Βόλτα με τα ποδήλατα στο Χτούρι για τους Ενεργούς Πολίτες Φαρσάλων

Με κέφι και χαμόγελα ξεκίνησε το πρωινό της Κυριακής η βόλτα των Ενεργών Πολιτών από τα Φάρσαλα και την πλατεία Δημαρχείου προς το Χτούρι 32 χλμ (16+16).

Κατά την παραμονή τους στο Χτούρι αναφέρθηκε η ιστορία του σημείου, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες αρχαίων συγγραφέων (Όμηρος, Στράβων, Ηρόδοτος κα) εντοπίζουν εκεί την αρχαία πόλη Ελλάς ή την αρχαία πόλη Ευύδριο. Στην κορυφή του λόφου ερείπια κυκλώπειων τειχών και αρκετά σημαντικά λείψανα, όπου περιμένουν αρχαιολογική σκαπάνη. Το όνομα της θέσης θεωρείται παραφθορά της λέξης κτήριο, ενώ κάποιοι μελετητές θεωρούν οτι η πραγματική ονομασία είναι “Οχτούρι” γιατί η αρχαία πόλη είχε οχτώ εισόδους.

Να σημειωθεί οτι ο δραστήριος σύλλογος πραγματοποιεί ποδηλατοπορεία κάθε χρόνο από τα Φάρσαλα προς μια καθορισμένη διαδρομή στην επαρχία και επιστροφή πάλι πίσω στην πόλη. Το 2016 είχαν επισκεφθεί με τα ποδήλατα τους τον Άγιο Γεώργιο και το λαογραφικό χώρο του τοπικού συλλόγου, το 2017 είχαν προορισμό τη Βαμβακού Φαρσάλων και την διαδρομή του Αχίλλειου Άθλου με τίτλο «Ποδηλατώντας… τον Αχίλλειο Άθλο …ανάποδα».

Να σημειωθεί ότι στην Κυριακάτική ποδηλατοβόλτα είχε ενεργή συμμετοχή το ΑΤ Φαρσάλων με περιπολικό, το οποίο διασφάλιζε την ασφάλεια των συμμετοχόντων.