Ε.Ε.: Προς κατάργηση της θερινής ώρας;

Ψήφισμα υπέρ της διερεύνησης των συνεπειών της αλλαγής ώρας υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη, ζητώντας από την Κομισιόν, εφόσον χρειαστεί, να παρουσιάσει σχέδιο αναθεώρησης της Οδηγίας για τη συγκεκριμένη πρακτική.

Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν 384 ευρωβουλευτές, ενώ 153 το καταψήφισαν, σύμφωνα με το Reuters.

Προηγήθηκε συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -κατόπιν αιτήματος Φινλανδών ευρωβουλευτών- κατά την οποία τονίστηκε από τους επικριτές της συγκεκριμένης πρακτικής ότι η αλλαγή της ώρας σε θερινή, πλήττει την υγεία του ανθρώπου, την παραγωγικότητα στην εργασία, τη γεωργία, αλλά και την οδική ασφάλεια.

Από την άλλη πλευρά, αρκετοί ευρωβουλευτές αντέτειναν ότι η αλλαγή ώρας βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας και συνεισφέρει στη μείωση τροχαίων ατυχημάτων λόγω σκότους.

Βάσει της ισχύουσας Οδηγίας 2000/84/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Ιανουαρίου 2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα, οι πολίτες στις χώρες της Ε.Ε. μετακινούν τους δείκτες των ρολογιών τους μια ώρα μπροστά την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και επιστρέφουν στη χειμερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Ευρωπαϊκές χώρες εκτός Ε.Ε. έχουν ήδη σταματήσει να αλλάζουν την ώρα από χειμερινή σε θερινή, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Λευκορωσίας και της Ισλανδίας.