Στo digital economy forum 2018: σχεδιάζουμε, δημιουργούμε, καινοτομούμε, μίλησε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Στο συνέδριο για την Ψηφιακή Οικονομία, digital economy forum 2018: σχεδιάζουμε, δημιουργούμε, καινοτομούμε, μίλησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός στη θεματική ενότητα, «Ψηφιακή Ελλάδα – Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση». Το συνέδριο διοργάνωσεο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

Σκοπός του digital economy forum 2018 ήταν να αναδείξει τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και τα τεράστια οφέλη για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Είναι γνωστό ότι η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας αποτελεί κομβικό σημείο στην ανάπτυξη ενός κράτους, της επιχειρηματικότητας, της καθημερινότητας όλων μας. Υστερούμε ως Ελλάδα. Το πώς θα κάνουμε το άλμα είναι το ζητούμενο όλων. Πώς θα κινηθούμε ευέλικτα για να εγκαταστήσουμε συστήματα ηλεκτρονικήςδιακυβέρνησης, σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο. Χρειάζεται σίγουρα ανθρώπινο δυναμικό με γνώσεις. Χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός, αλλά και έργα που ανταποκρίνονται στις τοπικές ανάγκες. Και ταχύτητα. Οι ηλεκτρονικές εφαρμογές έπρεπε ήδη να έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν, το προσωπικό που τις χειρίζεται να έχει εκπαιδευτεί και σίγουρα να υπάρχει διασυνδεσιμότητα συστημάτων. Να αναφέρουμε ένα παράδειγμα: στοιχεία διαγωνισμών καταχωρούμε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, εκ νέου στο ΕΣΥΔΗΣ (πλατφόρμα διαγωνισμών έργων, προμηθειών κλπ.), ξανά στο σύστημα του ΕΣΠΑ (το ΟΠΣ). Υπάρχει διασύνδεση; όχι, αλλά προβλέπεται. Τα συστήματα είναι για να εξυπηρετούν τις ανάγκες, να δίνουν ταχύτητα στην εργασία και αποτελέσματα, και όχι οι άνθρωποι να υπηρετούν τα συστήματα. Επομένως, απαιτείται σωστός σχεδιασμός και διαλειτουργικότητα παντού. Η μείωση των πηγών χρηματοδότησης σίγουρα επηρέασε την πρόοδο στην υλοποίηση των έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που ομολογουμένως εξοικονομούν πόρους. Στην περίοδο της κρίσης, κράτος, φορείς και επιχειρήσεις προσπαθούν με λίγους πόρους να στηρίξουν πολλά, ενώ την εφαρμογή των ψηφιακών εφαρμογών την αφήνουν πίσω. Όσοι επένδυσαν όμως σε αυτές, είναι σίγουρο ότι κέρδισαν». 

Σε ότι αφορά το νέο ΕΣΠΑ ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι υπάρχουν κονδύλια για έργα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Στα Τομεακά κατευθύνονται βέβαια κυρίως στις οριζόντιες εφαρμογές κράτους π.χ. Ηλεκτρονικό Μητρώο πολιτών κ.α.. Αναμένουμε «άνοιγμα» για έργα εμβέλειας Περιφερειών. Στα ΠΕΠ υπάρχουν μικρά κονδύλια που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε εύστροφα, ώστε να εστιάσουμε σε σημαντικές εφαρμογές – καινοτόμες, και βέβαια σε συμφωνία με τις «οδηγίες» που μόλις τώρα εξέδωσε το αρμόδιο Υπουργείο. Στο ΠΕΠ Θεσσαλίας είναι δεσμευμένα 3,2 εκατ. ευρώ για έργα ΤΠΕ δημοσίου τομέα.

Σ ότι αφορά τις εφαρμογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ο κ. Κ. Αγοραστός επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Κύριο θέμα είναι να ληφθεί η διαδικασία καθορισμού «προδιαγραφών» που πρέπει να είναι «ανοικτές – ανταγωνιστικές προς όλους», ταυτόχρονα όμως σε πολλές περιπτώσεις να επιτρέπουν τη συμβατότητα με υφιστάμενα συστήματα και όλα αυτά μέσα από το Διαγωνιστικό πλαίσιο του νέου Νόμου 4412/2016 με πολλές καθυστερήσεις.

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις εφαρμογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης οι οποίες «τρέχουν» στην Περιφέρεια Θεσσαλίας:

«Ψηφιακή Προβολή της Ιστορίας & του Πολιτισμού των Μετεώρων και του Ολύμπου- Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Προορισμών Περιφέρειας Θεσσαλίας»

Από το ανωτέρω έργο εγκαταστάθηκε ο εξοπλισμός για δύο αίθουσες τρισδιάστατης προβολής , Μία στη Ελασσόνα και μία στην Καλαμπάκα. Επίσης Κατασκευάστηκε το τουριστικό Portal  της Περιφέρειας gothessaly.gr

Παραγωγή στερεοσκοπικού οπτικοακουστικού περιεχομένου, για την προβολή και την προώθηση της περιοχής του Ολύμπου και των Μετεώρων.

Από την ανωτέρω δράση που χρηματοδοτήθηκε από ίδιους πόρους της Περιφέρειας παρήχθησαν τέσσερα συνολικά spot διάρκειας 15 λεπτών το κάθε ένα σε δύο γλώσσες. Τα δύο spot αφορούν την μυθολογική τρισδιάστατη παράσταση των περιοχών και τα άλλα δύο είναι spot από πτήση στις περιοχές. Μέσα από την ανωτέρω παραγωγή δημιουργήθηκε το ψηφιακό μοντέλο εδάφους των περιοχών.

