Στο ΕΣΠΑ δράσεις για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης και τις ακτές της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 εντάσσονται δράσεις ενημέρωσης του κοινού για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης και τις ακτές της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Η πράξη «Δράσεις ενημέρωσης κοινού για το πρόγραμμα παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας σύμφωνα με την Οδηγία 2006/7/ΕΚ ως προς τη Σύνταξη Μητρώου ταυτοτήτων ακτών κολύμβησης της Περιφέρειας και την Προμήθεια πληροφοριακών πινακίδων για 2016-2023» προϋπολογισμού 160.000€, εντάσσεται στο ΕΣΠΑ / Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020, στον Άξονα Προτεραιότητας 3 «Προστασία του περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μια οικονομία φιλική στο περιβάλλον», μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας και υπογραφή από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό της Απόφασης Ένταξης της. Η συγχρηματοδότηση είναι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους, ενώ Δικαιούχος είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας.

Η πράξη περιλαμβάνει δύο υποέργα:

•​Υποέργο 1 με τίτλο: «Σύνταξη μητρώου ταυτοτήτων ακτών κολύμβησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την περίοδο 2017-2023», Π/Υ 38.000€ και

•​Υποέργο 2 με τίτλο «Προμήθεια πληροφοριακών πινακίδων ακτών κολύμβησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την περίοδο 2017-2023», Π/Υ 122.000€.

Το Μητρώο Ταυτοτήτων των ακτών κολύμβησης απορρέει από το Άρθρο 7 της ΚΥΑ 8600/416/Ε103/2009 (άρθρο 6 της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ) και αρχικά καταρτίστηκε από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων (ΥΠΕΝ) το 2011 ενώ με το παρόν έργο το μητρώο θα επικαιροποιηθεί και θα εμπλουτιστεί με νέες ακτές κολύμβησης. Στόχος των ταυτοτήτων είναι η περιγραφή και παρουσίαση των βασικών χαρακτηριστικών των ακτών, η αναγνώριση των πηγών ρύπανσης που ενδέχεται να επηρεάσουν την ποιότητα των νερών και η αξιολόγηση του μεγέθους των επιπτώσεων. Κατά την κατάρτιση (στην περίπτωση ένταξης νέων ακτών), την επανεξέταση και την ενημέρωση των ταυτοτήτων των υδάτων κολύμβησης, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα που προέρχονται από την παρακολούθηση των υδάτων κολύμβησης και τις αξιολογήσεις αυτών σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΚΥΑ.

Η ενημέρωση του κοινού μέσω πινακίδων, απορρέει από το Άρθρο 13 της ΚΥΑ 8600/416/Ε103/2009 (άρθρο 12 της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ) και αποτελεί υποχρέωση οι πληροφορίες να είναι διαθέσιμες κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου στο κοινό με τοποθέτηση πινακίδων σε εύκολα προσβάσιμα σημεία εφόσον είναι εφικτό. Οι ενημερωτικές πινακίδες συντάσσονται με βάση τα κείμενα του μητρώου ταυτοτήτων των υδάτων κολύμβησης και περιλαμβάνουν ευκολονόητο κείμενο στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα με αναφορά στη γενική περιγραφή των κολυμβητικών υδάτων, στην πιο πρόσφατη ταξινόμηση των υδάτων και στα στοιχεία επικοινωνίας των αρμόδιων φορέων.

Το σύνολο των παρακολουθούμενων σημείων, τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών, οι ταυτότητες των υδάτων κολύμβησης, αναρτώνται στον ιστότοπο www.bathingwaterprofiles.gr της ΕΓΥ του ΥΠΕΝ.