Ισχυρή στήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα για το θέμα των δυο στρατιωτικών

Μετά από την τοποθέτηση του Έλληνα Πρωθυπουργού και την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, η ΕΕ παίρνει σαφή θέση στήριξης τόσο της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα, όσο και στο αίτημα για άμεση απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές για πρώτη φορά σε κείμενο συμπερασμάτων καταγράφεται ιστορική αναφορά σε έντονη καταδίκη των παράνομων ενεργειών (illegal activities) της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αποτυπώθηκε και η πλήρης αλληλεγγύη σε Κύπρο και Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξε σαφής διατύπωση στο κείμενο των συμπερασμάτων για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ αποτυπώθηκε επίσης η δέσμευση Γιουνκερ και Τουσκ ότι θα θέσουν το ζήτημα των δύο στρατιωτών στον Ερντογαν, στη σύνοδο της Βάρνας ασκώντας πίεση για επίλυση του ζητήματος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, να μην αναβληθεί η συνάντηση της Βάρνας αλλά να ζητηθούν από Γιούνκερ-Τουσκ ξεκάθαρες εγγυήσεις από τη πλευρά της Τουρκίας για το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας αλλά και την διευθέτηση του ζητήματος των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία.

Για τη συζήτηση σχετικά με την επίθεση στο Σάλισμπέρι

Ο πρωθυπουργός, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, αναφέρθηκε στην επίθεση στο Σάλισμπερι και εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τη Μεγάλη Βρετανία και στην ανάγκη άμεσης διαλεύκανσης της υπόθεσης. Τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη ψύχραιμης αντιμετώπισης του ζητήματος που έχει προκύψει και πρέπει να κρατάμε διαρκώς ανοιχτό το παράθυρο διαλόγου με τη Ρωσία.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε, επίσης, στη συνομιλία του με Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν ο οποίος του μετέφερε τα όσα συζήτησε και με τον Πρόεδρο Τραμπ στον τομέα του ελέγχου των εξοπλισμών.

Όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή. Δε πρέπει ούτε να σιωπά αλλά ούτε και να παρασύρεται.

Πόσο δε μάλλον όταν οι ΗΠΑ εκκινούν διάλογο, η Ευρώπη δεν πρέπει να το αγνοεί.

Πηγή: ant1news.gr