Τι αφορά η υπόθεση Novartis

Το ενδεχόμενο παράνομων πληρωμών κρατικών και άλλων λειτουργών, για την αθέμιτη προώθηση προϊόντων με στόχο την επικράτηση της εταιρείας στην αγορά, τίθεται στο επίκεντρο της διεθνούς έρευνας για την υπόθεση Novartis. Πώς «ακουμπά» την Ελλάδα και ποιος ο πολιτικός αντίκτυπος.

Με διεθνή διάσταση

Η Novartis, μία από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές επιχειρήσεις στον κόσμο, δημιουργήθηκε το 1996 από τη συγχώνευση των Ciba-Geigy and Sandoz Laboratories. Πρόκειται για ελβετική πολυεθνική εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται σε τρεις βασικούς τομείς: φάρμακα – φροντίδα ματιών – γενόσημα φάρμακα.

Οι πρακτικές της ελβετικής εταιρείας έχουν απασχολήσει διεθνώς. Αμερικανοί εισαγγελείς ερευνούν τη Novartis εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια. Σημειώνεται ότι το αμερικανικό δίκαιο επιτρέπει στην Ελλάδα να παρέμβει και να μηνύσει την εταιρεία για τυχόν παράνομες πρακτικές που έχει εφαρμόσει στη χώρα.

Τι συνέβη στην Ελλάδα

Στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα φέρονται να έχουν παράσχει στην αμερικανική κυβέρνηση έγγραφα που υποδεικνύουν ότι περισσότεροι από 4.000 γιατροί, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, δωροδοκήθηκαν προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα της Novartis με ευνοϊκές αποφάσεις και συνταγογράφηση των φαρμάκων της – πληροφορίες κάνουν λόγο για καινοτόμα και ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα.

Την έρευνα των ελληνικών αρχών έχουν συνδράμει παράγοντες του FBI. Τον περασμένο Ιανουάριο οι εισαγγελείς Διαφθοράς κατέσχεσαν έγγραφα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές από τα γραφεία της εταιρείας, φορολογικά και λοιπά στοιχεία της οποίας ερευνούν οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Τι «βγάζει» η δικογραφία

Εισαγγελικές πηγές αναφέρονται σε μίζες 50 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν σε 10 πολιτικά πρόσωπα, προκαλώντας ζημιά άνω των 3 δισ. ευρώ για το ελληνικό δημόσιο. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν 30 πρόσωπα να εμπλέκονται στην υπόθεση, ανάμεσα στους οποίους πρώην γενικοί γραμματείς, σύμβουλοι πολιτικών προσώπων και πρώην διοικητές δημόσιων οργανισμών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες προκύπτουν ονόματα πολιτικών προσώπων κατά την έρευνα, ασχέτως αν τους προσάπτεται κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο, η δικογραφία οφείλει να διαβιβαστεί αυτομάτως στη Βουλή.

Πολιτικοποίηση της υπόθεσης

Η υπόθεση Novartis αναδείχθηκε χθες, όπως σπεύδουν να επισημάνουν επικριτές της κυβέρνησης, μία μέρα μετά το ογκώδες συλλαλητήριο της πλατείας Συντάγματος για το Σκοπιανό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επισκέφτηκε την εισαγγελία Αρείου Πάγου, όπως είπε, για να ενημερωθεί σχετικά. Ακολούθησε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά το πέρας της οποίας υπουργοί της κυβέρνησης μιλούσαν χαρακτηριστικά για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από τη σύσταση του ελληνικού κράτους», λέγοντας ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή «με εντολή του πρωθυπουργού».

Ο χειρισμός της κυβέρνησης προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία κάνει λόγο για «εξόφθαλμη παρέμβαση» στη δικαιοσύνη και για πολιτική σπέκουλα με απώτερο στόχο την αλλαγή ατζέντας στον δημόσιο διάλογο.

Πηγή: naftemporiki.gr