Φορολογικές δηλώσεις 2018: Τρεις προσθήκες στο έντυπο Ε1, τι αλλάζει για τους φιλοξενούμενους

Τρεις αλλαγές θα περιλαμβάνει το έντυπο Ε1 για τις φορολογικές δηλώσεις 2018 που θα κληθούν φέτος να υποβάλλουν μέσω TAXISnet όλα τα φυσικά πρόσωπα. Η μία αλλαγή προβλέπει την τεχνική επίλυση ενός ζητήματος που είχε προκύψει με τους φιλοξενούμενους όπου πλέον θα μπορούν να μην είναι προστατευόμενα μέλη.

Ειδικότερα στο νέο Ε1 για τις φορολογικές δηλώσεις 2018 προστέθηκε τεχνικά η δυνατότητα να δηλωθεί φιλοξενούμενος του φορολογούμενου χωρίς να είναι προστατευόμενο μέλος. Ο νέος αυτός κωδικός του εντύπου θα έχει στόχο τις  ευκολότερες διασταυρώσεις καθώς στο πλαίσιο χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος εμφανίστηκαν χιλιάδες φορολογούμενοι να δηλώνουν φιλοξενούμενοι.

Στον κωδικό αυτό οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν αν φιλοξενούν στην κατοικία τους πρόσωπα που είναι υπόχρεα σε φορολογική δήλωση εκτός εκείνων που δηλώνονται στον πίνακα 8 είναι δηλαδή εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου (παιδιά, γονείς, παππούδες, ανήλικοι συγγενείς μέχρι το τρίτο βαθμό, άγαμοι ή χήροι ή διαζευγμένοι αδερφοί και αδερφές, με αναπηρία 67% και άνω).

Παράλληλα καταργήθηκε ο κωδικός 051-052 της φορολογικής δήλωσης στον οποίο οι φορολογούμενοι δήλωναν τις ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους. Η κατάργηση είναι αποτέλεσμα της κατάργησης της σχετικής έκπτωσης φόρου από το φορολογικό έτος 2017 στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μέτρων για την επίτευξη των στόχων του ελληνικού προγράμματος. Η έκπτωση ήταν της τάξης του 10% επί της δαπάνης εφόσον όμως η συνολική δαπάνη ξεπερνούσε το 5% του συνολικού εισοδήματος του φορολογούμενου. Οι ιατρικές δαπάνες μετρούν μόνο για την οικοδόμηση του αφορολόγητου ορίου μόνο, όμως, εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα

Τέλος άλλαξε η περιγραφή του κωδικού των δαπανών για την οικοδόμηση του αφορολόγητου ορίου καθώς σε αυτόν πλέον οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα δηλώνουν τις δαπάνες που πραγματοποίησαν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Υπενθυμίζεται ότι πλέον η έκπτωση φόρου που δίνεται σε μισθωτούς και συνταξιούχους και οδηγεί εμμέσως στο αφορολόγητο όριο χορηγείται μόνο εφόσον ο φορολογούμενος δαπανήσει ένα ελάχιστο μέρος του εισοδήματός του με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή άλλο τραπεζικό μέσο πληρωμής (π.χ. μεταφορά σε επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης ή του επαγγελματία).

Πηγή: dikaiologitika.gr