Δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων: Επιβάλλονται αλλαγές και διορθώσεις στον «Κλεισθένη 1»

Απλή αναλογική, αλλά με σημαντικές τροποποιήσεις στα όσα προβλέπει ο «Κλεισθένης 1» τάχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων, διατυπώνοντας όμως διαφορετικούς τρόπους και αντιρρήσεις επάνω στο συγκεκριμένο θέμα, στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Φαρσάλων, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (7/5), προκειμένου να διαμορφωθεί μία πρόταση ενόψει του κοινού συνεδρίου ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ.

Τελικά στην ψηφοφορία ήρθαν τρεις προτάσεις με την πρώτη που κατατέθηκε από τον Δήμαρχο Φαρσάλων κ. Άρη Καραχάλιο να πλειοψηφεί παίρνοντας και την ψήφο του ανεξαρτητοποιηθέντος κ. Γιώργου Αρσενόπουλου, την δεύτερη (Ψήφισμα ΚΕΔΕ) να συγκεντρώνει τις ψήφους των δυο συνδυασμών (Χατζηπλή, Γκατζόγια, Παπανικολάου, Κατσιαούνη) και την τρίτη που κατατέθηκε από τον κ. Τασόκα (Λαϊκή Συσπείρωση) με την μορφή κειμένου να λαμβάνει την δική του ψήφο, ενώ οι ανεξάρτητοι δημ. σύμβουλοι κ. Συροπούλου και ο κ. Πουλαράκης ψήφισαν υπέρ της πρότασης του Δημάρχου, με την διευκρίνηση ενός διευρυμένου διαλόγου και ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος, εφόσον ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Βάιος Νικολάου,  δεν έκανε δεκτή προς ψήφιση την πρόταση του ψηφίσματος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, όπου ήθελαν ο δυο ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος που ήταν ο εισηγητής του θέματος στην συνεδρίαση, μίλησε για ένα νομοσχέδιο το οποίο αποτελεί διορθωτική κίνηση του Καλλικράτη. Στα αρνητικά στην τοποθέτησή του εξέφρασε την απορία του, πως γίνεται έναν ψήφισμα το οποίο κυοφορείται εδώ και δυο σχεδόν έτη να υπάρχει η απαίτηση να γίνει η διαβούλευση σε ελάχιστο χρονικό διάστημα των δυο μηνών, κάτι με το οποίο συμφώνησαν οι περισσότεροι, αναφερόμενος οτι είναι περίπου 350 σελίδες, ενώ στην συνέχεια τόνισε ότι είναι υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά με ρυθμίσεις σωστές λειτουργικές και με τη εξασφάλιση της κυβερνησιμότητας, επίσης έκανε αναφορά ότι ο συγκεκριμένος νόμος θέλει τροποποιήσεις τις οποίες θα βγαίνουν μέσα από διαβούλευση κατά τις οποίες θα προκύψουν θετικές αλλαγές, πρόταση στην οποία συμφώνησε και αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημ. Μπαμπανίκας και έθεσε διάφορα ερωτήματα και γκρίζα σημεία του νόμου, καθώς επίσης και για τις επιφυλάξεις για τον νέο νόμο  απέναντι στις τοπ. κοινότητες ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε χωριού, ενώ στην συνέχεια έκανε λόγω για την ήδη μειωμένη ΣΑΤΑ στους Δήμους, να σημειωθεί ότι στην αρχική τοποθέτηση του ο Δήμαρχος για τον Κλεισθένη, ανέφερε ότι σύμφωνα τον νέο νόμο, οι δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι θα καταψηφίζουν μια πρόταση, θα πρέπει να φέρνουν προς ψήφιση νέα πρόταση και όχι να «σφυρίζουν» αδιάφορα ψηφίζοντας αρνητικά, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα προσμετράται η ψήφος τους.

