“2nd TOUR OF DAPHNE- CYCLOSPORTIVE- MYTHICAL EVENT”

Η  «Cycling Hellas» και ο Ποδηλατικός  Αθλητικός Σύλλογος  ΠΗΝΕΙΟΣ με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας,  την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Δήμο Τεμπών , το Δήμο Δελφών και με την υποστήριξη του Σωματείου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος  ¨Δρυάς¨ , της Εφορείας Αρχαιοτήτων  Λάρισας, του ΕΚΑΒ Κεντρικής Ελλάδας, του Δήμου Λαρισαίων, του Δήμου Φαρσάλων,  του Δήμου Δομοκού, του Δήμου Λαμιέων και του Δήμου Γραβιάς, πραγματοποιούν τo Σάββατο  19  Μαΐου την καινοτόμο ποδηλατική εκδήλωση με την επωνυμία «2nd Tour of Daphne – Cyclosportive-Mythical  Event». Η ποδηλατική εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και συνδέει την ιστορία, τη μυθολογία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Στόχος είναι η ανάπτυξη  του  αθλητικού, ψυχαγωγικού, πολιτιστικού τουρισμού στη χώρα μας. Παράλληλοι στόχοι είναι η ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού και η ανάπτυξη της ποδηλασίας αφενόςκαι αφετέρου η τουριστική ανάπτυξη των περιοχών που εμπλέκονται και η ανάδειξη των πολιτιστικών, ιστορικών στοιχείων  και τοπικών προϊόντων.

Το  Cyclosportive – Μythical  Εvent  των 230 χιλιομέτρων απευθύνεται στους λάτρεις  μεγάλων αποστάσεων και της ιστορίας της χώρας μας.  Ξεκινά από την Κοιλάδα των  Τεμπών  και τερματίζει στο Μαντείο των Δελφών κουβαλώντας ένα μύθο και μια ιστορία.

Η ιστορία:

Ο  Μύθος αναφέρεται στην ανεκπλήρωτη πρώτη αγάπη  του Θεού Απόλλωνα με τη πανέμορφη νύμφη Δάφνη, καθώς ήταν η εκδίκηση του νεαρού Θεού Έρωτα στον Απόλλωνα. Ο Έρωτας είχε εκνευριστεί με τον Απόλλωνα που τον ειρωνεύτηκε ότι δεν μπορεί να πετάξει μακριά τα βέλη του. Για να τον τιμωρήσει ο Θεός του Έρωτα έστειλε δύο βέλη. Ένα χρυσό βέλος της αγάπης  με μύτη διαμαντένια και ένα άλλο σιδερένιο με μύτη μολυβένια που διώχνει την αγάπη από την καρδιά! Με το χρυσό πέτυχε στην καρδιά τον Απόλλωνα και με το σιδερένιο σημάδεψε τη Δάφνη..

Έτσι, ο  Απόλλωνας ερωτεύτηκε παράφορα τη Δάφνη κόρη του Πηνειού και της Γαίας. Ήταν μία από της Νύμφες που βρίσκονταν στο πλευρό της δίδυμης αδερφής του Άρτεμης. Κάθε μέρα την κυνηγούσε μέσα στο δάσος και της εκδήλωνε τα αισθήματα του. Η νεαρή όμως με τίποτα δεν υπέκυπτε στην γοητεία του και προσπαθούσε να τον αποφύγει.

