Παρ’ ολίγον σύγκρουση τουρκικού πολεμικού πλοίου με το γεωτρύπανο Saipem

Το διάλογο μέσω ασυρμάτου το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου μεταξύ του ιταλικού γεωτρύπανου Saipem 12000 με το τουρκικό πολεμικό πλοίο, που το παρεμπόδισε να πάει στο οικόπεδο 3, αποκαλύπτει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν.

Οι τουρκικές διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο, αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η Άγκυρα «δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση έρευνες φυσικού αερίου από τους Ελληνοκυπρίους στην περιοχή». Σύμφωνα με το πρακτορείο, το γεωτρύπανο μαζί με το τουρκικό πολεμικό πλοίο παρ’ ολίγο να συγκρουστούν και εξηγεί το γεγονός:

«Ένα από τα τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκε προς το Saipem 12000 προκαλώντας πανικό στον καπετάνιο του ιταλικού σκάφους, ο οποίος μέσω ασυρμάτου απευθύνθηκε προς το τουρκικό πολεμικό σκάφος λέγοντας: “Φύγετε από μπροστά μας διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί”. Ο καπετάνιος του τουρκικού πολεμικού φέρεται να απάντησε: “Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας”. Ο καπετάνιος του Saipem 12000 φέρεται να ανταπάντησε: “Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και την μηχανή σου. Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά”. Ωστόσο το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε τη ρότα του και ο καπετάνιος του γεωτρύπανου φέρεται τότε να είπε:”“Εντάξει αλλάζω εγώ τη ρότα μου” και απομακρύνθηκε από την περιοχή».

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, το πρακτορείο Ντογάν αναφέρει ότι η Ιταλία έστειλε μια φρεγάτα που βρισκόταν στη Μεσόγειο ασκώντας καθήκοντα του ΝΑΤΟ για να προστατεύσει το ιταλικό γεωτρύπανο, ωστόσο η ιταλική φρεγάτα “βλέποντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην περιοχή άλλαξε τη ρότα της και κατευθύνθηκε στη Βηρυτό, ενώ η ΕΝΙ παραιτήθηκε από τις έρευνες στην περιοχή”.

Ανώτατος ανώνυμος αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο Ντογάν ότι η πολιτική αποφασιστικότητα της Τουρκίας στη Μεσόγειο είναι μεγάλο κέρδος και ότι για πρώτη φορά οι Ε/Κ ήταν απεγνωσμένοι. «Οι Ε/Κ δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε τη στήριξη που ήθελαν από τις ΗΠΑ και έμειναν μόνοι τους στη Μεσόγειο. Κατάλαβαν ότι χωρίς την Τουρκία και χωρίς τους Τ/Κ αυτή η δουλειά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί», ανέφερε ο ανώτατος αξιωματούχος στο πρακτορείο

Πηγή: ant1news.gr