“Thessaly Loading. Digital Marketing για τουριστικές επιχειρήσεις“. Σεμινάρια ψηφιακού Μάρκετινγκ στον τουρισμό
Η Περιφέρεια με τις υπηρεσίες της έχει στήσει δυο portal, το ένα  αφορά τον οργανισμό της, τις υπηρεσίες της και την πληροφόρηση του πολίτη για τις δραστηριότητες και τις δυνατότητες που υπάρχουν. Το δεύτερο είναι για την έκδοση και ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων όλων των εκλογικών αναμετρήσεων (εθνικών, τοπικής αυτοδιοίκησης, ευρωεκλογών κλπ.)
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ

SOFTWARE ΠΟΥ αναπτύχθηκε από την Δν/ση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της Περιφέρειας και μέσω του οποίου ο προϊστάμενος μπορεί ηλεκτρονικά να χρεώνει εργασίες να δημιουργεί ομάδες και να παρακολουθεί ηλεκτρονικά το σύνολο των εργασιών της υπηρεσίας του.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΜΑΤΩΝ ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ

SOFTWARE ΠΟΥ αναπτύχθηκε από την Διεύθυνση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της Περιφέρειας και μέσω του οποίου οι κτηνοτρόφοι μπορούν με ένα μοναδικό κωδικό να πληρώνουν τις οφειλές τους χωρίς παραπέρα ταλαιπωρία

Επίσης στην Περιφέρεια λειτουργούν τα συστήματα Backoffice δηλαδή υπάρχει πλήρης κάλυψη των υπηρεσιών όσον αφορά:

Πρωτόκολλο

Διαχείριση Προσωπικού

Μισθοδοσία

Διαχείριση Προϋπολογισμού

και μία σειρά άλλων προγραμμάτων που είναι εγκατεστημένα σε επι μέρους υπηρεσίες για την καλύτερη λειτουργία τους όπως π.χ. το πρόγραμμα ΕΡΓΟΛΗΠΤΗΣστις τεχνικές υπηρεσίες.

Οι Τέσσερις Περιφερειακές ενότητες συνδέοντα και λειτουργούν σε servers που είναι εγκατεστημένοι στην έδρα:

Email server

Web servers (.NET, PHP)

Data base server

File server

Active directory server

Αίθουσα τηλεδιασκέψεων μέσω του συστήματος ΣΥΖΕΥΞΙΣ

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της στηρίζει  και προτίθεται να στηρίζει καινοτόμες υπηρεσίες, με την χρήση νέων τεχνολογιών, οι οποίες παρέχονται από Φορείς και Υπηρεσίες προς τους πολίτες σε Εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η υλοποίηση του  Ευρωπαϊκού Προγράμματος  Renewing Health, για την παροχή υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα, χάρη στη χρήση νέων τεχνολογιών. Στο πρόγραμμα Renewing Health συμμετέχουν συνολικά 21 εταίροι από όλη την Ευρώπη. Το πρόγραμμα Renewing Health περιλαμβάνει τηλεφροντίδα εκατοντάδων ασθενών στην κεντρική Ελλάδα.

Επίσης συμμετέχουμε και χρηματοδοτούμε (την εθνική συμμετοχή) πολλά προγράμματα όπως

1) ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Α.Ε Cities Net A.E  ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ UNITEDFORHEALTH, 2) ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ e-trikala Α.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ CITYMOBIL2, 3) ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ e-trikala Α.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥΕΡΓΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ SMARTCARE, 4) ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ e-trikala Α.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ INDEPENDENT, 5) ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ e-trikala Α.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ SUSTAINS (Ηλεκτρονικός Ιατρικός Φάκελος πολίτη).

Επίσης σχεδιάζουμε μία σειρά παρεμβάσεων στα πλαίσια του προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση»: 1) Πλανητάριο Λάρισας, 2) Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας, με δυνατότητες geoportal προϋπολογισμού 1.845.000, 3) Διαδικτυακή πύλη αμφίδρομης πληροφόρησης για δραστηριότητες και σημεία ενδιαφέροντος ΑμΕΑ στη Περιφέρεια Θεσσαλίαςπροϋπολογισμού 221.400, Διαδικτυακή πύλη (portal) και σύστημα διαχείρισης και προώθησης της συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων (edemocracy) προϋπολογισμού 196.800 €, Ανάπτυξη υπηρεσίας ψηφιακής πληροφόρησης πολιτών για τη διαχείριση υδάτινων πόρων και την αντιμετώπιση επιπτώσεων στις αγροκαλλιέργειες του Θεσσαλικού κάμπου (ewaterinfo) προϋπολογισμού 528.900 €, Πληροφοριακό σύστημα Ενημέρωσης Καιρικών και κυκλοφοριακών Συνθηκών του Δευτερεύοντος Εθνικού Οδικού Δικτύου της  περιφέρειας Θεσσαλίαςπροϋπολογισμού 1.537.500 €, Κέντρα εξυπηρέτησης επιχειρήσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίαςπροϋπολογισμού 467.400 €, Πλατφόρμα προβολής τουριστικού και αγροτικού προϊόντος και διάχυσης πολιτιστικού περιεχομένου (τ. παρέμβασης 4)προϋπολογισμού 1.611.300 €.

Παράλληλα χρηματοδοτήσαμε έργα α) παρακολούθησης δικτύων ύδρευσης με τηλεχειρισμό, β) Έργα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της λειτουργίας της Λίμνης Κάρλα.