Ύστερα από ξέφρενο κυνηγητό και περιπέτειες, τη στιγμή που η κόρη εξαντλημένη θα έπεφτε στις αγκάλες του θεού, με κραυγή απελπισίας ζήτησε από τον πατέρα της, τον ποταμό Πηνειό, να τη βοηθήσει. Ο πατέρας της την μεταμόρφωσε σε φυτό, την δάφνη, που βρίσκεται σε αφθονία στην κοιλάδα, όταν ο Απόλλων προσπάθησε να την αγκαλιάσει. Έτσι βρέθηκε καταπράσινη και λαμπερή στις όχθες του ποταμού με τα πόδια ριζωμένα βαθιά στη μητέρα της, τη μάνα Γη. Τα χέρια της έγιναν κλαδιά και τα μαλλιά της φύλλα μυρωδάτα. Πικραμένος τότε ο Απόλλων, έκοψε ένα κλαδί, έπλεξε στεφάνι και στεφανώθηκε για να απαλύνει την θλίψη του για τον χαμό της αγαπημένης του. Ορκίστηκε ότι η φουντωτήδάφνη θα ήταν πλέον το ιερό του δέντρο και ότι θα φορούσε ένα δάφνινο στεφάνι παντοτινά. Από τότε η δάφνη είναι το ιερό φυτό του θεού Απόλλωνα, έγινε συνώνυμο της ειρήνης και το χρησιμοποιούσαν για να στεφανώνουν τους νικητές των αθλητικών αγώνων. Με τη Δάφνη στεφανωμένοι οι προσκυνητές, ύστερα από καθαρμούς και ιεροτελεστίες, ξεκινούσαν σε πομπή από το ιερό του Aπόλλωνα των Tεμπών για τους Δελφούς, όπως έκανε ο ίδιος ο θεός μετέφερε δηλ. τις δάφνες από την κοιλάδα των Τεμπών στους Δελφούς.  Στις ιεροτελεστίες που γίνονταν στους Δελφούς προς τιμή του θεού Απόλλωνα η χρήση της δάφνης γίνονταν προς τιμή και μνήμη της ομώνυμης μυθικής νύμφης Δάφνης, την οποία είχε ερωτευτεί ο θεός.

Ο μύθος εξηγεί και δικαιολογεί τη σχέση του φυτού δάφνη με τους χρησμούς του Μαντείου των ∆ελφών. Σύμφωνα με την παράδοση, το μαντείο του Απόλλωνα άκουγε το θρόισμα των φύλων της δάφνης, η ίδια η Πυθία, η ιέρεια των Δελφών, μασούσε φύλλα δάφνης ή ανάπνεε τον καπνό από καιόμενη δάφνη για να πέσει σε έκσταση και να δώσει τους χρησμούς της, ενώ ο ναός σκουπίζονταν με δεμάτια δάφνης.

Τα Πύθια ήταν εορταστικά αγωνίσματα της αρχαίας Ελλάδας που γίνονταν στους Δελφούς προς τιμή του θεού Απόλλωνα. Είχαν πανελλήνια εμβέλεια και αποτελούσαν την πιο σημαντική εκδήλωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Περιελάμβαναν μουσικούς και αθλητικούς αγώνες. Οι νικητές των αγώνων στα Πύθια στεφανώνονταν με φύλλα δάφνης.

Στα ίδια χνάρια του θεού Απόλλωνα ξεκινούν οι ποδηλάτες όπως τους παλιούς προσκυνητές από την Κοιλάδα των Τεμπών- την Πηγή της Δάφνης  μεταφέροντας  τα δάφνινα κλαδιά τους στο Μαντείοτων Δελφών. Καθ΄ οδόν περνούν από πολλές πόλεις και προβάλλοντας την ιστορία κάθε τόπου: Λάρισα ( Αρχαίο Θέατρο, Άγαλμα Ιπποκράτη), Φάρσαλα (άγαλμα Αχιλλέα-Θέτιδας), Λαμία (άγαλμα Λεωνίδα), Γραβιά (Χάνι Γραβιάς). Η πομπή τερματίζει στους  Δελφούς (μαντείο Δελφών)

Οι συμμετέχοντες ποδηλάτες αναμένονται στα Φάρσαλα από τις 9:00πμ έως 10:00πμ .Η υποδοχή τους θα γίνει στο Πάρκο του Απιδανού. Οργάνωση υποδοχής: Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης Δήμου Φαρσάλων

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΓΩΝΑ:

Cyclosportive – Μythical  Εvent  /230

Ημερομηνία:  Σάββατο 19  Μαΐου 2017

Αφετηρία: Κοιλάδα Τεμπών, Πηγή Δάφνης .

Ώρα εκκίνησης: 7.30 πμ.

Τερματισμός: Μαντείο των Δελφών.

Διαδρομή: 230 χιλιόμετρα. Αγία Παρασκευή  Τεμπών, Ευαγγελισμός, Μακρυχώρι, Λάρισα, Φάρσαλα,  Δομοκός, Λαμία, Γραβιά, Άμφισσα, μαντείο Δελφών.

Διάρκεια διαδρομής: περίπου 9-14 ώρες.