΕΔΔΥΠΥΥ, σε παράλληλη τροχιά με αντίστοιχες ευρωπαϊκές δράσεις, που ως στόχο έχει την καλύτερη εξυπηρέτηση των τοπικών κοινωνιών και των αναγκών υγείας τους, μέσα από τη διασύνδεση από τους ΟΤΑ, της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών επαγγελματιών υγείας. Μια εταιρικότητα προς όφελος της υγείας των πολιτών».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση πραγματοποίησαν επίσης ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΥΥ της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γεώργιος Πατούλης (μέσω βίντεο), ο Περιφερειακός Σύμβουλος Εντεταλμένος σε θέματα Υγείας, κ. Πινακάς Βασίλειος, ο αναπληρωτής διοικητής της 5ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Δημητριάδης, η Πρώτη Πρόεδρος Αιμοδοτικού Συλλόγου Φαρσάλων κα. Ειρήνη Κατσιλέρου, ενώ διαβάστηκε μήνυμα από τον Βουλευτή κ. Κωνσταντίνο Μπαργιώτα, και από τον Βουλευτή κ. Χρήστο Κέλλα.

Πραγματοποιήθηκε Εθελοντική Δωρεά μυελού των Οστών. την οποία στήριξαν ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Φαρσάλων, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 3ου Δημοτικού Σχολείου Φαρσάλων, το κατάστημα Bla-Bla, το κατάστημα Βασιλικός, οι μαθητές Γ’ Λυκείου του ΕΠΑΛ και μεμονωμένοι δότες.

Στην συνέχεια η ειδική συνεργάτις του Δημάρχου κ. Βάσω Νούλα παρουσίασε την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «αντικατοπτρισμοί της ιστορίας στη γη των Φαρσάλων», η οποία θα κοσμεί τον νέο χώρο του Δημαρχείου Φαρσάλων.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η προϊσταμένη τμήματος του ΚΕΠ Φαρσάλων κ. Ιωάννα Κορλού ενώ η υπεύθυνη Δράσεων Υγείας  στο Δήμο είναι Κυριακή Παναγιωτοπούλου, Πρόεδρος ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πλήθος κόσμου και επισήμων.