Προγράμματα ένταξης νέων τεχνολογιών στην γεωργία ανακοίνωσαν Αποστόλου και Παππάς από την Καρδίτσα (vid)

Οι νέες τεχνολογίες στην γεωργία μπορούν να έχουν πολύ μεγάλη συμβολή και στην ποιοτικότερη παραγωγή και στην εξοικονόμηση των πόρων για να επιτευχτεί αυτός ο στόχος.

Αυτό ήταν το μήνυμα που κόμισαν στον αγροτικό κόσμο, από την Καρδίτσα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου και ο υπουργός ψηφιακής Πολιτικής κ. Παππάς, ανακοινώνοντας ουσιαστικά πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, στα πλαίσια της συνεργασίας των δύο υπουργείων, όπως αναφέρει το karditsalive.net.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν δύο προγράμματα, το ένα πιλοτικό με την χρήση drones στην περιοχή μας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη μιας μεγάλης δημόσιας υποδομής, η οποία θα δώσει την δυνατότητα αξιοποίησης της γεωργίας ακριβείας.

Όπως εξήγησε ο κ. Νίκος Παππάς, μέσω αυτής της τεχνολογίας θα δίνεται η δυνατότητα στους Έλληνες αγρότες να αξιοποιούν δεδομένα τα οποία θα προκύπτουν από τους δορυφόρους των Ευρωπαϊκών συστημάτων «Κοπέρνικος», από τους επίγειους σταθμούς και τους αισθητήρες που θα εγκατασταθούν, ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει με τρόπο πάρα πολύ συγκεκριμένο στην καλλιέργειά του.

Ακόμα τόνισε πως πρόκειται για μία πρωτοβουλία που θα αυξήσει και την απασχόληση των νέων γεωπόνων, ενώ με την ανάπτυξη του δικτύου η πολιτεία θα αποκτήσει την τεράστια υποχρέωση ενημέρωσης, αλλά και εξοικείωσης του αγροτικού πληθυσμού με αυτές τις νέες τεχνολογίες.

Από την πλευρά του ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου, τόνισε ότι το 2018 θα είναι για την γεωργία χρονιά καινοτομίας και συνεργιών. Και πρόσθεσε ότι το μνημόνιο συνεργασία που θα υπογράφτηκε σήμερα με το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εξυπηρετεί αυτό ακριβώς το σκοπό.

Θέλουμε, είπε χαρακτηριστικά, να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες, ακόμα και τις διαστημικές, για να παρακολουθούμε όσο γίνεται καλύτερα την γεωργική δραστηριότητα. Καταλήγοντας είπε ότι έχουμε μία ποιοτική γεωργία και αν σε αυτή μπορέσουμε να προσθέσουμε την μείωση του κόστος παραγωγής, που θα προέρθει από την σωστή χρησιμοποίηση των πληροφοριών, θα μπορούμε να μιλάμε για μία άλλη μέρα για την ελληνική γεωργία.

Νωρίτερα οι δύο υπουργοί ξεναγήθηκαν από τον επικεφαλής του Κέντρου Ποιοτικού ελέγχου βάμβακος κ. Νταράουσε και είδαν τα μηχανήματα, ενώ ταυτόχρονα ενημερώθηκαν για το πώς μετριούνται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ίνας.

Στη συνέχεια υπήρξε ενημερωτική εκδήλωση για τις νέες τεχνολογίες, στην οποία παρέστησαν αρκετοί ενδιαφερόμενοι, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σπύρος Λαππας και κες Χρυσούλα Κατσιαβριά και Παναγιώτα Βράντζα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Τσιάκος, ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Αλεξάκος και ο δήμαρχος Παλαμά κ. Σακελλαρίου.

Πηγή: karditsalive.net