Εκτός νιτρορύπανσης δείχνει η απάντηση Αποστόλου σε Χρ. Κέλλα για πολλές περιοχές του ν. Λάρισας

Την απένταξη σημαντικών εκτάσεων σε δήμους του νομού Λάρισας από το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης προαναγγέλλει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του αν. Τομεάρχη Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτή Ν. Λάρισας κ. Χρήστου Κέλλα.

Στην ερώτησή του ο Λαρισαίος πολιτικός, μεταφέροντας τις ανησυχίες αυτοδιοικητικών παραγόντων, αλλά και παραγωγών του Νομού, ρωτούσε τον κ. Αποστόλου “εάν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να υπάρξει τροποποίηση των κριτηρίων επιλογής, λαμβάνοντας υπόψη και τον χάρτη της ποσοτικής σύστασης” καθώς και “εάν διατίθεται να αυξήσει τον προϋπολογισμό του προγράμματος, για να μην βγουν εκτός προγράμματος πολλές περιοχές του Ν. Λάρισας”.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην απάντησή του ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων ότι «η προσθήκη επιπλέον κριτηρίων επιλογής, όπως είναι η ποσοτική κατάσταση των υδάτων, δηλαδή η τροποποίηση των κριτηρίων επιλογής, θα απαιτούσε την τροποποίηση του ΠΑΑ 2014-2020, την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και, στη συνέχεια, την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για τη δράση, προκαλώντας σημαντική καθυστέρηση και πλήρη ανατροπή του προγραμματισμού του Υπουργείου για την έκδοση Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος εντός του Δεκεμβρίου του 2017».

Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό, το κυβερνητικό στέλεχος εξήγησε “πως είναι υπερτριπλάσιος από το αντίστοιχο πρόγραμμα της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου”, για να συμπληρώσει πως “εφόσον ο προϋπολογισμός των αιτήσεων είναι μεγαλύτερος από το προκηρυχθέν ποσό, τότε θα μπουν κριτήρια (κακή ποιοτική κατάσταση υπόγειων υδάτων, περιοχές NATURA)”.

Όσον αφορά τέλος, στον συνδυασμό της δράσης με το «πρασίνισμα», ο κ. Αποστόλου τόνισε πως “απαιτείται να γίνει πλήρως κατανοητό ότι η μεν δράση 10.1.04 είναι εθελοντική και η εφαρμογή της προϋποθέτει επιπλέον δεσμεύσεις εκ μέρους των δικαιούχων που συνεπάγονται απώλεια εισοδήματος, ενώ η εφαρμογή του πρασινίσματος αποτελεί υποχρέωση της βασικής ενίσχυσης και επιδοτείται χωριστά.

Επιπλέον, η κάλυψη της δέσμευσης του πρασινίσματος από αγροτεμάχια που συμμετέχουν στις δεσμεύσεις της δράσης 10.1.04 συνεπάγεται μείωση της χρηματοδότησης της δράσης, όπως καθαρά αναφέρεται τόσο στην ΥΑ όσο και στην Πρόσκληση”.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω ο κ. Κέλλας σημείωσε τα εξής:

«Σε μία περίοδο, που το πρόβλημα όχι μόνον της ποσότητας αλλά και της ποιότητας των υδάτινων πόρων στο νομό Λάρισας απειλεί την οικονομία και την κοινωνία, η κυβέρνηση αποφασίζει να “κρυφτεί” πίσω από το “γράμμα του νόμου”, αφήνοντας εκτός προγράμματος μείωσης νιτρορύπανσης, κατεξοχήν περιοχές εντατικής καλλιέργειας.

Ο κ. Υπουργός οφείλει έστω και την ύστατη στιγμή να αναθεωρήσει αυτή την άποψη και να λάβει όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες, ώστε να γίνει δεκτό το εύλογο αίτημα να ληφθεί υπόψη και το μείζον θέμα της ποσοτικής κατάστασης των υδάτων.

Ειδάλλως, ο αντίκτυπος θα είναι τεράστιος και πολυεπίπεδος στο Ν. Λάρισας».