Η ανεξάρτητη δημ. σύμβουλος κ. Δέσποινα Συροπούλου αναφέρθηκε σχετικά με τη διαβούλευση η οποία ακολουθείται στην τοπική αυτοδιοίκηση (Κλεισθένης), οτι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με την δέουσα προσοχή και δεν μπορεί ο δημόσιος διάλογος να γίνεται με συγκεκριμένες ιδεοληψίες, ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να μπορεί να αντεπεξέλθει στα σοβαρά θέματα.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Αρσενόπουλος, ο οποίος συμφώνησε με την τοποθέτηση του δημάρχου Φαρσάλων, και ανέφερε οτι η απλή αναλογική θα είναι καλή υπό προυποθέσεις και με δικλείδες ασφαλείας, ώστε κάθε δημοτικός σύμβουλος να αναλαμβάνει τις ευθύνες του, όπως επίσης και ο κόσμος που θα τον ψηφίζει, ώστε να μην υπάρχει ακυβερνησία την οποία γευτήκαμε στο παρελθόν θέλοντας να κατασκευάσουμε κολυμβητήριο στην πόλη και δεν μπορούσαμε λόγω μη πλειοψηφίας.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η κ. Σοφία Χατζηπλή αναφερόμενη ότι δεν θα σταθεί στην αντιπαλότητα της ΚΕΔΕ και του Υπουργείου Εσωτερικών, λέγοντας οτι είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε με το νέο νομοσχέδιο και ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερος χρόνος διαβούλευσης, γι’αυτό το λόγο θα ψηφίσουμε το ψήφισμα της ΚΕΔΕ, έτσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη διαβούλευση επί του θέματος, θέμα στο οποίο συμφώνησαν και οι σύμβουλοι της παράταξης.

Ο κ. Τασόκας στάθηκε στην μειωμένη χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών προς τους δήμους και στην μετακύλιση επιπλέον φορολογίας στους δημότες, ενώ ο κ. Κατσιαούνης ανέφερε οτι τάσσεται  υπέρ του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ.

Πέραν του ψηφίσματος  της ΚΕΔΕ, τέθηκε προς ψήφιση και το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης αλλά και η πρόταση του Δημάρχου Φαρσάλων κ. Άρη Καραχάλιου.

Η πρόταση του Δημάρχου συμπεριλάμβανε τις εξής προτάσεις:

  • Το νομοσχέδιο χρειάζεται τροποποιήσεις οπότε αποτελεί βάση συζήτησης και διαβούλευσης για θετικές αλλαγές.
  • Δεν ασπαζόμεθα την αντιπαράθεση οργής μεταξύ της ΚΕΔΕ και του ΥΠΕΣ ούτε αποδεχόμαστε αλαζονικές και αυταρχικές συμπεριφορές.
  • Απαιτείται το Δ/Σ να λειτουργεί ως πολιτικό όργανο και οι τοπικές κοινότητες να τραπούν σε ουσιαστικό κύτταρο Δημοκρατιάς.
  • Η απλή αναλογική απαιτείται να θεσμοθετηθεί με όρους κυβερνησιμότητας, καθώς αποτελεί πάγιο αίτημα της Τ.Α.
  • Πρέπει να επανεξετασθεί ο αριθμός των υποψηφίων, η θητεία της Δημοτικής Αρχής και η πλειοψηφία στην οικονομικής επιτροπής.
  • Επιπλέον ο χρόνος της διαβούλευσης πρέπει να επαυξηθεί σε 2μηνο.
  • Το ψήφισμα έχει καταγγελτικό λόγο και δεν γίνεται αποδεκτό και δεν εγκρίνεται.

Το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης το οποίο τέθηκε στην συζήτηση περιλάμβανε τους εξής άξονες:

1. Όχι στον παλιό και νέο κύκλο των αντιδραστικών ανατροπών στην Τοπική – Περιφερειακή Διοίκηση, κατάργηση του Οικονομικού Παρατηρητηρίου.

2. Αντιτασόμαστε στην μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στο κεντρικό κράτος, , γιατί αυτό σημαίνει μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού.

3. Παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα στους βασικούς τομείς (Υγείας – Πρόνοιας και Παιδείας), για την πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.

4. Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων με ανάκτηση όλων των απωλειών που είχαν στα χρόνια της Καπιταλιστικής κρίσης.

5.. Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για τις περιφέρειες και τους Δήμους και των οφειλομένων σε αυτούς.

Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης για νησιά και ορεινές περιοχές.

6. Πλήρης σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους.

7. Κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων όπως ορίζουν οι μνημονιακές πολιτικές, μονιποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

8. Διεκδικούμε σχεδιασμό και υλοποίηση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς και άλλες καταστροφές, από καιρικά φαινόμενα, ρύπανση και μόλυνση του αέρα.

9. Απαιτούμε δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό, για ενίσχυση της Λαϊκής οικογένειας στην λειτουργία των Δημοτικών υπηρεσιών σε απορρίμματα πράσινο κλπ.

Το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης ψηφίστηκε με έναν ψήφο.

Ενώ το ψήφισμα της ΚΕΔΕ η οποία έχει εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή τους απέναντι στα όσα δημοσιοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, αναφορικά με το περιεχόμενο του «Κλεισθένη 1» με επίκεντρο την απλή αναλογική, συμπεριλάμβανε τα εξής:

Αναλυτικά το Ψήφισμα

Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ)

Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ)

Για το υπό κατάρτιση Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών

Μετά από τις δημόσιες τοποθετήσεις, τις συνεντεύξεις και την ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη στο συνέδριό μας, αλλά και από τις τοποθετήσεις των Προέδρων και εκπροσώπων των κομμάτων του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και των Συνέδρων που συμμετέχουν στις εργασίες του Κοινού Συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. και της ΕΝ.Π.Ε. με θέμα την «Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση», διαπιστώνουμε ότι, το κυοφορούμενο εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, για την βελτίωση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ:

  • Δεν προωθεί καμία σημαντική αλλαγή στο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης.
  • Περιορίζεται κυρίως στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της  Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, καθώς και στην αναιτιολόγητη συρρίκνωση της θητείας τους από τα πέντε, στα τέσσερα χρόνια.
  • Παραπέμπει γενικώς στο μέλλον και χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο Κράτος και την Αυτοδιοίκηση, συνδέοντας τις με το εγχείρημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης αλλά και την δημοσιονομική ανάκαμψη της χώρας.
  • Δεν ενσωματώνει κρίσιμα ζητήματα στρατηγικής ενίσχυσης της αποκέντρωσης και προώθησης της Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης, όπως αυτά κατά κανόνα έχουν εκφραστεί ομόφωνα, σε συνέδρια των αυτοδιοικητικών συλλογικών οργάνων.

Με βάση τα παραπάνω:

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, περί αλλαγής του συστήματος εκλογής των αυτοδιοικητικών οργάνων, γιατί αν εφαρμοστεί ως ακούγεται, υπακούοντας μόνο σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, οδηγεί σε ακυβερνησία και πλήρη λειτουργική αναποτελεσματικότητα τους δήμους και τις περιφέρειες, παραβιάζοντας τη συνταγματική επιταγή με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τους πολίτες, όσο και για τη χώρα. Προτείνοντας μάλιστα την υιοθέτηση δύο διαφορετικών εκλογικών συστημάτων, αναλογικό με παρατάξεις για τις Περιφέρειες και τους Δήμους και πλειοψηφικό με ενιαίο ψηφοδέλτιο για τις τοπικές κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων, διευκολύνει την είσοδο στα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης εξωπολιτικών συμφερόντων ή πολιτικών μειοψηφιών που εκφράζουν τα άκρα.

Το εκλογικό σύστημα πρέπει να προσαρμόζεται στις εκάστοτε επικρατούσες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες καλείται να επιτελέσει τη λειτουργία της η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η όποια αλλαγή του εκλογικού συστήματος θα πρέπει να γίνει σε συμφωνία με τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, με την πρόβλεψη να ισχύσει από τις μεθεπόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και να μην υπηρετεί σκοπιμότητες αναγόμενες στο στενό πολιτικό συμφέρον της εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Εκφράζουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στη μείωση της θητείας των αιρετών, από 5 σε 4 έτη.

Αξιώνουμε τη δημόσια δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών ότι θα δοθεί επαρκής χρόνος δημόσιας διαβούλευσης, που δε θα είναι λιγότερος των δύο μηνών.

Δεσμευόμαστε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του Νομοσχεδίου, για την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου αφενός να ενημερωθούν και να αποφασίσουν πάνω στο περιεχόμενο του τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, οι Περιφερειακές Ενώσεις και αφετέρου να διοργανώσουμε έκτακτο κοινό Συνέδριο για να καθορίσουμε την περαιτέρω στρατηγική μας.

Αξιώνουμε την προώθηση ενός νέου κανονιστικού πλαισίου, που θα προωθεί μια ουσιαστική αλλαγή στο μοντέλο συγκρότησης, οργάνωσης και λειτουργίας του Κράτους, με στόχο την αποκέντρωση και την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης, με βάση τις αρχές της ενότητας, του προγραμματισμού, της ολοκλήρωσης των διοικητικών ενεργειών, της συγκέντρωσης του διοικητικού έργου, της καταλληλότητας και της επάρκειας των πόρων.